Toerskikleding

Toerskikleding

Tijdens skitours worden skiërs regelmatig geconfronteerd met weersextremen. Soms werkt het dal als paraboolspiegel en wil je het liefst met korte mouwen wil lopen, andere keren is het -15°C en waait er een ijskoude wind. Van belang is dat de kleding ongeacht de weersextremen altijd moet functioneren. Om ervoor te zorgen dat de kleding aan diverse omstandigheden kan worden aangepast, wordt sinds jaar en dag het zogenoemde laagjesprincipe toegepast, waarbij meerdere lagen met elkaar worden gecombineerd. Merken als Arc'teryx, Montura en Ortovox bieden een gevarieerd assortiment van toerskikleding.

Het laagjesprincipe van functionele kleding

Bij functionele kleding is het effectief gebleken om meerdere dunne lagen met elkaar te combineren, in plaats van de voorkeur te geven aan een enkele dikke laag. De basislaag wordt gevormd door robuust ondergoed en bestaat vaak uit warme en functionele stoffen zoals merinowol. Over deze baselayer komt vervolgens een fleece laag ter isolatie. Tijdens extreem koude dagen mag die fleece laag natuurlijk best iets dikker zijn. Op de isolatielaag, waarvoor zelfs donsjassen kunnen worden gebruikt, volgt een waterbestendige buitenlaag, die zowel uit een softshelljas als uit een hardshelljas kan bestaan. Doordat deze jassen de speciale pasvorm van een ski jas hebben overgenomen, past de kleding perfect bij de activiteiten.

Aanvulling

Behalve de basisuitrusting - baselayer, midlayer en shelllayer - worden tijdens tours diverse accessoires gebruikt, waaronder mutsen, buffs, verschillende handschoenen, outdoorsokken en bivakmutsen. Deze kledingstukken beschermen de ledematen tegen afkoeling en zorgen ervoor dat lichaamszweet efficiënt wordt afgevoerd.

Slimme combinatie

Bij het beklimmen van berghellingen in de stralende zon kunnen diegenen die hun toerskikleding volgens het laagjesprincipe opbouwen, zich van overvloedige lagen bevrijden, zodra ze heftig beginnen te zweten. En mocht het daarna steeds winderiger worden naarmate je hoger komt, kan een softshelljas met goede ventilatiemogelijkheden je een goede dienst bewijzen. Tijdens de rustpauze op de top kun je indien gewenst ook een donsjas aantrekken, terwijl een waterresistente laag juist weer geschikter is voor de afdaling. Hier komen zowel hardshell- als softshelljassen voor in aanmerking. Vooral in diepe sneeuw is het namelijk belangrijk dat de buitenste laag goed beschermt tegen sneeuw en vochtigheid, om zo te voorkomen dat het lichaam onderkoeld raakt.

De bekleding is meer dan de som der delen

Als alle individuele componenten met zorg worden uitgekozen, zijn de combinatiemogelijkheden legio. Zo is iedereen perfect voorbereid, ongeacht of het begint te regenen of de brandende zon aan de hemel staat. En als je daarnaast ook nog eens beschikt over de juiste toerski uitrusting, staat een comfortabele en veilige skitour niets meer in de weg!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.