Bij tours met een ijzige ondergrond zijn stijgijzervaste schoenen een absolute must

Stijgijzervaste schoenen

Als je een grödel aan een beperkt stijgijzervaste schoen bevestigt, kun je korte passages in vaste sneeuwmassa's nog best doorworstelen. Maar zodra je op tour met langere en steilere ijspassages te maken krijgt, ben je nergens zonder stijgijzers met frontale punten. Die functioneren uitsluitend in combinatie met stijgijzervaste berglaarzen of schoenen voor alpine tochten. Op uitdagende tours of op een terrein met veel spleten is het om veiligheidsredenen absoluut noodzakelijk dat je stijgijzers onder je laarzen draagt.
Bij merken als La Sportiva, Scarpa en Mammut hebben zowel dames als heren de keus uit betrouwbare, hoogwaardig verwerkte laarzen, waar je bij gletsjerwandelingen, op alpine tochten of tijdens beklimmingen op ijzig of mixed terrein prima mee uit de voeten kunt.

De voordelen van stijgijzervaste schoenen

Op klassieke alpine tochten, bij gletsjertrekking, tijdens afwisselende gletsjertours en mooie gletsjerwandelingen bieden stijgijzervaste laarzen met hun stijve zolen beduidend meer houvast. Ten laatste als je de approach achter de rug hebt en je het daadwerkelijke terrein opgaat, worden de stijgijzers gemonteerd.
Over het algemeen kun je stellen dat bergklimschoenen zijn ontworpen om in combinatie met stijgijzers te dragen. Je kunt de stijgijzers aan de hand van verschillende bindingssystemen aan je laarzen bevestigen. Er zijn meerdere varianten verkrijgbaar:

  • Kantelbare hefboombindingen die voor en achter op de zoolrand van stijgijzervaste schoenen worden gefixeerd.
  • Bindingen die aan de voorzijde een kunststofbeugel hebben en die aan de achterzijde van de zool met een kantelbare hefboom worden gefixeerd. Deze bindingen zijn geschikt voor de categorie beperkt stijgijzervaste schoenen.
  • Bindingen die uitsluitend met kunststofgordels op berg- en trekkingschoenen worden gefixeerd. Hier is geen zoolrand voor nodig.

Het materiaal en de uitrusting scheiden het kaf van het koren

Of leer of kunstvezel als bovenmateriaal wordt gekozen, hangt natuurlijk af van de persoonlijke smaak. Gletsjerschoenen beschikken dankzij adequate membraantechnologieën zoals Gore-Tex niet alleen over een ademend vermogen, maar zijn ook probleemloos waterdicht verkrijgbaar. In combinatie met goed sluitende gaiters en gamaschen weet je bovendien zeker dat er via de schacht geen water bij je voeten kan komen.
Alleen een hoogwaardige zool met voldoende stevigheid en grip zal je tijdens het lopen en klimmen in staat stellen je voeten veilig en precies te positioneren - een Vibram zool is wat dat betreft 100% betrouwbaar.

Ook super belangrijk bij stijgijzervaste schoenen: de juiste maat!

Een stijgijzervaste schoen moet exact passen. Anders wordt je aan het eind van de tourdag of zelfs al eerder onaangenaam verrast door verschillende pijntjes, die de rest van je seizoen behoorlijk kunnen verpesten. Als de laars te klein is, zul je je tenen tijdens het ijsklimmen en de bergafdaling voortdurend tegen de neuskap stoten. Bij lage temperaturen voel je aanvankelijk geen pijn, maar 's avonds kom je gegarandeerd van een koude kermis thuis. Dit kan leiden tot langdurig letsel aan de teennagels of bevriezingsverschijnselen.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.