Optimale veiligheid bij het klimmen met een stevig klimtouw.

Klimtouwen

Bij de klimsport is veiligheid het hoogste gebod. Daarom behoren hoogwaardige klimtouwen tot iedere klimuitrusting. Tot in de jaren zestig waren klimtouwen nog het grootste veiligheidsrisico bij het klimmen. Gelukkig zijn klimtouwen tegenwoordig dankzij moderne vezels en fabricagetechnieken uiterst veilig geworden. Als de berg lokt, mag je nooit van een klimtouw afzien!

Wat moet een touw kunnen?

Omdat je leven er letterlijk van afhangt, mag je als alpinist niet van goede klimtouwen afzien. Een touw moet in alle denkbare situaties optimale bescherming bieden. Dat stelt een aantal eisen. Goede touwen moeten in ieder geval extreem sterk zijn en zeer slijtvast. Het klimtouw mag niet teveel slijten bij contact met de rots, de karabiners of de express-set. Bij een val moeten de klimtouwen de stoten opvangen en dempen, die op het lichaam van de klimmer inwerken.

Welk klimtouw voor welke gelegenheid?

Touwen om mee te klimmen zijn er te kust en te keur. Dat zou je tenminste denken, maar als je kijkt voor welk doel je ze nodig hebt en aan welke eisen ze moeten voldoen, dan vind je al snel het juiste klimtouw.

Enkeltouw is het meest gebruikte klimtouw met een diameter van 9 tot 11 millimeter. Dit klimtouw is in een enkelvoudige streng sterk genoeg om een voorklim-val op te vangen. Half touw met een diameter van 8 tot 9 millimeter is iets dunner en lichter. Dit kun je voor een klassieke half-touw-techniek gebruiken of met een tweelingtouw-techniek. Een voordeel in vergelijking met enkeltouw is dat je de volledige lengte van het touw kunt gebruiken. Tweelingtouw met een diameter van 7 tot 8 millimeter is het dunste touw. Het wordt altijd met een parallel gevoerde dubbele streng gebruikt. Dankzij het geringe gewicht zijn deze touwen heel geschikt voor tours, waarbij iedere gram extra gewicht telt.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.