Goede nachtrust in een fijne slaapzak

Slaapzakken

Of je nu in de vrije natuur bent, in een tent, of aan het kamperen, trekken, of op meerdaagse wintertour - een fijne slaapzak hoort er in ieder geval bij. Vooral als je lichamelijk voor 100% moet kunnen presteren, is een goede nachtrust uiterst noodzakelijk. Dankzij hoogwaardige slaapzakken hoef je ook onderweg niet van slaapcomfort af te zien. Zo ben je altijd topfit en uitgerust.

Zoveel slaapzakken! Welke is voor mij de juiste?

Omdat een goede nachtrust voor de regeneratie van je lichaam enorm belangrijk is, weet de echte outdoor-vriend dat een comfortabele en functionele slaapzak bij iedere uitrusting hoort. Maar er zijn zoveel verschillende gebruiksdoeleinden voor slaapzakken, dat er ook een groot aantal verschillende soorten slaapzakken op de markt verkrijgbaar zijn. Denk daarom voor het kopen goed na wat voor slaapzak je eigenlijk nodig hebt.

Allereerst moet je weten voor welk temperatuurbereik je slaapzak geschikt moet zijn. De waarden voor temperatuur zijn "comfort", "limit" en "extreem" en geven bij de verschillende modellen een indicatie voor welke temperatuur de slaapzak geschikt is. Richt je je naar deze waarden, dan is de keuze heel wat gemakkelijker. Belangrijk is ook de afmeting van de verpakking en een laag gewicht, want op meerdaagse tours speelt ieder grammetje bagage een rol. Verder hebben veel modellen nog extra's, zoals een rondomlopende rits. Daardoor kun je de slaapzak ook als deken gebruiken. Slaapzakken met capuchon verminderen het warmteverlies via het hoofdeinde, zodat de totale isolatie beter is.

Iedere slaapzak kan bovendien nog met een isomat aangevuld worden. Daardoor wordt de kou van de grond van het lichaam gehouden, wat de isolatie nog verhoogt. Zo kun je ook bij lage temperaturen de hele nacht doorslapen en optimaal uitrusten.

Welke types slaapzakken zijn er?

Door de bovengenoemde criteria is de keuze al iets in te perken. Het wordt nog concreter als je de verschillende soorten slaapzakken kent.

Als je de beste isolatie zoekt, dan is een donzen slaapzak de juiste keuze. Door de donzen voering krijgt je het ook bij de laagste temperaturen lekker warm en heb je het hoogste slaapcomfort. Dit type slaapzak is trouwens ook heel licht, wat bij tours een voordeel is, waar het om een zo laag mogelijk bepakkingsgewicht gaat. Een nadeel is wel dat de donzen voering vochtig kan worden en dan aan warmte verliest, of in het ergste geval begint te klonteren.

De synthetische slaapzak kan wel tegen een beetje vochtigheid. De warmte is niet zo groot als bij een donzen voering, maar toch nog behoorlijk. Verder is hij meestal iets goedkoper en eenvoudiger in onderhoud, maar ook niet helemaal even licht als een donzen slaapzak.

Voor het bivakkeren of voor een noodgeval is de bivakzak de juiste kandidaat. Bivakzakken zijn hoezen voor de slaapzak, waarmee het overnachten in de open lucht mogelijk is. Ze zijn vaak een ware redding bij noodgevallen, als de volgende berghut niet meer te bereiken is, of als afdak bij een plotseling onweer. Bij ongelukken kan bovendien de gewonde warm worden gehouden tot de redding komt.

Lakenzakken zijn een soort mobiel beddegoed, die tegenwoordig in de meeste berghutten verplicht zijn. Ze kunnen ook als inlay gebruikt worden, zodat de slaapzak niet vuil wordt.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.