Skiwax en Snowboardwax

Skiwax

Als de winter voor de deur staat en het skiseizoen weer van start gaat, dan wordt het hoog tijd om te controleren of je waxkoffer nog volledig is. Want de latten waxen, moet standaard gebeuren. Skiwax heeft meerdere functies: het belag beschermen tegen oxidatie en corrosie en de loopeigenschappen of, afhankelijk van de wax, de stijgeigenschappen van de ski's verbeteren. Er zijn verschillende soorten wax. Hete wax wordt met een waxijzer, zo iets als een strijkijzer, aangebracht. Andere middeltjes kunnen ook koud worden aangebracht, zoals boenwas of waxsprays. Fabrikanten als Toko, Swix, Holmenkol en Dynafit bieden een ruim assortiment aan.

Glijwax en stijgwax

In principe bestaan er twee soorten wax: glijwax en stijgwax. Terwijl de glijwax je snelheid verhoogt, verbetert de stijgwax de grip van langlaufski's, waardoor je ook bergop kunt lopen. Een ski kan over de sneeuw glijden doordat er een erg dunne waterlaag tussen de sneeuw en de ski wordt gevormd. Glijwax op de ski's zorgt er enkel voor dat de ski's zich voortbewegen. Vaak wordt er een laag universele wax gebruikt als basisimpregnatie voor een groot temperatuurbereik. Als finish bestaan er verschillende soorten wax voor verschillende temperatuurbereiken. Stijgwax is bedoeld voor langlaufski's. De wax wordt in het midden van de ski's op de gripzone aangebracht. Voor extreem koude en extreem vochtige omstandigheden raden we klisterwax aan die duidelijk zachter is dan harde wax.

Let op het juiste temperatuurbereik

Universele wax kun je bij een erg groot temperatuurbereik gebruiken. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen universele waxen voor temperaturen boven en temperaturen onder het vriespunt. Dit is voor de hobbyisten vaak voldoende, maar liefhebbers en professionelen kiezen toch liever voor een finish met erg specifieke waxen. Omdat de temperatuur tijdens een wedstrijddag kan veranderen, kan boenwas kort voor de start zorgen voor de laatste tuning. De juiste temperatuurselectie is essentieel bij langlaufski's, want tijdens het langlaufen moet je ook naar boven gaan. Zonder de juiste wax wijkt de ski anders achteraan af of worden er noppen onder de stijgvlakken gevormd.

Accessoires voor de perfect voorbereide ski's

Een goed behandelde ski verslijt minder snel, waardoor je er langer plezier aan beleeft. Dit geldt voor pisteski's als voor toerski's, snowboards, langlaufski's en backcountry ski's. Je hebt niet alleen wax nodig om de ski's te onderhouden, maar ook een waxijzer of ander waxgereedschap, een kantenslijper, verschillende borstels en een krabber. Tip: de vochtige sneeuw blijft minder snel aan de vellen plakken als ze met wax worden behandeld.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5