Trailrunning rugzakken voor trailrunners en lange afstandlopers.

Trailrunning rugzakken

Voor lopers die tijdens het lopen meer plaats in hun zakken nodig hebben dan enkel voor hun sleutels en energierepen, is een goede looprugzak onmisbaar. Trailrunners en hardlopers hebben ten minste een drinksysteem of fleshouder nodig om onderweg te kunnen drinken. Maar ook meer plaats voor een lichte hardloopjas, extra energierepen en eventueel hun portemonnee en smartphone zijn voor lopers erg handig.

Hardloop rugzakken moeten zo licht mogelijk en gemakkelijk verstelbaar zijn. Al naargelang de behoefte van de sporter hebben looprugzakken meestal een volume tussen 8 en 15 liter. Het vlakke model van een trail rugzak zorgt ervoor dat het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij het lichaam is en beperkt de bewegingsvrijheid nauwelijks. Het draagsysteem moet daarbij niet zo uitgesproken zijn zoals bij een wandelrugzak. Het lichte gewicht maakt het mogelijk om met zeer lichte ondersteunende structuren en materialen te werken. De loper moet in elk geval letten op dat de rugzak goed en comfortabel op de rug hangt.

Drinkrugzak, trailrunningvest of looprugzak?

Drinkrugzakken zijn voorzien van drinksystemen met verschillende grootten. De drinkzak kan zo op de rug gedragen worden en wordt met een drinkslang aan de schouderbanden van de trail rugzak bevestigd. Zo kunnen lopers eenvoudig en zonder zich te verrekken drinken tijdens het lopen. Veel drinkrugzakken zijn inzake volume enkel tot een drinkzak beperkt, andere bieden dan ook nog extra plaats voor energierepen of andere accessoires.

Bij andere hardloop rugzakken kan de loper zijn drinkfles ofwel in de zijzak van de rugzak of gedeeltelijk in de rugzak zelf steken. Of men als trailrunner liever uit een slang of uit een fles drinkt, is persoonlijke voorkeur.

Trailrunningvesten maken van een hardloop rugzak quasi een kledingsstuk om mee te lopen. Het duidelijke voordeel van zulke jogging-bodywarmers is de mogelijkheid het gewicht gelijkmatig over het lichaam te verdelen. De drinkzak bevindt zich dan zowel op de rug als op de voorzijde en in zijzakken is er dan extra ruimte voor drinkflessen, sleutels en energierepen. Net op routes die vaak bergop en bergaf gaan, zijn de jogging-bodywarmers graag gezien, omdat de inhoud in de zakken tijdens het lopen nauwelijks beweegt.

Ultralicht en toch stabiel

Het gewicht van een looprugzak is een essentiële factor voor elke loper. Voor vele lopers geldt: hoe lichter de rugzak, hoe beter. Daarom gebruikt runningspecialisten zoals Salomon, Inov-8 of Montane ook enkel bijzonder licht materiaal voor de productie van hun trail rugzakken.

Dan nog moeten de rugzakken ook stabiel gemaakt zijn, om opgewassen te zijn tegen de eisen van een trailrunning situatie. Dankzij kwalitatieve verwerking is dat gelukkig geen probleem. Veel modellen zijn bovendien waterafstotend en zijn zo ook geschikt voor een training in slecht weer.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.