Een veilige en zachte landing op de bouldermat

Crashpad

Aangezien er bij het boulderen in de moeilijkste situaties wordt geklommen en gecompliceerde passages worden overwonnen, kan het ook voorkomen dat je valt. Om weer gezond en fit op de bodem te belanden, zorgt de bouldermat, ook wel crashpad genoemd, voor een veilige en zachte landing. Bouldermatten bestaan uit twee of drie lagen schuim en lijken qua opbouw op een turnmat. Om de bouldermatten gemakkelijk te vervoeren naar de boulderplaats zijn deze opvouw- of oprolbaar.

Waar moet je bij de aanschaf van crashpads op letten?

Boulderen is een sport die het uiterste van je vergt. Om het risico op een blessure bij een val zo klein mogelijk te houden, is een crashpad absoluut noodzakelijk. Daarom is het aanbod ook zo groot: crashpads zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, afmetingen en hardheidsgraden. Aan enkele basisprincipes moet elke bouldermat voldoen.

De weg naar de plek waar je gaat boulderen kan lang zijn, daarom beschikken de meeste crashpads over rugzakriemen die het vervoer gemakkelijker maken. De buitenkant van een crashpad moet slijtvast, stevig en vooral onderhoudsarm zijn. Zo kan de crashpad ook probleemloos worden ontdaan van verontreiniging door pof of aarde.

Hoe is een crashpad opgebouwd?

De bovenste schuimlaag van bouldermatten is normaal gesproken iets stugger, om te voorkomen dat je bij een landing je enkels verzwikt. Bovendien wordt de belasting gelijkmatiger overgebracht op de onderliggende lagen. De onderste laag moet een beetje zachter zijn, om de val optimaal te breken. Als er een derde laag aanwezig is, dan is deze vaak weer harder en voorkomt die het doorslaan tot op de grond. Afgeschuinde vouwen voorkomen eveneens het gevaar van doorslaan tijdens een val.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.