Icebreaker Merkshop

Het verhaal van Icebreaker merino

Icebreaker Merino

In het begin van de jaren negentig werd sportondergoed en kleding gemaakt van de destijds gebruikelijke, op aardolie gebaseerde kunstvezels. Deze hadden het voordeel dat ze ademend en licht waren, maar hadden tevens ook een paar zeer vervelende neveneffecten. Het textiel droogde snel op maar ontwikkelde een zeer sterke vervelende geur, dat op meerdaagse tours en expedities zelfs voor goed op elkaar ingespeelde klimteams een echte uitdaging kon zijn.

Al liftend door Nieuw-Zeeland, de vriendin en de schapenboer

Zoals zo vaak in de outdoorwereld speelde ook bij Icebreaker een gelukkig toeval een grote rol. Jeremy Moon, destijds 24 en net van de universiteit, werd door zijn vriendin voorgesteld aan een boer die merionschapen hield. De boer had zijn vriendin een lift gegeven en het bleek dat de boer een T-shirt van zijn merinowol had gemaakt. De toekomst van de jonge onderneming Icebreaker, die destijds nog vanuit de slaapkamer van de oprichter werd geleid, werd vanaf toen bepaald door heel veel overtuigingskracht bij klanten en investoren. De eerste kredieten moesten bij de banken formeel worden opgenomen voor 'nieuwe keukens'. De eerste echte winst kwam pas na drie jaar en was net genoeg dat je om deze dag te vieren "de winst kon verdrinken en toch nog nuchter bleef".

De doorbraak kwam toen de Nieuw-Zeelandse zeilheld Sir Peter Blake op zijn toenmalige 40 dagen en nachten durende record-zeiltocht rond de wereld, ononderbroken twee prototypen van Icebreaker droeg. Aangemoedigd door deze gratis reclame stortte Jeremy zich volledig op zijn onderneming.

Het bedrijf werd dus letterlijk vanuit de kofferbak opgebouwd. De eerste klanten die de Icebreaker merinoproducten gebruikten waren zeer enthousiast. De gedachte om tijdens het outdoorsporten een zeer hoogwaardig natuurproduct te dragen, waarvan de eigenschappen de verwachtingen ruim overtrof, sprak hun bijzonder aan. In vochtig koude, oncomfortabele bivaknachten, op trekkingtours door de Nieuw-Zeelandse Alpen, maar ook bij zomerse wandelingen bewees de kleding absoluut functioneel te zijn. Ook in met zweet doorweekte, vochtige toestand bleef de kleding warm, stonk niet en voelde zeer aangenaam aan op de huid.

Moderne functionele kleding van duurzaam materiaal

Het heeft een tijd geduurd voordat deze natuurlijk groeiende functionele vezel, die toch al lang bekend was bij de mens, werd gepresenteerd. Maar inmiddels heeft het bedrijf meer dan 350 personeelsleden in dienst en is nog steeds gevestigd in Wellington. De productielijnen van Icebreaker hebben zich in deze periode voortdurend uitgebreid en omvatten tegenwoordig, naast het klassieke merino ondergoed, ook tussenlagen, buitenste kledinglagen, sokken en aanvullende producten. Daardoor kun je het hele jaar door bij praktisch elke outdooractiviteit zeer comfortabele, ademende, warme en geurresistentie functionele kleding dragen.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.