Sportondergoed & thermo ondergoed: De basislaag voor outdooractiviteiten

Sportondergoed

De keuze van een juiste eerste laag kleding is in de letterlijke zin van het woord de basis voor een aangenaam lichaamsklimaat tijdens outdooractiviteiten. Hier wordt uitgelegd uit welke verschillende materialen sportondergoed bestaan en welke voor- en nadelen ze bij verschillende toepassingen hebben.

Eenvoudig en effectief: Het ajuinprincipe voor thermo ondergoed

Thermo ondergoed houdt rekening met het natuurlijke koelmechanisme van het lichaam en luchtdoorlatende bovenkleding in die zin dat het ondergoed ervoor zorgt dat zweet van de huid weggetransporteerd wordt. Materiaal zoals kunstvezel of scheerwol nemen het vocht op en laten het in waterdampvorm aan de buitenzijde van de kleding ontsnappen. Ondanks inspanning zorgt het materiaal zo toch voor een aangenaam gevoel. Afhankelijk van de buitentemperatuur en persoonlijke gevoelstemperatuur kunnen meerdere (dunne) lagen functionele kleding gecombineerd worden. Zo kan men zich bij wisselend weer door lagen kleding aan en uit te doen flexibel aan de omgeving aanpassen. Als bovenkleding draagt men een weerbestendige jas of broek (Softshell, Hardshell). Fleece- en kunststofmateriaal vormen de middelste laag. De belangrijkste laag is toch de laag die meteen contact heeft met de huid: Functioneel ondergoed.

Nauwsluitende pasvorm bij sportondergoed

Om te garanderen, dat het zweet door het materiaal opgenomen wordt, moet de basislaag nauw aansluiten. Omdat het om rekbare stoffen gaat, is er geen onaangenaam gevoel bij het dragen. Het thermisch ondergoed zou omwille van de vorm altijd eerst gepast moeten worden. Er is bovendien sportondergoed voor dames met een getailleerde pasvorm.

Thermo ondergoed: Materiaaleigenschappen en thermisch vermogen

Thermo ondergoed wordt ofwel uit polyester of uit merinoswol gemaakt. Stoffen samengesteld uit verschillende soorten vezels zijn enkel zinvol wanneer er niet teveel katoen inzit, anders heeft het ondergoed minder ademend vermogen. Technische shirts bestaan uit verschillende materiaalsoorten of -sterkten afhankelijk van de lichaamszone. Thermo ondergoed van polyester droogt in principe snel, is licht en zeer ademend. Zulk ondergoed is geschikt voor activiteiten met een hoge fysieke inspanning en korte tours. Het nadeel ervan is de geurontwikkeling. Scheerwol is daarentegen geurneutraal, sterk verwarmend en is bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Sportondergoed van merinowol is daarom zeer geschikt voor meerdaagse tochten en duursporten. Polyester droogt sneller dan wol.
Of het nu gaat over fietsen naar het werk of over Skiën: Goed sportondergoed zorgt voor een beter gevoel in elke positie.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.