4-persoons tenten voor camping, trekking en expedities

4-persoons tent

De 4-persoonstenten behoren op outdoorgebied al tot de grotere modellen. Aangezien ze plaats moeten bieden aan een kleine groep zijn ze natuurlijk wat zwaarder en volumineuzer van formaat dan hun soortgenoten met plek voor 1-3 personen. Voor alpien gebruik nemen ze vaak ook te veel plek op de bodem in. Tenslotte is het moeilijk in de bergen een vlak stuk grond te vinden, dat groot genoeg is voor een 4-persoonstent.

Waar worden vierpersoonstenten hoofdzakelijk ingezet?

Tenten voor vier of meer personen horen derhalve hoofdzakelijk thuis op campings, festivals of groepsevenementen. Natuurlijk zijn er een aantal trekkingtenten voor 4 personen, maar dit is overduidelijk een uitzondering, omdat ook kleine trekkinggroepen meestal beter af zijn met meerdere kleinere tenten. Een uitzondering vormen nog groepstenten voor expeditie doeleinden. In de basiskampen van 7000 en 8000 meter hoge bergen worden vaak 4-persoonstenten en nog groter ingezet.
Uiteraard hoeft er niet met zijn vieren in een 4-persoonstent geslapen te worden; veel kampeerders gebruiken de royale ruimte van deze groepstenten ook met zijn tweeën. Men heeft duidelijk meer plaats voor bagage en om te slapen als in een 2- of 3-persoonstent. Dan is er gegarandeerd ook plek voor langere slaapmatten en ligt men elkaar 's nachts niet in de weg. 4-persoonstenten bezitten meestal ook grotere voortenten waarin niet alleen de bagage en tentaccessoires opgeslagen kunnen worden, maar waarin men ook prima met een outdoorkookstel een maaltijd kan bereiden. Als de voortent groot genoeg is, kan hier ook de slaapzak beschut tegen de regen drogen, terwijl men onderweg is.

Welke vormen 4-persoons tenten bestaan er?

In principe worden er op outdoor-gebied drie tentvormen gebruikt: de tunneltent, de koepeltent (ook iglotent genoemd) en de geodeet tent. Oudere tentvormen zoals ronde tenten (die er uitzien als Indiaanse tipi's) en noktenten (met de vorm van de nok van een dak) worden amper gebruikt, ze woorden meestal alleen nog bij de grotere tenten toegepast. Wie een voorkeur heeft voor de klassieke vormen, vindt deze 4-persoonstenten nog bij een paar fabrikanten.
De 4-persoons tunneltent heeft de vorm van een halve buis. Door deze vorm is de tent snel op te zetten en heeft hij zeer steile zijwanden. Hierdoor heeft de tunneltent de beste verhouding van bruikbaar binnenvolume ten opzichte van het grondvlak. Zolang hij op de juiste manier in de wind staat, is deze 4-persoonstent ook bij sterke wind zeer stabiel.
De 4-persoons koepeltent wordt met minstens twee stangen opgezet, die zich op het hoogste punt kruisen en zo de tent opzetten. Voordeel van deze 4-persoonstent is dat hij snel op te zetten en ook nog verplaatsbaar is. In noodgevallen staat hij ook op zichzelf, zonder afgespannen te worden. Een geodeet lijkt er qua constructie op, echter beschikt deze over duidelijk meer framekruisingen, waardoor deze 4-persoonstent bijzonder windbestendig is.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.