Met wandeljassen optimaal beschermd op tour!

Wandeljas

Bij bergwandelen, huttentochten en trekking is het hebben van een goede uitrusting een absolute must! Wandeljassen horen net zo goed thuis in je persoonlijke uitrusting als wandelschoenen en wandelstokken en ze hebben dan ook tal van praktische functies. Net als bij alle andere functionele jas zijn aspecten als ademend vermogen en bescherming tegen weersinvloeden ook bij wandeljassen van groot belang.

De eigenschappen van wandeljassen

Hikingjassen en trekkingjassen moeten waterdicht of in ieder geval waterafstotend zijn en onderweg tijdens je tour voor de nodige bescherming tegen het weer zorgen. Of je gaat voor een comfortabele softshell of een model met Gore-Tex en getapete naden hangt natuurlijk af van de persoonlijke smaak en de weersomstandigheden. Extra windbescherming is evengoed belangrijk, net zoals het ademende vermogen van een wandeljack. Dit zorgt er namelijk voor dat lichaamsvocht snel wordt afgevoerd, zodat je gevoelstemperatuur niet drastisch omlaag gaat als er een koude wind opsteekt (het zogeheten windchill-effect).
Afhankelijk van de persoonlijke smaak en de omstandigheden kan een goede softshell of fleece samen met een windstopper prima als wandeljas fungeren. Softshelljassen zijn super geschikt om in te wandelen, omdat hun hoge ademende vermogen ook tijdens vermoeiende tours naar behoren blijft presteren. Alleen als het heel slecht weer is en het non-stop regent, stuiten ze op de grenzen van hun kunnen.
Wandeljassen zijn over het algemeen robuust verwerkt, hebben een bijzonder stabiel weefsel of zijn voorzien van slijtvaste materiaalverstevigingen. Andere belangrijke kenmerken, die met name een rol van betekenis spelen tijdens meerdaagse tours waarbij je vooraf goed moet bedenken wat er mee gaat in je bagage, zijn de afmetingen en het gewicht. Door de kleine afmetingen kun je het jas probleemloos in elke wandelrugzak opbergen, zodat je hem altijd bij de hand hebt en je als wandelaar optimaal bent voorbereid op wisselvallig weer.

Extra's zijn altijd welkom: Aanvullende, praktische details voor elke smaak

Gerenommeerde merken zoals Vaude, Schöffel, Patagonia, Mammut en Bergans hebben niet beknibbeld op extra functies. Zo hebben alle wandeljassen ofwel een vastgenaaide ofwel een afneembare capuchon.
Modellen die speciaal zijn ontworpen voor activiteiten in koude gebieden zijn voorzien van een warme voering, waardoor je een extra isolatielaag achterwege kunt laten, mits je onder je jas de juiste kleding draagt. Zogeheten 3-in-1 jassen, ook wel dubbele jassen genoemd, zijn ontzettend veelzijdig. Als je het ingeritste fleecevest verwijdert, verandert het 3-in-1 jas in een handomdraai in een volwaardig overgangsjas, dat super geschikt is voor gematigde temperaturen.
Om er bij hiking voor te zorgen dat je je handen vrij hebt en alle benodigde kleine spullen toch binnen handbereik blijven, zijn slim geplaatste buitenzaken belangrijk. Die zijn zo aangebracht dat ze niet in de weg zitten van de heupgordel en de schoudergordel van je rugzak. Op die manier hoef je als wandelaar niet meer te stoppen om je rugzak af te doen, als je onderweg behoefte hebt aan een kompas, een kleine snack of een kaart.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.