De fullface helm - de beste vriend van downhill fietsers

Fullface helmen

Het dragen van een fullface helm is bij downhill-mountainbiken net zo vanzelfsprekend als de veiligheidsgordel in de auto. En zo hoort het ook. Wie al eens in een bikepark heeft gefietst weet waarom, glibberige wortels, los gereden stenen, massieve remsporen en veeleisende north shore elementen verlangen de voortdurende concentratie van de mountainbiker met een onontkoombare consequentie bij fouten: vallen. Dat deze geen hoofdletsel tot gevolg heeft is toe te schrijven aan de fullface helm, die ook wel integraalhelm wordt genoemd. Dankzij zijn constructie beschermt hij in tegenstelling tot normale mountainbikehelmen niet alleen de schedel maar ook het gezicht. Naast downhill mountainbiken is de fullface-helm voor andere gebruiksdoelen te gebruiken. Zo zweren ook veel freeriders bij de complete bescherming van het hoofd, bijvoorbeeld van Bell.

Rondom bescherming met de fullface helm

Een fullface helm biedt bescherming voor het volledige hoofd tijdens waaghalzige afdalingen, dat garanderen de schokdempingstests die elke helm moet ondergaan voordat hij op de markt wordt toegelaten. Maar er zijn nog andere aspecten aan een integraalhelm die medebepalend zijn voor zijn functionaliteit. Hier hoort aan de ene kant het gezichtsveld van de fietshelm bij, dat snel reageren op de omgeving mogelijk maakt. Ter bescherming tegen opstuivend stof, opspattende steentjes en dergelijke wordt een integraalhelm samen met een goggle gedragen. Het vizier van de mountainbikehelm biedt bescherming tegen laag hangende takken en struikgewas.

Past, wiebelt en heeft ruimte - waarop moet je letten bij de aankoop van een fullface helm?

Net als bij elke andere soort beschermer kan een fullface helm zijn functie alleen betrouwbaar vervullen wanneer het juiste product wordt gekozen. In de eerste plaats zijn de vorm en de maat van de helm van doorslaggevende betekenis. Met een helm die te los zit loop je het risico dat deze in het gezichtsveld glijdt of bij een val niet voldoende dempt. Een pluspunt wordt geboden door fullface helmen die geleverd worden met een ruime keuze uit verschillende maten en met hoogwaardige inlegpads voor een individuele aanpassing. De buitenschaal van de fietshelm bepaalt in wezenlijke mate zijn gewicht en een schokdemping die verder gaat dan de norm. Deze bestaat bijvoorbeeld uit composietmateriaal of bij luxe varianten zoals die van POC uit carbon. Kwalitatieve verschillen zijn er ook bij de kinriem die, afhankelijk van de constructie, in meerdere of mindere mate gemakkelijk te open is en in verschillende mate bestand is tegen vallen. Ventilatieopeningen in de buiten- en binnenschaal bepalen duidelijk het draagcomfort van een integraalhelm. Een gezichtsveld dat voldoende groot is rondt het programma van de perfecte fullface helm af.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.