Trailrunning stokken voor bergtours en sportieve prestaties op het terrein

Trailrunning stokken

Stokken voor trailrunners ondersteunen de loper tijdens het inspannende trailrunning in open terrein. Met stokken voor trailrunning verdeelt de loper zijn krachtinspanning vanuit de benen naar het hele lichaam. Overdrachtelijk gesproken schakelt hij met behulp van de runningstokken van achterwielaandrijving over naar vierwielaandrijving. Zo verlicht hij de gewrichten in de knieën en enkels en zorgt gelijktijdig met de armen en het hele bovenlichaam voor extra voortbeweging. Een betere demping wordt vooral merkbaar bij langere afdalingen.

Stokken voor trailrunning zijn net als trekkingstokken of walkingstokken gemaakt van aluminium of carbon. Over het algemeen worden de aluminium runningstokken als stabieler beschouwd en de trail stokken van carbon als een beetje lichter. Hoogwaardige modellen van stokkenfabrikanten zoals Leki of Swix zijn over het algemeen zeer licht en bestendig tegen allerlei weerstanden.

Opklapbare stokken en traploos verstelbare telescopische stokken

Trail stokken kunnen compact worden samengeklapt dan wel in elkaar geschoven en zo optimaal worden meegenomen in de bagage en/of aan de rugzak gebonden. De opklapbare stokken bestaan meestal uit drie tot vier segmenten, die in een mum van tijd klaar zijn voor gebruik. Al naar gelang het model zijn opklapbare stokken verkrijgbaar in een vaste lengte of kunnen desgewenst op de perfecte lengte worden ingesteld. Telescoopstokken hebben meestal een groter instellingsbereik en bestaan eveneens uit maximaal vier afzonderlijke segmenten. Deze worden gefixeerd met clips of met schroefsluitingen.

Na de materiaalkeuze en of het een opklapbare of telescopische stok wordt kunnen trailrunners tevens uit verschillende soorten handgrepen op de trailrunning stokken kiezen. Handgepen van kurk, kunststof en schuimstof zijn de meest gangbare soorten waarmee de trailrunningstokken zijn uitgerust. Bovendien zijn de handgrepen uitgerust met verschillende polsbanden, die gedeeltelijk instelbaar of verwijderbaar zijn. Voor kwaliteitsrunningstokken bieden de fabrikanten bovendien een uitgebreid assortiment aan accessoires aan. Naast reserveonderdelen bestaan deze uit diverse punten, rubberen stootranden, schotels en polsbanden. Maar ook bijpassende handschoenen en tassen voor transport en opslag zijn praktische accessoires voor trailrunningstokken.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.