Vaude Merkshop

VAUDE - bergsport profs, familiebedrijf en voorbeeld van omvangrijke duurzaamheid

Vaude

Al in 1974 richtte Albrecht von Dewitz de bergsport uitruster VAUDE op. De bedrijfsnaam VAUDE(uitspraak [fau‘de]) is daarbij afgeleid van de initialen van de achternaam van de oprichter: "vonDewitz", "vD" - werd "Vau" "De". Naast professionele kleding en rugzakken voor bergsporters begon het Zuid-Duitse bedrijf al vroeg ook hoogwaardige kleding voor fietsers te produceren. De voortrekkersrol van VAUDE als bedrijf, dat zich in zijn totaliteit richt op ecologische en socialeverantwoording, is al in het midden van de jaren 90 zichtbaar als in het Ecolog-Recycling-netwerk de eerste pogingen worden ondernomen om functionele kleding voor outdoorsporters geheel te recyclen. Sinds2001 is de strenge bluesign standaard maatgevend voor de meeste producten van VAUDE. Daarbij wordt degehele textiele productieketen gecontroleerd en beoordeeld. Dat betekent dat bluesign niet alleen derichtlijnen vastlegt ter vermijding van substanties die in de productie schadelijk voor het milieu zijn, maar ook denaleving van milieuvriendelijke productie controleert en garandeert.

De dochter van de oprichter, Antje von Dewitz, nam in 2009 de leiding over van het bedrijf dat tot op heden voor 100% in familiebezit is. In 2010 trad VAUDE toe tot de Fair Wear Foundation en begon de samenwerking met WWF Duitsland. Verantwoord ondernemen wordt bij VAUDE met hoofdletters geschreven en ook de doelen, die VAUDE zich heeft gesteld zijn hoog: "De milieuvriendelijkste outdoor-uitruster van Europa" te worden en daarbij laten zien dat deze visie ook economisch zeer succesvol is. Naast de productielocatie aan het Bodenmeer heeft VAUDE lang geleden een eigen fabriek in Azië geopend. Zo kunnen de hoge ecologische en sociale standaards ook daar te allen tijde optimaal worden gecontroleerd.

De groene draad - ecologische en sociale verantwoording in de outdoorbranche

VAUDE heeft zich het ambitieuze doel gesteld, van de wereld een betere plek te maken. "De groene draad" loopt bij VAUDE door het hele bedrijf en verbindt alle onderdelen. Van het design van de producten, via de materiaalkeuze tot de productie en logistiek blijft geen stap onopgemerkt. Elke, op het oog nog zo kleine sector als deel van de gehele outdoor specialist VAUDE, wordt gecontroleerd op zijn duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en sociale verdraaglijkheid. En zelfs als sectoren al ver boven het branchegemiddelde liggen, hindert dat bij VAUDE niemand om nog verdere optimaliseringsmogelijkheden te onderzoeken.

Vaude

Duurzaamheid is bij VAUDE een fundamentele bedrijfsstrategie. Zo is de hoofdvestiging van de firma in Zuid-Duitsland niet alleen klimaatneutraal, maar tegelijk EMAS-gecertificeerd. De bio-kantine in huis serveert de medewerkers lekkere biologische maaltijden en dankzij de interne kinderopvang is de combinatie van gezin en werk voor veel VAUDE medewerkers heel wat aangenamer geworden. De wens om de tevredenheid van de medewerkers te verhogen en de optimale life-work-balance te vinden, weerspiegelt zich ook in de aangeboden sportlessen en de mogelijkheid E-bikes of carpoolen te gebruiken voor woon-werkverkeer. Bij het ontwerpen van de producten hecht VAUDE maximale waarde aan een lange levensduur en tijdloos design. De stoffen moeten lang mooi blijven, zodat ze zo lang mogelijk worden gebruikt. Ook eenvoudig te repareren moeten de producten zijn en natuurlijk zonder al te veel moeite volledig recyclebaar.

Het VAUDE keurmerk: Green Shape

Aangezien er wereldwijd geen enkel uniform certificaat voor de totale beoordeling van milieuvriendelijke outdoorproducten bestaat, heeft VAUDE met Green Shape een eigen keurmerk gecreëerd. Green Shape oriënteert zich verregaand aan de richtlijnen van de bluesign certificering, maar overtreft deze in de regel.

Voor de onderscheiding met het Green Shape keurmerk moeten de producten op veelomvattende wijze voldoen aan hoge ecologische richtlijnen. Dat betekent dat design, materiaal, productie, onderhoudsintensiteit en mogelijkheden voor hergebruik of voor recycling allemaal van invloed zijn op de beoordeling. Juist bij de keuze van materialen wordt aanzienlijke moeite gedaan om milieubelastende stoffen te kunnen vermijden. De inzet van gecertificeerde materialen conform bluesign of Ecotex 100 norm gaat daarbij gepaard met de vermijding van PFTE-membranen, PVC en gentechnologie. Dat omslachtige proces resulteert voor de klant in een eenvoudig Green Shape label, dat een milieuvriendelijk product aantoonbaar garandeert en daarbij mens noch natuur belast.

Vaude

Sponsor voor topatleten en langjarige DAV-partner

Bij VAUDE ligt de focus altijd op duurzaamheid en ontzien van het milieu. Daarbij zou men bijna vergeten, dat de Zwabische bergsportexperts daarbij een ander doel nooit uit het oog verloren hebben: functionele en functionerende outdoorkleding voor alle toepassingen en voor alle generaties te produceren. De ontwerpen van de VAUDE-designers moeten in de laatste plaats niet alleen aan de strenge ecologische richtlijnen voldoen, maar ook aan het oordeel van de talrijke atleten die door VAUDE worden gesponsord en wiens ideeën en verbeteringsvoorstellen direct in de productie instromen.

Alpinist, extreem bergbeklimmer, klimmer, skiër of fietser; in alle takken van sport waarin VAUDE producten aanbiedt, worden buitengewone sporters ondersteund. Tegelijkertijd sponsort het Zuid-Duitse label niet alleen sporters, maar organiseert ook talrijke evenementen en workshops. Zo maakt VAUDE actief gebruik van de mogelijkheid direct in contact te komen met zijn partners en klanten. Daarbij verkrijgen enerzijds de klanten een directere inkijk in de filosofie en productwereld van VAUDE, die op hun beurt weer gebruik maken van de mogelijkheid om de wensen van de klanten direct op te pikken en in de ontwikkeling van toekomstige producten mee te nemen.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.