De optimale klimrugzak

Klimrugzakken

Het maakt niet uit of het gaat om de heenweg naar het routebegin, of als begeleider bij alpine klimtochten: Een goede klimrugzak is beslist noodzakelijk voor een aangenaam materiaaltransport. Hierbij moet de rugzak het midden houden tussen extreme houdbaarheid en een gering eigengewicht met bovendien een hoog draagcomfort. Daarom volgen hier beneden enkele handreikingen die kunnen helpen een geschikte klimrugzak uit te zoeken.

Algemene zaken over het materiaal en de uitrusting van klimrugzakken

Rugzakken, die speciaal ontworpen zijn om te klimmen, hebben enkele kenmerken, die de handhaving aan de wand moeten vergemakkelijken. Ten eerste is de typische klimrugzak vervaardigt van een licht materiaal, dat tegelijkertijd erg slijtvast is. Daar het nauwelijks te vermijden is, dat het materiaal aan de buitenkant in contact komt met scherpe rotskanten, wordt deze meestal met scheurvaste nylon verstevigd. Tegelijkertijd zijn zulke stoffen zelf erg licht - en bij het klimmen telt, zoals bekend, iedere gram! Een ander voordeel van deze bewerking is, dat dit het bovenmateriaal (beperkt) weerbestendig maakt. Zo is het zonder problemen bestand tegen kortere regenbuien. Volledige waterbestendigheid wordt bereikt door het gebruik van materialen met een silicone- of PU-coating.
Anderzijds heeft een klimrugzak, ondanks zijn minimalistische stijl, verstevigingen nodig op plaatsen, waar hij zwaar belast wordt en er moeten voldoende bevestigingsmogelijkheden zijn voor klimaccessoires. Tot de standaarduitrusting van een goede klimrugzak behoren, naast een slijtvaste bodem (vanwege het gewicht van de karabijnen of de Friends), ook één of twee bevestigingsriemen voor (half)touwen, een Daisychain, voor expressen en indien nodig lussen voor ijsbijlen.

Model en rugsysteem van klimrugzakken

Om veel bewegingsvrijheid te waarborgen, zijn klimrugzakken principieel smal gemodelleerd. Kleinere modellen sluiten nauw aan de rug aan (vaak zonder voering), grotere klimrugzakken hebben een flexibel, licht gevoerd rugsysteem, dat voor ademing zorgt en dat zich tijdens het klimmen aanpast aan de krommingen van de wervelkolom. Let er bij het kopen op, dat de klimrugzak over de klimgordel gedragen wordt (met uitzondering van de gordel-rugzak-combinaties). Mocht de gesloten heupgordel van de klimrugzak daarbij storen, dan wordt een afneembare variant aangeraden. Door de verhoogde positie, kan het bovendien voorkomen, dat bij grotere modellen met een lange vorm, de helm en het bovenvak van de klimrugzak elkaar in de weg zitten - dit moet beslist getest worden!

Keus van de maat bij klimrugzakken

De maat varieert van kleine allrounders met een volume van 10 liter tot klimrugzakken voor alpine doeleinden met een volume van 50 liter. Daarom moet men weten, wat men van plan is met de rugzak en hoe lang hij daarvoor ongeveer gedragen moet worden (heenweg, materiaalopslag, sportklimmen, Big Wall). Bovendien is het belangrijk om te plannen hoeveel materiaal in een klimrugzak meegenomen moet worden. Naast de basisuitrusting, bestaande uit een windjack, waterfles en een eerste hulp pakket aan de start, kan ijsval een complete veren outfit vereisen voor de pauzes. Om het bewegingscomfort ook met een goede rugzak optimaal te houden, is het, zoals zo vaak, aan te bevelen, de uitrusting te verdelen. Uiteindelijk is de klimsport een partnersport!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.