Racefietsschoenen

Racefietsschoenen

Racefietsschoenen zijn klikschoenen voor racefiets-kliksystemen, waarbij de nadruk ligt op optimale krachtoverdracht en een uitstekende temperatuurregulatie. Om deze eigenschappen te realiseren gebruiken fabrikanten geavanceerde schoensystemen met stugge zolen, efficiënte sluitingen en functionele materialen. Meestal zijn schoenen voor het Shimano SPD-SL-systeem of het Look-systeem met de standaard drie-gaten-montage uitgerust. Ze beschikken zelden over een extra fitting voor Shimano-SPD-Cleats.

Krachtverdeling en krachtoverdracht

Racefietsschoenen sluiten nauw aan de voet aan, om een optimale krachtverdeling te realiseren. Dat wil zeggen dat de schoen niet mag schuren en geen "speelruimte" mag hebben. Slimme sluitmechanismes verstevigen de sterk belaste zones van de schoen en zorgen ervoor dat de trapenergie direct in voortstuwing wordt omgezet. Vaak worden hierbij combinaties van verschillende sluitingen zoals vetersluitingen, klittenband, ratelsystemen of vergrendelbare ééntrek-mechanismen gebruikt. De schoen omsluit de voet in het optimale geval nauw genoeg, zonder daarbij de bloedsomloop te verstoren of teveel op bepaalde plekken van de voet te drukken.

De rol van de zool

Bij de stijfheid van de racefietsschoen spelen het materiaal van de zool en de constructie een belangrijke rol. Schoenfabrikanten zoals Shimano, Giro, Northwave, Sidi of Pearl Izumi gebruiken high-tech materialen zoals glasvezel-verstevigingen, hoogwaardige Polyami-constructies en carbonvezels om de zolen te verstijven. De zolen bieden het platform waarop de hele voet druk kan uitoefenen die vervolgens efficiënt op het pedaal wordt overgebracht. Des te stijver de zool, des te efficiënter de schoen zijn werk kan doen. Voor een optimale pasvorm volgt de ronding van de zool de natuurlijke voetvorm.

Racefietsschoenen

Pure functionaliteit in het bovenmateriaal.

Omdat wielrennen een sport voor het hele jaar is, worden er diverse gespecialiseerde schoenmodellen voor alle weersomstandigheden aangeboden. Wie in hete en droge gebieden op de fiets zit, kan voor luchtige schoenen met ventilatieopeningen van mesh stoffen kiezen. Voor winterse omstandigheden zijn er wind- en weerbestendige schoenen, gedeeltelijk uitgerust met isolatielagen. Aangevuld worden deze twee extreme uitersten met een ruim assortiment aan allround modellen die voor een breder scala aan omstandigheden geschikt zijn. Met binnenvoering of ventilatieopeningen, de schoenen zijn functioneel en voor een optimaal vochttransport ontwikkeld. Zweet wordt direct van de daarin gedragen fietssokken geabsorbeerd en naar buiten geleid. Bei nat weer worden vaak waterdichte overschoenen gebruikt.

Systemen: SPD en SPD-SL / Look

In essentie zijn er twee gangbare kliksystemen: Zowel het SPD-systeem van Shimano als het Shimano SPD-SL-systeem zijn compatibel met het Look-systeem. Het SPD-systeem werd primair voor mountainbikes en trekkingfietsen ontwikkeld, maar wordt gedeeltelijk ook bij racefietsen gebruikt. Het SPD-SL-systeem daarentegen beschikt over een groter pedaalplatform en en biedt de voet bij het wielrennen een groter contactoppervlak. Het Look-systeem is compatibel met het SPD-SL-systeem, de cleats vereisen voor de montage aan de schoenen eveneens het systeem met drie gaten.

De ideale racefietsschoen

De keuze voor het kliksysteem richt zich meestal op specifieke voorkeuren en reeds voorhanden materiaal. Bij de keuze voor de juiste schoen is het vooral belangrijk dat deze aan de omstandigheden voldoet waarin hij gebruikt gaat worden. Warmere zomerse omstandigheden vereisen andere constructies dan winter, regen en sneeuw. Wie races rijdt geeft de voorkeur aan een stijver model, toerrijders kiezen liever voor flexibelere en comfortabelere schoenen.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.