Met de juiste via ferrata uitrusting op weg

Via Ferrata uitrusting

Een klettersteig is erg fascinerend. Je klimt met eenvoudige zekeringspunten en een goede zekering op de steilste rotswanden die je anders alleen maar met moeilijke klimpartijen zou bereiken. Hoewel de klettersteig-uitrusting nogal simpel te bedienen is en ook niet uitgebreid is, zijn er enkele dingen waarop je moet letten.
In vergelijking met een klimuitrusting voor alpiene klimtochten is de klettersteig-uitrusting erg voordelig. Alles wat je naast goede sportkleding en stevige wandelschoenen nodig hebt, is een helm, een klimgordel, Klettersteighandschoenen en natuurlijk nog het belangrijkste: de klettersteigset. Omdat je niet veel nodig hebt, kun je hier ook wel wat geld aan uitgeven en de klettersteig-uitrusting zoeken die jou het beste bevalt.

Klettersteigen - waar komt deze sport eigenlijk vandaan?

Tegenwoordig vinden duizenden bergsporters jaar na jaar plezier en ontspanning in de alpiene klimtochten, die je via moeilijke of minder moeilijke routes naar de top leiden. De oorsprong van de via ferrata, zoals de klettersteigen ook wel genoemd worden, was iets minder positief. De eerste klettersteigen werden al tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Dolomieten aangelegd om de soldaten in de bergen te voorzien van voedsel. De klettersteigen die toen werden aangelegd, werden na de oorlog steeds vaker ook als sportieve alpiene route gebruikt - en dat worden ze tegenwoordig nog, ze zijn populairder dan ooit! Omdat de sport steeds populairder werd, werd uiteraard ook de klettersteig-uitrustung telkens weer geoptimaliseerd voor meer veiligheid.

Waarmee moet ik rekening houden als ik mijn via ferrata uitrusting koop?

Zoals we al hebben vermeld, bestaat de klettersteig-uitrusting uit een helm, een gordel en een klettersteigset. Vele fabrikanten bieden beginners van klettersteigen ook complete sets aan die dan alles bevatten.

Als helm kun je alle gangbare klimhelmen gebruiken. Of je een harde schaalhelm, een hybride helm of een schuimhelm koopt, kies je zelf. Alle helmen voldoen aan de vereiste normen en bieden een goede bescherming tegen een stoot tegen de rots en tegen steenslag.
Als gordel wordt inmiddels ook bij de klettersteig-uitrusting bijna altijd enkel een heupgordel gebruikt. Als je een zware rugzak hebt, dan raden we je in ieder geval aan om een complete gordel te gebruiken of een combinatie van borstgordel en heupgordel. De gordel moet goed zitten en perfect passen. Vele modellen zijn in de grootte aan de heup en benen verstelbaar en passen zich aan verschillende kledinglagen aan. Zo kun je je klettersteig-uitrusting erg flexibel houden.

De klettersteigset biedt veiligheid

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de klettersteig-uitrusting is de klettersteigset. Moderne klettersteigsets hebben een Y-vormige constructie (de oude V-vormige systemen worden niet meer gebruikt en zijn ook niet meer verkrijgbaar). Deze bestaan uit twee klettersteig-karabijnen die via lijnen met een remsysteem verbonden zijn. Als remsysteem worden normaal remplaten (oud systeem) of valdempers (nieuw systeem) gebruikt. Beide remsystemen zorgen in de klettersteig bij een val voor een verminderde vangstoot.
Een andere ontwikkeling van de klettersteig-uitrusting zijn elastische armen. Het elastische systeem biedt een grote bewegingsvrijheid tijdens het klimmen en zorgt voor een nauwsluitende positie van de lijnen als je klimt. Daardoor storen de Y-armen minder dan bij stroeve lijnen.
Dan rest er enkel nog dit: de juiste klettersteig-uitrusting zoeken en de bergen intrekken. Voor alle bergsporters bij wie de reis naar de Alpen erg ver is, nog een tip: ook in het middelgebergte zit er ergens wel een klettersteig verborgen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.