Outdoorschoenen

Veilig en met vaste tred onderweg dankzij hoogwaardige outdoorschoenen

Outdoor schoenen

Vanwege hun drukke alledaagse leven willen steeds meer mensen zich ontspannen in de vrije natuur. Wie in de vrije natuur op zoek is naar avontuur, moet letterlijk stevig in zijn schoenen staan. Goede outdoorschoenen zorgen ervoor dat je stevig kunt doorlopen en garanderen bovendien voldoende veiligheid op iedere ondergrond. Of het nu gaat om een tour door de bergen, om trekking of om wandelen: Op outdoorschoenen kun je altijd vertrouwen!

Waaraan moeten outdoorschoenen voldoen?

Omdat je je als outdoorliefhebber vaak en langdurig op ruig terrein begeeft, zijn stevige schoenen een absolute must. Daarom worden aan outdoorschoenen ook speciale eisen gesteld.

In de eerste plaats moeten goede outdoorschoenen comfortabel zijn. Aangezien je voeten er de hele dag in zitten, is een hoog draagcomfort geen overbodige luxe. De outdoorschoenen moeten comfortabel en stevig zitten, maar mogen tegelijkertijd niet knellen. Hierdoor kun je drukplekken, blaren en schuren voorkomen. Zo wordt je wandeling en vooral de dag daarna geen kwelling. Met een goed voetbed wordt het draagcomfort ondersteund.

Daarnaast moeten goede outdoorschoenen duurzaam zijn, omdat ze in vergelijking met normale schoenen veel sterker worden belast. Bij trekking of in de bergen mogen de schoenen onder geen enkele druk bezwijken en soms moeten ze zelfs nog meer kunnen uithouden. In extreme situaties zijn kapotte schoenen wel het laatste wat je kunt gebruiken. Verder zorgen robuuste outdoorschoenen voor veiligheid en grip. Modellen met een hoge, versterkte schacht beschermen de enkels extra tegen omzwikken en verminderen het risico op letsel.

Een belangrijke eigenschap van outdoorschoenen die ook zeker niet mag worden onderschat, is het feit dat ze zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden. Outdoorlaarzen hebben als taak de voeten tegen vochtigheid te beschermen, niet alleen omdat natte voeten heel vervelend zijn, maar ook omdat ze heel snel afkoelen. Juist bij lage temperaturen kan dat een probleem worden, aangezien koude voeten leiden tot een verslechterde doorbloeding van de slijmvliezen. Hierdoor ben je veel vatbaarder voor ronddwarrelende virussen en bacteriën. Schoenen en laarzen met een ademend membraan zorgen er bovendien voor dat het zweet op de voeten als waterdamp naar buiten kan ontsnappen, zonder dat er nattigheid van buiten in je schoen komt. Zo blijven je voeten in alle weersomstandigheden droog en warm.

Outdoor schoenen

Welke outdoorschoenen kan ik het beste kopen?

Afhankelijk van de activiteit en de eisen die aan outdoorschoenen worden gesteld, hebben outdoorsporters de keuze uit heel veel verschillende modellen en schoensoorten. Die zijn speciaal toegesneden op de sportieve behoeftes van wandelaars, bergbeklimmers, klimmers, trailrunners en fietsers en hebben elk hun eigen bijzonderheden en voordelen met het oog op de sport waarvoor ze zijn ontworpen. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste soorten outdoorschoenen en hun specifieke eigenschappen.

 • Wandelschoenen
  Outdoorschoenen worden het vaakst gedragen tijdens wandelingen op oneffen weggetjes in het laag- en middelgebergte. Ze zijn beschikbaar als hoge en stevige wandellaarzen, als lage wandelschoenen en als lichte wandelschoenen met een heel laag gewicht. Wandelschoenen zijn meestal waterdicht en uitgerust met een Gore-Tex membraan. Bekende fabrikanten zoals Lowa of Dachstein produceren hoogwaardige wandelschoenen van leer of synthetisch materiaal die niet alleen comfortabel en duurzaam zijn, maar die door hun stroeve zolen en goede vetersluiting ook zorgen voor een goede grip en standvastigheid. Met comfortabele wandelsokken is wandelen zo'n genot, dat je de blarenpleisters met een gerust hart thuis kunt laten.

 • Trekkinglaarzen
  In tegenstelling tot wandelschoenen zijn trekkinglaarzen ontworpen voor lange wandeltochten met veel bagage. Daardoor zijn de waterdichte laarzen uitermate stevig gemaakt. De schacht, die meestal hoger is, beschermt en stabiliseert de enkels waarop de last van de rugzakken rust. Gaiters en gamaschen voor wandelaars vormen een uitstekende aanvulling op trekkinglaarzen, want hoewel laarzen van leer waterdicht zijn, duurt het zeker wel een paar uurtjes voordat ze weer volledig zijn opgedroogd.

 • Bergschoenen
  Het verschil tussen bergklimschoenen, expeditieschoenen en bergwandelschoenen mag dan wel aanzienlijk zijn, maar wat alle bergschoenen gemeenschappelijk hebben, is hun compatibiliteit met stijgijzers en het feit dat ze stuk voor stuk beschikken over een relatief stijve zool. De speciale zoolconstructie zorgt ervoor dat ze heel eenvoudig en veilig aan stijgijzers kunnen worden bevestigd. Door de zwaar beschermde en verstevigde neuskappen en hielgedeeltes en de bescherming tegen rolstenen aan de zijkanten zijn de bergschoenen extreem robuust. Met de stijve zolen zijn ook gemakkelijke klimroutes geen enkel probleem.

 • Via ferrata schoenen
  Schoenen voor via ferrata kun je in principe opvatten als een lichte en sportieve combinatie van bergschoenen, multisportschoenen en wandelschoenen. De typische klettersteigschoen is stabiel en licht van gewicht en heeft als taak de enkels te beschermen en te stabiliseren. Zijn zool moet niet compatibel met stijgijzers, maar juist stroef en stabiel zijn en je moet er goed mee kunnen klimmen. Sommige modellen zorgen tijdens het beklimmen van rotsen ook op kleine treden voor betrouwbare grip dankzij speciale Climbing Zones ter hoogte van de tenen, hetgeen de klettersteigschoenen extra veelzijdig maakt.

 • Approachschoenen
  Approachschoenen worden door klimmers en boulderaars gedragen om via bospaden, weilanden en grindwegen uiteindelijk bij de klimrots of het boulderblok te geraken. Approaches zijn vaak korte wandelingen, die soms over losse keien en smalle paden voeren. Daarom moet elke approachschoen beschikken over een stabiele zool met veel grip. Approachschoenen zijn in waterdichte en enkelhoge varianten verkrijgbaar en kunnen vaak ook prima worden gebruikt voor het bedwingen van kleine rotsen.

 • Klimschoenen
  Zodra je de steile zijkant van een rots hebt bereikt, wissel je de approachschoenen om voor klimschoenen of boulderschoenen. Als het sportieve fundament van elke klimmer bieden klimschoenen van merken als La sportiva of Red Chili ook op kleine treden superieure grip, wat ze ideaal maakt voor loodrechte rotswanden en klimhallen. Ze zijn alleen niet zo geschikt om horizontaal mee te lopen.

 • Winterschoenen
  Als het buiten koud wordt en je je een weg door sneeuw en ijs moet banen, zijn warme wandelschoenen zoals winterschoenen voor sportieve outdooravonturen de juiste keus. De gevoerde schoenen bieden de best mogelijke bescherming tegen nattigheid en kou en zorgen gegarandeerd voor warme en droge voeten.

 • Bivakschoenen
  Voetwarmers of donzen schoenen zijn super licht en zorgen in het bivak of in de slaapzak voor aangenaam warme voeten.

 • Outdoor schoenen
 • Vrijetijdsschoenen
  Sneakers, sportschoenen en fitnessschoenen zijn normaal gesproken geen gespecialiseerde outdoorschoenen. Sommige modellen, bijvoorbeeld van een merk als Ecco, zijn door hun stroeve zolen en hun comfortabele voetbed uitermate geschikt voor wandelingen in open terrein. Bovendien zijn ze heel veelzijdig en geschikt voor het dagelijks leven.

 • Hardloopschoenen
  Hardloopschoenen zijn licht van gewicht en zorgen bij het lopen voor maximale performance en stabiliteit, zowel bij jogging als bij trailrunning. Trailschoenen, Natural Running schoenen en loopsokken zijn gespecialiseerde varianten van hardloopschoenen.

 • Fietsschoenen
  Mountainbikers dragen vaak downhill schoenen, stabiele freeride sneakers of compacte MTB schoenen. Racefietsschoenen zijn bijna altijd klikschoenen voor Shimano SPD, Mavic of andere kliksystemen. Overschoenen en fietssokken beschermen tijdens het wielrennen tegen weer en wind.

 • Wandelsandalen
  Wandelsandalen en outdoorsandalen van merken als Teva of Crocs zorgen tijdens het wandelen in de zomer voor een uitstekende ventilatie en daarnaast bieden ze een comfortabel draaggevoel en goede aanpassingsmogelijkheden.

 • Rubberlaarzen
  Rubberlaarzen en regenschoenen zijn als waterdichte schoen ideaal voor regenachtige dagen. Met hun hoge schacht zijn de waterdichte schoenen ook super voor in natte weilanden.

 • Pantoffels
  Warme en behaaglijke huisschoenen of hutpantoffels draag je meestal na het wandelen als je weer gezellig thuis op de bank of binnen in je hut zit en je lekker wilt ontspannen.
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.