Altijd goed gezekerd met een dubbeltouw

Dubbeltouwen

Hoogwaardige dubbeltouwen of halftouwen mogen in een goed geoutilleerde klimuitrusting in geen geval ontbreken. Vooral klimmers die in alpine terrein onder weg zijn, kunnen de talloze voordelen van dubbeltouwen waarderen. Een halftouw is in de regel relatief dun met een doorsnede van 7,8 tot 9 millimeter. Halftouwen zijn bruikbaar voor de klassieke halftouw-techniek of als dubbeltouw in een tweelingtouw. Ze maken het bovendien mogelijk om twee naklimmers te zekeren. Het gebruik van twee dubbeltouwen verhoogt de redundantie, want de waarschijnlijkheid dat beide touwen door steenslag of scherpe rotsen worden doorgesneden is relatief klein. Bij het abseilen met twee halftouwen is bovendien de hele touwlengte beschikbaar.

Waar moet een hoogwaardig halftouw tegen bestand zijn?

Een dubbeltouw moet altijd betrouwbaar en veilig zijn. Kom je ten val, moet je voor de volle 100 procent op het halftouw kunnen vertrouwen. Daarom moet een halftouw worden getest conform de Europe veiligheidsnorm EN892 om op de markt toegelaten te worden als klimtouw. Bij deze test moet het dubbeltouw als enkeltouw 5 normvallen met een belasting van 55 kilogram per val doorstaan, zonder dat het breekt. Doorstaat het touw 10 normvallen, mag het als multi-norm touw worden aangeduid. Bovendien mag de rek bepaalde waarden ook niet overschrijden. Als aan al deze eigenschappen wordt voldaan, wordt het halftouw toegelaten als klimtouw.

Waar moet je op letten bij het kopen van een dubbeltouw?

Wie een dubbeltouw aanschaft, moet letten op een aantal belangrijke zaken. Als het halftouw vooral wordt gebruikt bij het ijsklimmen en bergbeklimmen, dan speelt de impregnatie een grote rol. Met een hoogwaardige impregnatie zijn dubbeltouwen beschermd tegen vocht, vuil en stof. Dit verlengt de levensduur met een veelvoud. Belangrijk is ook de diameter van het touw. In het algemeen geldt, hoe dunner het dubbeltouw is, des te lichter. Dikkere halftouwen zijn echter tegelijk robuuster en taaier. Uiteindelijk is het aan de klimmer zelf over te laten welke diameter touw hij kiest. Waarden als lichaamsgewicht of de eigen klimervaring moeten bij de aankoop ook in overweging worden genomen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON