Met de juiste ijspikkel op alpine tochten!

IJspikkel

Gletsjer, zon en een adembenemend bergpanorama; wat heeft een bergbeklimmer nog meer te wensen? Om van de geplande hoogtetour ook een succes te maken, is de keuze van de juiste uitrusting van doorslaggevend belang. Een goede ijspikkel in de juiste lengte, de juiste sportkleding, geschikt schoeisel een comfortabele rugzak en stijgijzers behoren tot de basisuitrusting van iedereen die een hoogtetour onderneemt. Maar hoe vind je de geschikte ijspikkel voor de gekozen tour?

De ijspikkel moet worden afgestemd op het terrein.

Tot in de jaren 1970 werden ijspikkels gebruikt voor elke alpine onderneming in sneeuw en ijs - van alpine tochten tot ijswand. Tegenwoordig hebben alpinisten een ruime keuze aan ijspikkels die qua inzetbaarheid variëren van een gemakkelijke gletsjertour tot een onderneming in steil terrein, waarbij het uiterste wordt gevergd.
Als vuistregel geldt, dat ijspikkels met een rechte steel prima geschikt zijn voor vlakkere gletsjerpassages, omdat ze hier hoofdzakelijk als wandelstok worden gebruikt. Op steil terrein worden daarentegen ijspikkels ingezet met een gekromde steel, die geschikter zijn om te klimmen. Een rubberlaag op de handgreep verbetert de grip en maakt het makkelijker je aan de steel omhoog te trekken. Bij het ijsklimmen is echter het gebruik aan te raden van twee ijsbijlen!

De juiste lengte voor de ijspikkel

Als vuistregel voor het kopen van een pikkel, wordt in de vakliteratuur aangeraden een ijspikkel te kiezen, die bij een uitgestrekte arm de grond niet raakt. In de laatste jaren neigen veel bergbeklimmers naar kortere pikkels, wat erg nuttig is op steiler terrein. Ook veel lichtgewicht ijspikkels, die tourskiërs vooral bij zich hebben voor noodgevallen, zijn vaak erg kort. Net als bij de kromming, moet ook bij de keuze van de lengte van te voren worden bedacht welke tocht er is gepland.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.