Betrouwbare helpers in noodgeval: De lawinesonde

Lawinesonde

Het gevaar van een lawine mag nooit onderschat worden! Daarom mag een lawinesonde (ook sondeerstok genoemd) naast de lawinepiep en de lawinescheppen op skitours nooit ontbreken. Lawinesondes worden gebruikt om de bedolven persoon te traceren. Daarbij is het belangrijk om snel en effectief te handelen, omdat de overlevingskansen van een bedolven persoon na korte tijd dramatisch verkleinen. Een hoogwaardige sondeerstok kan dus een levensredder zijn als het noodlot toeslaat!

Hoe werken sondeerstokken?

In geval van een bedelving wordt, na de opsporing door de lawinepiep, de lawinesonde verticaal in de sneeuw gestoken om de precieze plaats en diepte van de verongelukte persoon vast te stellen. De dieptemarkering op de lawinesonde maakt het gemakkelijker om de bedolven persoon te vinden. Als je met de stok de precieze oriëntatie van de bedolven persoon weet, kan de redding beginnen.

Zoals we al vermeld hebben, is iedere seconde bij lawineredding belangrijk. Daarom moeten sondeerstokken ook meteen gebruikt kunnen worden als het nodig is. Hoogwaardige lawinesondes bestaan uit meerdere segmenten die door een spansysteem met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kun je deze in enkele seconden opstellen. Zo gaat er geen levensbelangrijke tijd verloren. Sondeerstokken zijn in ineengestoken toestand normaal tussen 2 en 4 meter lang en moeten stabiel en gemakkelijk te hanteren zijn. De lawinesonde moet een vast onderdeel van de uitrusting van iedere skiër of hoogtetourder zijn!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.