Friends: vrienden waar je bij het klimmen op kunt rekenen

Friends

Waarom actieve klemveren door de meeste klimmers niet zo worden genoemd is vrij logisch. Het woord is eenvoudigweg te lang en bovendien nogal nietszeggend. Cam of friend klinkt gewoon beter en deze benamingen zijn onder klimmers wereldwijd bekend. Een Amerikaanse, Franse of Zweedse bergsporter zal met het begrip 'klemveer' niet veel kunnen aanvangen, maar het woord 'friend' is meteen duidelijk. Maar hoe komt de actieve klemveer eigenlijk aan deze naam?

Waar de naam friend vandaan komt

Friends waren de eerste klemveren die grootschalig geproduceerd en verkocht werden. De uitvinder van het systeem was de Amerikaanse ingenieur en klimmer Ray Jardine. Voor het op de markt brengen en het openbaar maken wilde hij zijn nieuwe uitvinding natuurlijk eerst uitvoerig op de rots testen en verbeteringen aanbrengen. Dus nam hij de klemveren, die toen nog geen naam hadden, mee om te klimmen.
Om ervoor te zorgen dat er in de klimwereld niemand lucht kreeg van het nieuwe gereedschap en ook om concurrenten op afstand te houden bedacht hij een codenaam. Zo kwam het dat Ray Jardine ging klimmen en zijn „friends" meenam. Ook na de invoering op de markt bleef deze term behouden.
De originele klemveren werden bij de Engelse hardwarespecialist Wild Country geproduceerd en worden daar tot op de dag van vandaag verder ontwikkeld en nog steeds onder de naam friends verkocht. Alle andere actieve klemveren zijn eigenlijk geen friends, want dit is een beschermde handelsnaam van Wild Country. Door zijn populariteit is deze naam echter in de volksmond in gebruik geraakt en wordt hij gebruikt voor alle klemveren (die een soortelijke constructie hebben als een friend).
Om de merknaam friend te omzeilen, wordt in het Engels gesproken over een cam. Dat is de afkorting voor caming device, wat niets anders betekent dan klemveer! Alleen klinkt het woord cam makkelijker dan zijn Nederlandse tegenhanger.

Hoe gebruik je een friend tijdens het klimmen?

Een friend of een cam is een zekeringspunt voor de mobiele zekering van alpine en sportklimtochten. Het is een actieve klemveer. In de term "actief" schuilt ook het onderscheidende element ten opzichte van andere zekeringspunten. In tegenstelling tot nuts of rotshaken houdt de friend zich actief op zijn plaats. Dit wordt bereikt door een veersysteem dat de klauwen tegen de kanten van een rotsspleet duwt.
De veren houden de cam alleen op zijn plaats. De klemwerking, die een val opvangt, wordt door een simpel natuurkundig principe bereikt. Bij een valbelasting volgt de cam de valrichting. Dan wordt de as waaraan de klauwen hangen belast. Door deze belasting worden de klauwen naar buiten gedrukt en klemmen zich vast in het omringende gesteente van de rots. Dit principe functioneert het beste in ruwe, parallelle en droge spleten. Vocht, ijs en zeer gladde rotsen of broze oppervlakken kunnen de grip duidelijk reduceren en daarom is ervaring bij het plaatsen van een friend vereist.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.