Fietsbanden en binnenbanden.

Fietsbanden & binnenbanden

Banden zijn van het grootste belang voor de grip van fietsen op de weg, de wielen zijn immers de enige contactpunten met de ondergrond. Voor elk gebruiksdoel bestaat er een grote diversiteit aan zeer gespecialiseerde banden, met de fatbike-MTB-banden en plus-size banden zijn nieuwe productklassen in het leven geroepen. De soorten banden verschillen zeer sterk van elkaar: Aan de ene kant zijn er de downhill-banden met grove noppen, grote diameters en zachte rubbermixen, en aan de andere kant de smalle racefietsbanden met en geringe rolweerstand. Geen paniek, hier vind je een overzicht.

Zo blijft de lucht in de fietsbanden

In veel fietsbanden zitten binnenbanden met lucht. Fietsbinnenbanden zijn er in verschillende diameters, diktes en wanddiktes, bovendien verschillen de ventielsystemen. Een binnenband moet qua diameter om de velg passen, de dikte hangt van de band af. Wat de ventielen betreft kan de fietser kiezen tussen het Dunlop-ventiel, Sclaverand-ventiel (wielrenventiel, Frans ventiel) en Schrader-ventiel (autoventiel). Het merk Schwalbe biedt een ruim assortiment aan binnenbanden. Vooral bij MTB gebruiken fietsers graag tubeless-banden, die zonder binnenband, en in plaats daarvan van een anti-lek vloeistof zijn voorzien. Naast het lichtere gewicht hebben zij een betere lekbescherming als voordeel.

In de roes van snelheid: Banden voor de racefiets en Cyclocross

28 inch banden voor racefietsen bieden een minimale rolweerstand en een minimaal profiel. Ze zijn geoptimaliseerd voor hoge snelheden en veilige grip in bochten en op een nat wegdek. Gedeeltelijk bij racefietsen, maar met name bij Cyclocross races en baanwielrennen worden tube banden gebruikt. Deze worden direct op de velg geplakt en hebben geen binnenband nodig. Om gewichtsredenen geven de meeste wielrenners de voorkeur aan vouwbare banden in plaats van zware buitenbanden. Banden voor racefietsen en Cyclocross zijn er bijvoorbeeld van Schwalbe en van Continental.

De gulden middenweg Banden voor trekkingfietsen

Banden voor trekkingfietsen zijn geschikt voor allerlei ondergronden en overbruggen daardoor de spagaat tussen geringe rolweerstand, grip en goede lekbestendigheid. Veel trekkingbanden zijn buitenbanden, omdat het gewicht hierbij een ondergeschikte rol speelt. Speciale varianten hebben een maximale lekbestendigheid met anti-lek-garantie, optimaal voor dagelijks gebruik.

Fietsbanden & binnenbanden

Dik, dikker, vet! Mountainbikebanden voor het grove werk

Banden voor Mountainbikes dekken een breed scala aan gebruiksdoelen, er zijn 26, 27,5 en 29 inch banden verkrijgbaar. Hierbij is het van belang dat de banden op het specifieke gebruiksdoel zijn afgestemd om een optimale combinatie van gewicht, rolweerstand, lekbescherming en grip te bereiken. Veel wielrenners kiezen voor hardere rubbermixen op het achterwiel en zacht rubber op het voorwiel, waarmee de rolweerstand wordt geminimaliseerd en zowel goede grip in de bochten als een goede remwerking wordt gerealiseerd. Des te dikker een band is, des te groter is zijn draagvlak en des te beter zijn dempingseigenschappen, echter wel tegen de prijs van een hoger gewicht. Grove noppen dringen diep in de modder, brede profielen verhogen tegelijkertijd de zelfreinigende werking. Vooral downhill banden zijn van grove noppen voorzien en beschikken over stabiele zijwanden voor een hoge lekbestendigheid.

Banden voor cross country races zijn licht en snel, hun profiel is fijner en minimaliseert de rolweerstand. All mountain banden en Enduro modellen zitten tussen DH banden en CC pneus in.
De Tubeless Easy technologie van Schwalbe vergemakkelijkt de installatie van binnenbandloze constructies. Dit minimaliseert het gewicht en laat bij 2,4 inch banden een lage luchtdruk van 1,2 tot 1,5 bar toe, wat de tractie ten goede komt. Binnenbandloze constructies minimaliseren het risico op (banden)pech.
Onder de speciale banden vallen de dikke en sterk geprofileerde ballonbanden voor fatbikes. Zij genereren een enorme tractie en hoge dempingswaarden.

En welke band is nu de juiste?

De optimale band voor een fiets is de band die het beste bij het gebruiksdoel, de ondergrond en het terrein past. Wie vaak afwisselt tussen de verschillende disciplines heeft eventueel verschillende banden- en wielen ter vervanging tot zijn beschikking. Tip: Bij het fietsen horen plakspul, een fietspomp en fietsgereedschap in de rugzak, zodat de tour niet bij het eerste luchtverlies al voorbij is.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.