Winteruitrusting

Winteruitrusting en skitouruitrusting voor tours in de sneeuw

Winteruitrusting

Skitourders, skiërs en snowboarders hebben een uitstekende uitrusting nodig die ver uitstijgt boven ski's, skischoenen en skistokken. Omdat de winteruitrusting voor skiërs afwijkt van de uitrusting voor skitours zijn de winteruitrusting en de skitouruitrusting in de navolgende checklist gescheiden hoewel sommige uitrustingsonderdelen voor beide doeleinden gebruikt worden.

Winteruitrusting voor skiërs en snowboarders

Wat voor soort skiër je ook bent, de winteruitrusting voor skiërs hoort voor de meeste skiërs tot de basisuitrusting:

 • Skihelmen
  Goed ventilerende skihelmen, bijv. van POC, zijn warm en maken skimutsen tijdens het skiën overbodig. De lichte en comfortabele helmen zij er voor bijna elke hoofdomvang voor volwassenen en kinderen. Met diverse riempjes en pads kunnen ze individueel aan het eigen hoofd worden aangepast en beschermen uitstekend voor gevaarlijk hoofdletsel.

 • Sneeuwbrillen
  Aan de skihelm kan direct de passende sneeuwbril worden bevestigd, bijv. van Uvex. Deze beschermt de ogen tegen wind UV-straling, hevige jachtsneeuw en zorgt ook tijdens de slechtste omstandigheden voor helder zicht. De glazen zijn er in verschillende uitvoeringen, van lichter makend en met sterk contrast bij mist en slecht zicht tot extreme verduistering voor gletsjers en sterke helderheid.
 • Winteruitrusting
 • Skirugzakken
  In skirugzakken is ruimte voor drinken, proviand en belangrijke accessoires en ze zorgen tijdens het skiën nauwelijks voor extra gewicht.

 • Ski- en skischoenentassen
  Ideaal voor het vervoeren van skischoenen en ski's zijn de juiste skitassen en skischoenentassen. Ze beschermen de waardevolle uitrusting tijdens het reizen tegen beschadigingen en krassen. Goed gedroogd, gepoetst en geolied kan het materiaal in de zomer ook in de handige skitassen tegen stof worden beschermd en opgeslagen tot de volgende winter komt.

 • Skiwax
  Voor menigeen volstaat de skiwax uit de tube en andere hebben een complete borstelset en tal van verschillende waxsoorten voor verschillende sneeuwtemperaturen nodig. Hoeveel tijd je voor onderhoud en tuning van glijvlakken en kanten uit wilt trekken staat iedereen vrij. Veel tijd en toewijding worden echter beloond met optimale glijeigenschappen en een eersteklas skigevoel.

 • IJs- en stijgijzers
  Skiërs op de piste zijn ijsijzers en stijgijzers niet relevant. Variantenskiërs en freeriders helpen ze om moeilijke passages te overwinnen en om prachtige hellingen met poedersneeuw veilig te bereiken.

 • IJsklimuitrusting en uitrusting voor hoogtetours
  De gewone skiër heeft geen ijsklimuitrusting of uitrusting voor hoogtetours nodig tijdens het skiën. Bij skibergbeklimmen of tijdens skitours die klim- en abseilpassages bevatten kunnen klimgordel, klimtouw, karabijnen, zekeringsapparaten en ijsbijlen of ijspikkels noodzakelijk zijn.

 • Winterkleding
  Warme en weerbestendige winterjassen en winterbroeken horen bij het skiën net als thermo-ondergoed en donzen handschoenen. En ook na het skiën bieden winterschoenen, merino ondergoed, wintermutsen en donsmantels behaaglijke warmte en aangenaam draagcomfort. Warme winterslaapzakken zijn optimaal voor huttentochten en camping in de winter.

Uitrusting voor skitours

Winteruitrusting

Bij skitours stijgt de verantwoordelijkheid en het risico bij het skiën. Een juiste uitrusting, ervaring met open terrein en de betreffende voorbereiding horen daarom bij elke skitour:

 • Skitourrugzakken
  De rugzakken voor skitours zijn voldoende ruim voor de complete lawinepieperuitrusting, drinksystemen, reservekleding en vieruurtje. Talrijke verschillende bevestigingsmogelijkheden en vakken zorgen voor een aangenaam vervoer en zitten ook bij snelle afdaling goed vast op de rug.

 • Stijgvellen
  Stijgvellen zorgen tijden skitours voor de nodige grip bij het klimmen. De klevende vellen worden aan de punt afgetrokken en niets staat een snelle afdaling meer in de weg.

 • Lawinesondes en lawinescheppen
  In de skitourrugzakken zijn er meestal extra vakken voor lawinescheppen en lawinesondes. In noodgeval zijn beide dan direct bij de hand en wordt gebruikt voor het directe redden van bedolven vrienden.

 • Lawinepiepers
  Geen enkel skiër zou zonder lawinepiepers backcountry of op skitouren onderweg moeten zijn. De kleine zenders zorgen ervoor dat de reddingsdiensten de juiste positie kunnen peilen voor het geval je onder een lawine bedolven zou worden. Voor het geval andere skiërs bedolven worden kan de eigen lawinepiepers worden gebruikt om de bedolven personen te zoeken.

 • Lawine-airbags
  In het geval van een lawine en een dreigend bedelvingsgevaar helpen de lawine-airbags om de skiërs aan de oppervlakte van de lawine te houden. Het systeem dat in een speciale lawinerugzak bijv. van ABS is geïntegreerd hoort bij de best mogelijke voorzorgsmaatregelen voor off-piste tochten in de poedersneeuw.

 • Skitourschoenen
  Toerskischoenen zijn voor de betreffende pin- of framebindingen voor skitours geoptimaliseerd en biedt naast optimale steun ook een zeer goed comfort bij het klimmen en afdalen.

 • Skitourlampen
  Hoofdlampen met een groot bereik en sterke lichtkracht zijn het meest geschikt voor skitours. Een goede bescherming tegen vochtigheid en een lange gebruiksduur zijn bovendien van voordeel.

 • Skitourkleding
  Goede ventilatie speelt bij skitourkleding een belangrijke rol. Ademende en waterdichte materialen bij skitourjacks en skitourbroeken zijn hierbij net zo belangrijk als handige ventilatieopeningen. Sportief skitourondergoed of thermo-ondergoed van merinowol of synthetische vezel voor een perfect draaggevoel en optimaal comfort.

Sneeuwschoenen en sneeuwschoenwandelen

Hetzij als klimhulp bij backcountry ski en snowboardtours of voor het pure winterplezier bij het sneeuwschoenwandelen - sneeuwschoenen zijn er zowel voor alpien gebruik als ook voor sportieve winterwandelingen.

De soort bekleding voor sneeuwschoenwandelaars hangt af van de sportieve ambities van de wandelaars. Voor ondernemingen in de bergen is soortgelijke kleding als voor skitours aan te raden, die vooral goed ventileren. Voor gematigd gebruik is normale winterkleding het beste geschikt.

€ 5 onmiddellijk
Voor je volgende bestelling
Nee, dank u.

Houd er a.u.b. rekening mee dat we op onze website cookies inzetten om je gebruikservaring te verbeteren. Wanneer je op de website verdersurft, ga je akkoord met het gebruik van cookies.