Met een goede regenjas bestaat slecht weer niet

Regenjassen

Echte bergsporters zijn bij alle weersomstandigheden buiten op pad. Het maakt niet uit of de zon brandt of dat het stormt, regent of sneeuwt. Met de optimale regenjas en regenbroek kan ieder zijn eigen klimaat bepalen. Inmiddels zijn er namelijk regenjassen voor zowel dames als heren die allang niet meer alleen ter bescherming tegen regen zijn bedoeld.

Moderne hardshelljassen bieden betrouwbaar bescherming tegen regen, kou en wind. Zo behoort de regenjas tegenwoordig tot de belangrijkste uitrusting voor skitochten en wandelingen en mag hij ook niet ontbreken bij klimtochten in de bergen of bij expedities op grote hoogte.

Hardshelljassen zorgen overal voor sportieve topprestaties

Hardshell- en softshelljassen worden bij alle sportieve activiteiten in de bergen gedragen. Het materiaal van een regenjas is afgestemd op het gebruiksdoel. Zo zijn er ultralichte en extreem goed ademende hardshelljassen voor sporten met veel beweging, zoals trailrunning of toerskiën. De meeste waterdichte jassen zijn uitgerust met ademende membranen zoals Gore-Tex of Sympatex.

Meerlaagse regenjassen zijn veel robuuster en resistenter. Deze kunnen bij veeleisende activiteiten als klim- of trektochten zelfs de grootste belastingen aan. Bij tochten met een zware rugzak moet de waterdichte jas in ieder geval stevig genoeg zijn om geen problemen te ondervinden door de wrijving van de schouderbanden. Ultralichte regenjassen zijn daarvoor minder geschikt. Voor lange tochten kunnen wandelaars ook regenponcho's of lange regenjassen dragen. Sommige waterdichte poncho's zijn zelfs groot genoeg om over de rugzak te worden gedragen. Zo blijf je tot aan de enkels droog. En vanaf daar volstaan in principe waterdichte schoenen. Als dan nog je natte handen storen, zijn er ter aanvulling nog regenhandschoenen.

Waterdicht en ademend: een regenjas maakt zijn belofte waar

Regenjassen vormen de functionele schakel tussen het lichaam en de omgeving. Daarom heeft bijna iedere regenjas een zogenaamd membraan, dat steeds voor een goed klimaat aan het lichaam zorgt, ongeacht de weersomstandigheden. Dit membraan garandeert dat waterdamp en overtollige warmte die bij sportieve activiteiten in de jas ontstaan naar buiten worden afgevoerd en dat kou en neerslag buiten blijven. Hoe waterdicht en ademend een regenjas is, wordt aangegeven met respectievelijk de waterkolom en de RET-waarde. Hoe hoger deze waarden zijn, hoe waterdichter de hardshelljas is of hoe beter hij het klimaat reguleert. Als een regenjas toch eens zijn grenzen zou bereiken, bieden diverse openingen nog extra ventilatiemogelijkheden.

Waar je bij een hardshelljas op moet letten

Een regenjas moet steeds een perfecte eenheid vormen met jou als drager. Dit betekent dat hij de bewegingsvrijheid en prestaties niet mag hinderen en je op belangrijke momenten niet in de steek mag laten. Daarom worden tegenwoordig regenjassen ontwikkeld die tot in het kleinste detail doordacht zijn en die zelfs aan de hoogste eisen van sportieve mensen voldoen. Zo zijn de jaszakken zo geplaatst dat je ook met een rugzak op of met een klimgordel aan nog gemakkelijk bij de belangrijke spullen kunt. Daarnaast is de capuchon ruim en kan hij met trekkoordjes optimaal worden aangepast, zodat hij ook over een helm past en hij het gezichtsveld niet beperkt.

Hardshelljassen van Bergans, Vaude of The North Face zijn kwalitatief hoogwaardig en hebben talrijke functionele details. Om lang plezier te beleven aan de jas moet hij af en toe ook worden gewassen en verzorgd. Met speciale wasmiddelen voor membranen kunnen de hardshells ook in de wasmachine worden gewassen. Nadien moet je er met een impregneerspray voor zorgen dat water weer goed wordt afgestoten.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.