Friends - betrouwbare vrienden bij het klimmen

Friends

Waarom actieve klemveren door de meeste klimmers geen actieve klemveren genoemd worden, is vrij logisch. Het woord is eenvoudigweg te lang en bovendien nogal nietszeggend. Cam of Friend klinkt gewoon beter en deze benamingen zijn onder klimmers wereldwijd bekend. Een Amerikaanse, Franse of Zweedse bergsporter zal met het begrip "klemveer" niet veel kunnen aanvangen, maar het woord Friend is meteen duidelijk. Maar hoe komt de actieve klemveer eigenlijk aan zijn vreemde naam?

Waar de naam Kletter Friend vandaan komt

De Friends waren de eerste actieve klemveren, die in de serie geproduceerd zijn en op de markt verkrijgbaar waren. De uitvinder van het systeem was de Amerikaanse ingenieur en klimmer Ray Jardine. Voor het op de markt brengen en het openbaar maken van zijn nieuwe uitvinding, wilde hij hem natuurlijk eerst uitvoerig op de rots testen, om meteen nog de eerste verbeteringen aan te brengen. Dus nam hij de klemveren, die toen nog geen naam hadden, mee om te klimmen.
Om ervoor te zorgen, dat er in de klimwereld niemand lucht kreeg van het nieuwe gereedschap en om er geen concurrenten op te attenderen, had hij een codenaam nodig. Ray Jardine ging dus klimmen en nam zijn "vrienden" mee - zo is het begrip Friends geboren. Ook na de invoering op de markt bleef de term behouden.
De originele klemveren werden bij Wild Country, de Engelse hardware-specialist geproduceerd en worden daar tot op de dag van vandaag (steeds verder ontwikkeld) onder de naam friends verkocht. Alle andere actieve klemveren zijn eigenlijk geen friends, want dit is een beschermde handelsnaam van Wild Country. Vanwege de grote bekendheid is deze naam echter in de omgangstaal ingeburgerd en wordt hij gebruikt voor alle klemveren waarmee geklommen wordt (die een soortelijke constructie hebben als de Friend).
Om de merknaam Friend te omzeilen, is in het Engels de naam cam in gebruik genomen. Dat is de afkorting voor caming device, hetgeen niets anders betekent dan - klemveer! Alleen klinkt het woord cam veel beter dan zijn Nederlandse tegenhanger.

Wat is nu eigenlijk een Friend om mee te klimmen?

Een Friend, of een cam, is een zekeringspunt voor de mobiele zekering van alpine- en sportklimtochten. Het is een actieve klemveer en in de term "actief" schuilt ook het onderscheidende element ten opzichte van andere zekeringspunten. In tegenstelling tot nuts of rotshaken, houdt de Friend zich actief op zijn plaats. Dit wordt bereikt, door een veersysteem, dat de klauwen tegen de kanten van een rotsspleet duwt.
Echter de veren houden het gereedschap alleen op zijn plaats. De klemwerking, die een val opvangt, wordt door een simpel natuurkundig principe bereikt. Bij een valbelasting, volgt de Friend de valrichting. Dan wordt de as belast, waaraan de klauwen hangen. Door deze belasting worden de klauwen naar buiten gedrukt en klemmen zich vast in de omliggende rots. Dit principe functioneert het beste in ruwe, parallelle en droge spleten. Vocht, ijs en zeer gladde rots structuren en brokkelige oppervlakten kunnen de grip duidelijk reduceren - daarom heeft men bij het plaatsen van de Friend erg veel ervaring nodig!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.