Betrouwbare helper in nood: de lawinesonde

Lawinesonde

Het gevaar van een lawine mag nooit onderschat worden! Daarom mag een lawinesonde (ook wel sneeuwsonde genoemd) naast een lawinepieper enlawinescheppen bij het toerskiën en freeriden nooit ontbreken. Lawinesondes worden gebruikt om de bedolven persoon te traceren. Daarbij is het belangrijk om snel en effectief te handelen, aangezien de overlevingskansen van een bedolven persoon na korte tijd drastisch afnemen. Een hoogwaardige lawinesonde kan dus een leven redden als het noodlot toeslaat!

Hoe werkt een lawinesonde?

Wanneer iemand bedolven wordt onder een lawine, wordt na het opsporen van de persoon met de lawinepieper, de lawinesonde verticaal in de sneeuw gestoken om de precieze plaats en diepte van de bedolven persoon vast te stellen. De dieptemarkering op de lawinesonde maakt de oriëntatie nog gemakkelijker. Als je met de stok de locatie van de bedolven persoon hebt bepaald, kan de redding beginnen.

Zoals we al vermeld hebben, telt bij een lawineredding iedere seconde. Daarom moeten lawinesondes ook meteen klaar zijn voor gebruik als het erop aankomt. Hoogwaardige lawinesondes bestaan uit meerdere onderdelen die door een spansysteem met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen ze in enkele seconden in elkaar worden gezet. Zo gaat er geen levensbepalende tijd verloren. Lawinesondes zijn normaal tussen 2 en 4 meter lang wanneer ze in elkaar zijn gezet. Ze moeten stabiel en gemakkelijk te hanteren zijn. De lawinesonde zou een vast onderdeel moeten uitmaken van de uitrusting van elke skiër en alpinist!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.