Een bouldergids schetst nieuwe problemen!

Bouldergidsen

Hoewel deze kop onaangenaam is om te lezen, is het de primaire reden voor een boulderaar om wat geld in een bouldergids te investeren. Want in deze nauwe verwanten van de klimgidsen vinden boulderaars alle info die ze nodig hebben om in onbekend terrein de beste boulderblokken te vinden. De klimroutes die zich op rotsblokken bevinden, worden in het jargon "problemen" genoemd en zijn precies dat, wat in een bouldergids is ingetekend.

Bouldergidsen voor blokken overal ter wereld

Het mooie aan boulderen is, dat het klimmen tot in de basis wordt gereduceerd. Je hoeft geen rekening te houden met gecompliceerde touwtechnieken, alpine gevaren en oneindig veel uitrusting. Alles wat je nodig hebt, zijn een crashpad, een pofzakje en net de juiste bouldergids. Er zijn ook geen hoge bergen nodig, waar bergbeklimmers op aangewezen zijn. Boulderaars hebben ook geen ijs nodig, zoals dat voor ijsklimmen nu eenmaal nodig is. Blokken met spannende routes zijn er op de hele wereld; vaak zijn de beste boulderplekken heel onverwacht midden in het vlakke land te vinden. Men kan dus overal ter wereld een bouldertrip plannen en gegarandeerd ook een passende bouldergids vinden.

Welke informatie biedt een bouldergids mij?

Een bouldergids bevat een veelvoud aan waardevolle informatie, die echter per uitgever kan variëren. Juist voor kleinere bouldergebieden bestaan er vaak slechts enkele bouldergidsen die door lokale boulderaars zijn samengesteld. Deze boeken zijn dan vaak maar in één taal uitgebracht, meestal de taal van dat gebied. Voor grote gebieden als het Franse Fontainebleau daarentegen, bestaan er een groot aantal bouldergidsen in elke taal. Bouldergidsen beschrijven vaak de bereikbaarheid en geven info over campings of herbergen. Bijna altijd is er in de inleiding belangrijke informatie te vinden over geldende klimregels, die natuurlijk streng nageleefd moeten worden. Natuurlijk staat er ook informatie over de routes om bij de blokken te komen, de exacte plek van de route en de moeilijkheid. Zo vindt men makkelijk een probleem, dat op het lijf is geschreven.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.