Trailrunningrugzakken voor trailrunners en langeafstandlopers

Trailrunning rugzakken

Voor lopers die tijdens het lopen meer plaats in hun zakken nodig hebben dan enkel voor hun sleutels en energierepen is een goede trailrunningrugzak onmisbaar. Trailrunners en hardlopers hebben in ieder geval een drinksysteem of flessenhouder nodig om onderweg te kunnen drinken. Ook is ruimte voor een lichte hardloopjas, extra energierepen en eventueel een portemonnee en smartphone voor hardlopers erg handig.

Hardlooprugzakken moeten zo licht mogelijk zijn en gemakkelijk verstelbaar. Al naargelang de behoefte van de sporter hebben deze rugzakken meestal een volume tussen de 8 en 15 liter. Het vlakke model van een trailrunningrugzak zorgt ervoor dat het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij het lichaam is, waardoor het de bewegingsvrijheid nauwelijks beperkt. Het draagsysteem hoeft daarbij niet zo uitgebreid te zijn zoals bij een wandelrugzak. Het geringe gewicht van de spullen die je meeneemt maakt zeer lichte draagconstructies mogelijk. De loper moet er in elk geval op letten dat de rugzak goed en comfortabel op de rug zit.

Drinkrugzak, trailrunningrugzak of hardlooprugzak?

Drinkrugzakken zijn voorzien van drinksystemen, die verkrijgbaar zijn in verschillende maten. De drinkzak kan hierdoor op de rug worden gedragen en wordt met een drinkslang via de schouderbanden van de trailrunningrugzak naar voren geleid. Zo kun je tijdens het hardlopen eenvoudig en zonder moeite drinken. Veel drinkrugzakken zijn wat betreft volume beperkt tot een drinksysteem, maar er bestaan ook rugzakken die extra plaats bieden voor energierepen of andere accessoires.

Bij andere hardlooprugzakken kan je je drinkflessen ofwel in de zijvakken van de rugzak steken of gedeeltelijk in de rugzak zelf. Of je als trailrunner liever via een slang of uit een fles drinkt, blijft een persoonlijke voorkeur.

Trailrunningrugzakken maken van een hardlooprugzak als het ware een kledingstuk om mee te lopen. Het duidelijke voordeel van zulke hardloopbodywarmers is de mogelijkheid het gewicht gelijkmatig over het lichaam te verdelen. De drinkzak wordt aan de achterzijde geplaatst en in de zijzakken is er nog extra ruimte voor drinkflessen, sleutels en energierepen. Vooral als je veel bergop en bergaf loopt zijn deze trailrunningrugzakken ideaal, omdat de inhoud in de zakken tijdens het lopen nauwelijks beweegt.

Ultralicht en toch stabiel

Het gewicht van een hardlooprugzak is een essentiële factor voor elke hardloper. Voor vele lopers geldt: hoe lichter de rugzak, hoe beter. Daarom gebruiken hardloopspecialisten zoals Salomon, Inov-8 of Montane ook enkel bijzonder licht materiaal voor de productie van hun trailrunningrugzakken.

Tegelijkertijd moeten de rugzakken ook stevig genoeg zijn om opgewassen te zijn tegen de veeleisende omstandigheden bij trailrunning. Dankzij kwalitatieve verwerking is dat gelukkig geen probleem. Veel modellen zijn bovendien waterafstotend en zijn zo ook geschikt voor een training in slecht weer.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.