De passende wandelkleding

Wandelkleding

Genieten van afwisselende wandelingen in de vrije natuur, elke dag weer - zeg nou eerlijk, er bestaat toch niets mooiers? Als je bent toegerust met de juiste uitrusting en de juiste wandelkleding, zorgt de tour voor nog meer plezier. Een opmerking vooraf: Wandelkleding moet in eerste instantie functioneel zijn, in de zin dat de kleding comfortabel moet zitten. Afhankelijk van het kledingstuk waar je naar op zoek bent, dienen verschillende eisen in aanmerking te worden genomen. Het uiterlijk komt op de tweede plaats. Vermoedelijk gaat niemand graag op pad in een lelijke wandelbroek of een ouderwets wandeljas, want wie voelt zich daarin nou prettig?
Bij het grote assortiment van Vaude, Mammut, Patagonia, Haglöfs en Bergans zit er voor alle dames en heren wel iets bij.

Wandelkleding is optimaal op elkaar afgestemd

Bij tochten in wisselende weersomstandigheden is het laagjessysteem erg nuttig gebleken. Met als onderlaag sportondergoed van kunstvezels of zacht merino ondergoed, daaroverheen ademende wandelshirts en fleecetruien en niet te vergeten een wandelbroek en een functioneel jas. Waterdichte, winddichte en ademende functionele vezels zorgen ervoor dat het lichaam blijvend bescherming geniet en aangenaam en droog aanvoelt.

Welke kleding hoort in je tourbagage thuis?

De moeilijkheidsgraad en de lengte van een wandeltocht zijn bij de kledingkeuze net zo belangrijk als het terrein. Wandelaars die een gezellige dagwandeling plannen in zuidelijke streken of in een middelgebergte, stoppen andere kledingstukken in hun rugzak dan mensen die meerdaagse huttentochten of bergwandeltochten op alpine terrein ondernemen.
Om het kort te formuleren: Tijdens wandelingen in de zomer dient de kleding andere functionele eigenschappen te hebben dan bij winterwandelingen of als het vriest.

    Wandelkleding
  • Een degelijke wandelbroek is robuust, onderhoudsvriendelijk en zit comfortabel. De tailleband van een wandelbroek is zo gesneden, dat deze onder een rugzak niet zal schuren. Door de verwijderbare pijpen is de broek in een handomdraai omgetoverd tot wandelshorts, waardoor je weer een kledingstuk minder hoeft in te pakken. Tijdens meerdaagse wandelingen is het gebruik van een waterdichte hardshellbroek sterk aan te bevelen, op dagtours volstaat een lichte regenbroek als reserve voor in geval van nood.
  • Of lichte windstoppers, elastische softshelljacks of bijzonder degelijke regenjacks van hardshellmateriaal tot je uitrusting moeten behoren, hangt eveneens af van de tourvereisten. Ook hier geldt: Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen, want als het weer in de bergen een keer plotseling omslaat, zul je blij en dankbaar zijn om betrouwbare bescherming bij je te dragen, een wandeljack vormt immers de buitenste laag van je uitrusting.
  • Wisselvallig weer en veranderlijke temperaturen maken een verwarmende tussenlaag tot belangrijke factor. De lokale omstandigheden bepalen uiteindelijk of een dun wollen jack of een fleecevest volstaat, of dat het vanwege de bescherming tegen de kou toch noodzakelijk is om een compact in te pakken donsjas of een gewatteerde jas in je uitrusting op te nemen.
  • Omdat het hoofd en de handen niet worden beschermd, is het aan te raden om wandelhandschoenen te dragen die je tijdens het wandelen ook met stokken of met warme mutsen kunt combineren. Ook in de zomer is het dragen van hoofddeksels absoluut noodzakelijk, een luchtige pet biedt UV-bescherming en beschermt tegen zonnesteken. Een praktische oplossing is een buff, dit is een sjaal en een hoofddoek in één kledingstuk.

Extra wandelbenodigdheden maken je uitrusting compleet

Zonder een degelijk paar schoenen kun je eigenlijk niet gaan wandelen. Wandelschoenen in de vorm van laarzen of lage approachschoenen zorgen gegarandeerd voor standvastigheid en stevigheid, ook op steiler terrein met korte klimpassages.
Als je op een meerdaagse tour bent, heb je al snel te maken met een zware bagagelast bestaande uit tent, slaapzak, isomat, kookstel, eten, drinken en nog veel meer. Een echte wandelrugzak beschikt daarom over een comfortabel draagsysteem met een evenwichtige verdeling van de last. Lichte dagrugzakken overtuigen door hun praktische indeling, een fijne rugventilatie en handige details, zoals een drinksysteemvoorbereiding.
Jezelf onderweg van water voorzien is vele malen makkelijker met een drinkzak. Zelfs bij koude temperaturen, al heb je dan wel een geïsoleerde slanggeleider nodig.
Daarnaast zijn ook wandelstokken bijzonder praktisch en behulpzaam. Zij zorgen voor extra steun en ontlasten de gewrichten.
Dat ook andere kleine spullen niet in je wandeluitrusting mogen ontbreken, is natuurlijk vanzelfsprekend, denk bijvoorbeeld aan een degelijk mes of een multitool, een eerste hulp set en een hoofdlamp.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.