De basis voor elke outdooractiviteit: Het juiste heren outdoorjas!

Outdoor Jas voor heren

Of het nu gaat om veelzijdige softshelljas, duurzaam waterdichte regenjas of om dikke warme donsjas - er is voor elke outdoorsport een passend herenjas. Het aanbod is echter zo groot dat je misschien moeite hebt om je te oriënteren. Om je een beetje op weg te helpen, volgt hieronder een overzicht met tips en informatie over de materialen, de soorten heren outdoorjacks en hun kenmerken.

Basisinformatie over herenjas

Het maakt niet of isolatie of bescherming tegen weersinvloeden je belangrijkste criterium is - elk heren outdoorjas beantwoordt aan een specifiek doel. Toch zijn er bepaalde eigenschappen, waar je bij elk model op moet letten.
De pasvorm is bepalend voor de functionaliteit en het thermisch vermogen van heren outdoorjas en heeft dus niet alleen een modieus aspect. In principe is de volgende regel van toepassing: functionele jas met een strakkere pasvorm zijn warmer en hebben tijdens het sporten betere ademende eigenschappen dan jassen met een minder nauwsluitende pasvorm. Maar uiteraard mag een heren outdoorjas je natuurlijk nooit in je bewegingsvrijheid beperken! Je dient er met name voor te zorgen dat je armen en schouders voldoende ruimte hebben om te bewegen. Bovendien is het van belang dat je de wijdte van je jas doelbewust afstemt op de manier waarop je het jas wilt dragen. Richt je daarbij naar de principes van het laagjessysteem.
Terwijl functioneel ondergoed letterlijk aan de basis staat van alle outdoorkleding, zorgen jassen voor bescherming tegen de grillen van moeder natuur. Daarom worden ze als tweede of derde laag of simpelweg als buitenlaag gedragen. Een jas die je onder een andere laag draagt, heeft meer isolerende eigenschappen, terwijl een herenjas dat als buitenste laag gedragen wordt, primair bescherming tegen weersinvloeden biedt. Als je liever helemaal niets of hoogstens een dun functioneel shirt onder je jas wilt dragen, doe je er goed aan om voor een nauwsluitende pasvorm te gaan. Een robuuste hardshell (regenjas) of winterjas omsluit de andere lagen en mag dus best iets ruimer uitvallen.

Categorisering en eigenschappen van heren outdoorjas

Heren outdoorjassen vervullen idealiter één functie, wat betekent dat ze in principe of voor isolatie of voor bescherming tegen weersinvloeden zorgen. Hoewel er wel degelijk innovatieve weefselmixen op de markt zijn die beide functies hebben, is het bij het aanschaffen van een jas aan te raden om van tevoren te bedenken of je bescherming tegen vrieskou of bescherming tegen nattigheid belangrijker vindt.
Dons-, fleece, en gevoerde jassen beschikken ondanks hun geringe gewicht over een goed isolerend vermogen, terwijl heren outdoorjacks met een hardshell-constructie juist weer zorgen voor een langdurige bescherming tegen het weer. De jassen uit de eerste categorie fungeren meestal als tweede laag, terwijl hardshells uitsluitend als buitenlaag worden gedragen.
Er zijn ook bijzondere multifunctionele jassen verkrijgbaar, zoals softshelljassen, 3-in-1 jassen, ski jassen en winterjassen. Zij bieden een compromis tussen thermische isolatie en een solide bescherming tegen weersinvloeden.
Als laatste tip willen we je nog het volgende meegeven: let bij de aanschaf van je heren outdoorjas niet alleen goed op de aanwezigheid van functionele zakken, de constructie van de capuchon en de verstelmogelijkheden van de boorden ter bescherming tegen wind en regen, maar schenk ook aandacht aan bijzondere details die ervoor zorgen dat niets een perfect outdooravontuur nog in de weg staat, zoals duimlussen, een sneeuwvanger, extra ventilatiemogelijkheden, reflectoren voor als er weinig zicht is, en verstevigingen, daar waar nodig.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.