Hardshell - meer dan alleen regenkleding

Hardshellkleding

Hardshellkleding zoals regenjassen en hardshellbroeken zijn bij outdoor- en bergsport niet meer weg te denken. Ze zorgen voor optimale bescherming tegen het weer en een aangenaam binnenklimaat. Hoogwaardige hardshellmembranen zorgen ervoor dat de door inspanning ontstane waterdamp van het lichaam weg naar buiten wordt getransporteerd, maar vocht van buitenaf niet in het inwendige van de kleding kan doordringen. Zo kunnen ook bij slechte weersomstandigheden, zoals vaak in de bergen voorkomen, inspannende activiteiten worden beoefend.

Van diverse fabrikanten bestaan er verschillende membranen die tot hardshells worden verwerkt. De ontwikkeling van nieuwe hardshellmaterialen gaat continu vooruit en luchtdoorlatende vermogen en duurzaamheid van de membranen worden voortdurend verbeterd.

GORE-TEX membranen - Pioniers sinds 1978

Sinds 1978 produceert GORE-TEX waterdichte en luchtdoorlatende materialen. Een groot deel van de tegenwoordig geproduceerde hardshelljassen, hardshellbroeken, schoenen, handschoenen, etc. is gemaakt van GORE-TEX materialen en draagt het keurmerk van de materiaalspecialist. GORE-TEX zelf levert daarvoor alleen de membranen. Deze worden door bijna alle toonaangevende fabrikanten van functionele kleding, zoals Mammut, The North Face, Berghaus en Arc'teryx verder verwerkt.

GORE-TEX producten staan voor een zeer lange levensduur, betrouwbare bescherming tegen weersinvloeden en uitstekend draagcomfort. Onder het motto van het bedrijf "GURANTEED TO KEEP YOU DRY" stelt GORE-TEX voornamelijk de volgende materialen voor kleding ter beschikking:

  • GORE-TEX HARDSHELL: vaak ook onder de naam GORE-TEX PERFORMANCE SHELL bekend, worden deze materialen in hardshells gebruikt die een bijzonder breed gebruiksspectrum hebben. Het zijn de allrounders onder de GORE-TEX producten, zowel geschikt voor een wandeling door de stad in de regen als een inspannende wandeltour.
  • GORE-TEX PRO HARDSHELL: hardshelljacks en hardshellbroeken van GORE-TEX PRO SHELL komen onder de ruwe omstandigheden in de bergen bijzonder goed van pas. Ze zijn zeer robuust en bestand tegen het frequente contact met de rots of de constante wrijving van de rugzaksteunen. Ondanks de robuuste uitvoering is hardschellkleding van PRO SHELL bijzonder luchtdoorlatend en waterdicht.
  • GORE-TEX ACTIVE HARDSHELL: Als het snel moet gaan, zoals bijvoorbeeld bij trailrunning of speedhiking, dan is GORE-TEX ACTIVE SHELL de juiste keuze. Dit is bijzonder licht en luchtdoorlatend. Daardoor is het bijzonder aangenaam om te dragen, voor het draaggevoel wordt hier vaak ook de term next-to skin comfort gebruikt. Door het lage gewicht en het geringe volume is GORE-TEX ACTIVE SHELL kleding ook geschikt als noodkleding die altijd in de rugzak meegenomen en indien nodig aangetrokken kan worden.

Hardshellkleding

Hardshells van Sympatex, Dermizax en Polartec Neo Shell

Behalve GORE-TEX bestaan er nog andere fabrikanten van hoogwaardige membranen voor hardshellkleding. Het beste vertegenwoordigd zijn hier Sympatex, Dermizax en Polartec Neo Shell. Alle materialen hebben verschillende voor- en nadelen. Zo is Sympatex bijvoorbeeld gemakkelijk recyclebaar en wordt dan ook gebruikt door veel fabrikanten die aandacht besteden aan een ecologisch aanvaardbare productie (bv. Vaude).

Polartec Neo Shell is zeer luchtdoorlatend, robuust en rekbaar. Het materiaal overbrugt daarmee de kloof tussen hardshell en softshell en wordt daarom zowel in hardshell- als in softshellkleding verwerkt.

Propriëtaire membranen

De meeste grote fabrikanten van outdoorkleding hebben ook in-house materialen die ze gebruiken voor hun hardshellkleding. Bij the North Face wordt vaak HyVent gebruikt, dat bijzonder vuilafstotend en "geruisarm" is. Marmot biedt verschillende versies van gepatenteerde Membrain membranen en ook Mammut heeft zijn eigen materialen die onder de naam DRYtech worden verkocht.

Alle materialen hebben verschillende eigenschappen en voordelen. Meestal hebben ze door de in-house productie een zeer goede prijs-/kwaliteitsverhouding.

Hardshell is niet altijd hardshell

Door de grote verscheidenheid is de keuze van het juiste hardshellmateriaal een wetenschap op zich. Bovendien hangt veel af van de verwerking van de membranen door de fabrikant. Hier worden de membranen door het zogenaamde lamineren met boven- en binnenmateriaal verbonden. Afhankelijk van de aard van deze materialen varieert ook de duurzaamheid van de hardshellkleding. Zo kunnen slechts moeilijk algemene uitspraken over duurzaamheid, ruisgedrag of luchtdoorlatend vermogen van de verschillende membranen worden gedaan.

Ons klantenserviceteam houdt zich continu bezig met de actuele ontwikkelingen op het gebied van hardshell en zal met plezier vragen beantwoorden.

Verschillende toepassingsgebieden van hardshell

De term hardshell wordt vaak gelijkgesteld met het hardshelljack of regenjack. Dit is slechts gedeeltelijk juist. Hardshell omschrijft als zodanig een stevig, niet of nauwelijks rekbaar buitenmateriaal dat volledig water- en winddicht is. Hardshell is verder ook altijd functioneel materiaal dat uitstekende eigenschappen voor outdoorgebruik, zoals luchtdoorlatend vermogen, biedt en niet te vergelijken is met een gewoon regenjas.

Tot de categorie van de hardshell behoren daarom ook hardshellbroeken en handschoenen. Wanneer een uitgebreide bescherming tegen het weer vereist is, kan men niet zonder hardshell.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.