Bandslinges: de allrounders voor klimmen en bergbeklimmen

Bandslinges

Er zijn maar weinig uitrustingsonderdelen voor het klimmen die zo handig en veelzijdig te gebruiken zijn als bandslinges. De vastgenaaide bandslinges zijn te gebruiken om jezelf te zekeren, voor standplaatsbouw en tenslotte ook om tussenzekeringen te verlengen en te leggen. Ze worden gemaakt van polyamide of Dyneema en worden in verschillende vooraf bepaalde lengtes aangeboden.

Waarom worden bandslinges vastgenaaid?

Vroeger werden er in de bergsport uitsluitend bandslinges gebruikt. Deze werden meestal per meter gekocht en dan zelf op de gewenste lengte gesneden. Een speciale bandslingknoop hielp om van de open slinge een ronde slinge te maken. Uiterlijk met de invoering van het lichtere en dunnere Dyneema materiaal bereikte deze constructie de grens. Want bij alle voordelen die Dyneema heeft kent het materiaal één doorslaggevend nadeel. Dyneema vezels zijn beduidend gladder dan polyamide waardoor knopen in dit materiaal los zitten en de bandslinge bij belasting los kan schieten. Omdat de knoop dus niet vastgemaakt kan worden kan Dyneema dus alleen als stevig vastgenaaide bandslinges gebruikt worden.

Welke lengte van de bandslinges voor welk gebruiksdoel

De klassieke lengtes voor bandslinges zin de eenvoudige, dubbele en de viervoudige schouderbreedte, dus 60 cm, 120 cm en 240 cm. De kortste slinges dienen vooral om jezelf te zekeren of als tussenzekering bij het inrijgen van zandlopers en voor het afsnoeren van kleinere rotspunten. De middelste zijn de klassieke standplaats-slinges en de lange slinges van 240 cm dienen vooral voor het afsnoeren van grote rotspunten.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.