Statisch touw voor sport- en beroepsklimmers

Statisch touw

In tegenstelling tot dynamische touwen, zijn statische touwen duidelijk minder rekbaar bij gebruik. Dat betekent dat ze bij belasting wel van vorm veranderen, maar gewoon minimaal. Daarom mogen statische touwen ook nooit gebruikt worden om sportklimmers te zekeren. Bij een valfactor kan men al zwaar verwond raken.

Als verankerd touw is de lage rekbaarheid van maximaal 5% een doorslaggevend voordeel. Het gebruik van katrollen en stijgklemmen is duidelijk comfortabeler en efficiënter. Verankerde touwen hebben een diameter van ongeveer 9 mm tot 12 mm, terwijl de meeste statische touwen 10,5 mm of 11 mm dik zijn. Door het gebruik als verankerd touw zijn statische touwen bij fabrikanten als Edelrid vaak in veel langere uitvoeringen als klimtouwen te verkrijgen. Katrollen met een lengte van 100 m, 200 m of zelfs langer zijn dus niet zo zeldzaam.

Gebruiksmogelijkheden van statische touwen

Een statisch touw heeft vele toepassingsmogelijkheden. Ze worden gebruikt om hoogtewerkers, industriële klimmers of boomverzorgers te zekeren. Bovendien worden ze bij canyoning, in de speleologie en als verankerd touw bij het bergbeklimmen op grote hoogtes gebruikt. Ook de politie, brandweer en bergwacht gebruiken verankerde touwen bij hun oefeningen en reddingen.

Constructie en hantering van statische touwen

Statische touwen bestaan net zoals klimtouwen in principe uit polyamide vezels en hebben de constructie van een kernmanteltouw. Hierbij is de mantel vaak erg stabiel en duurzaam. Vooral de statische touwen voor boomklimmers worden gemaakt met erg dikke touwmantels. Daardoor is het mogelijk dat de statische touwen zwaarder zijn dan standaard klimtouwen.

Door de touwdikte en de geringe rekbaarheid voelen de touwen bovendien anders aan. Het touw voelt voor de alpinisten of bergredders steviger aan dan een dynamisch klimtouw. Het touw moet dus ook anders worden geknoopt. Als verankerd touw is het statische touw hoe dan ook onoverwinnelijk.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.