Optimale veiligheid bij het klimmen met een stevig klimtouw.

Klimtouwen

Bij de klimsport heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Daarom horen hoogwaardige klimtouwen deel uit te maken van iedere klimuitrusting. Tot in de jaren zestig waren klimtouwen nog het grootste veiligheidsrisico bij het klimmen. Gelukkig zijn klimtouwen tegenwoordig uiterst veilig dankzij moderne vezels en productietechnieken. Als je een berg gaat beklimmen, mag je het klimtouw dus zeker niet thuislaten!

Wat moet een touw kunnen?

Omdat je leven er letterlijk van afhangt, kan je als alpinist niet zonder goede klimtouwen. Een touw moet in alle denkbare situaties optimale bescherming bieden en dus aan een aantal eisen voldoen. Goede touwen moeten in ieder geval extreem sterk zijn en zeer scheurbestendig. Het klimtouw mag niet te veel slijten bij contact met de rots, de karabiners of de klimsetjes. Bij een val moet het klimtouw de krachten die op het lichaam van de klimmer werken opvangen en dempen.

Welk klimtouw voor welke gelegenheid?

Touwen om mee te klimmen zijn er te kust en te keur. Dat zou je tenminste in eerste instantie kunnen denken, maar als je weet voor welk doel je het klimtouw nodig hebt en aan welke eisen het moet voldoen, zal je al snel het juiste touw vinden.

Enkeltouwen zijn de meest gebruikte klimtouwen en met een diameter van 9 tot 11 millimeter ook de dikste. Deze klimtouwen zijn als enkele streng sterk genoeg om een val bij het voorklimmen te houden. Halftouwen of dubbeltouwen zijn met een diameter van 8 tot 9 millimeter iets dunner en lichter. Ze kunnen in de klassieke dubbeltouwtechniek worden gebruikt of soms ook als tweelingtouw. Een voordeel ten opzichte van enkeltouwen is dat je de volledige lengte van het touw kunt gebruiken. Tweelingtouwen zijn met een diameter van 7 tot 8 millimeter de dunste klimtouwen. Hierbij worden altijd twee strengen gebruikt. Dankzij hun lage gewicht zijn deze touwen bijzonder geschikt voor tochten waarbij de bagage zo licht mogelijk moet zijn.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.