Een ontspannen nacht in een lakenzak

Lakenzakken

Wie een huttentocht plant, denkt er misschien niet direct aan een lakenzak op de paklijst te zetten. Maar let op! Lakenzakken zijn bij het merendeel van de hutten verplicht om in de hut te mogen overnachten. Niet alleen als "mobiel dekbedovertrek" vervult de lakenzak zijn rol; als binnenslaapzak verhoogt deze de verwarmende factor nogmaals en op warme plekken kan die ook als zomerslaapzak worden gebruikt.

Welke lakenzak heb ik nodig?

De eerste vraag die je je hierbij moet stellen, is welke vorm de lakenzak of huttensaalzak moet hebben. Huttenlaapzakken zijn over het algemeen verkrijgbaar in twee modellen. Enerzijds in de klassieke rechthoekige vorm, anderzijds als zogenaamd mummiemodel, dat ook gebruikt kan worden als binnenslaapzak in een mummieslaapzak.

Een andere belangrijke factor bij de keuze van de passende lakenzak is het materiaal. Maar wees niet bang, ook hier is het aanbod overzichtelijk. Modellen van zijde zijn erg licht en nemen bijna geen ruimte in je rugzak in; ze zijn wel relatief duur. Een microvezel lakenzak is extreem sterk, waterafstotend en ademend. Lakenzakken van katoen voelen heerlijk zacht en behaaglijk aan, maar daarvoor zijn de relatief zwaar en nemen ze veel plek in bij het inpakken. Wie van heel erg warm houdt, neemt een lakenzak van fleece, die je bijzonder goed warm houdt.

Veel lakenzakken hebben aan het hoofdeinde een hoes om het hoofdkussen in te schuiven, zodat dit niet verschuift 's nachts. Tevens zijn er modellen met een trekkoord aan het hoofdeinde waarmee je deze als een capuchon kunt sluiten als het ´s nachts eens tocht. Met de juiste lakenzak is een ontspannen nachtrust gegarandeerd.

De lakenzak als binnenslaapzak gebruiken

Een lichte binnenslaapzak is niet alleen zeer geschikt voor huttentochten en reizen. Als binnenslaapzak in een donzen slaapzak of synthetische slaapzak zorgt het lichtgewicht voor extra warmte en meer comfort bij het slapen. De vorm van de slaapzak en binnenslaapzak dienen daarvoor zo goed mogelijk overeen te komen. Afhankelijk van de binnenslaapzak kan de aangegeven comfort-temperatuur van de slaapzak met ongeveer drie tot vijf graden worden verhoogd.

De voordelen met betrekking tot het onderhoud en de hygiëne maken de binnenslaapzakken ook interessant voor gebruik bij kamperen of trekking. De gewone slaapzak blijft langer schoon en de moeite van het wassen en drogen blijft je bespaard. In plaats daarvan hoef je alleen de binnenslaapzak te wassen die snel en makkelijk te reinigen is en zelfs tijdens de tocht in no time weer droog is.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.