Klimsetjes voor het sportklimmen en bergbeklimmen

Klimsetjes

Expressen zijn niet weg te denken uit de klim- en bergsport en behoren tot de standaard uitrusting van elke alpinist. De klimsetjes worden ook expressen of kortweg setjes genoemd. Ze bestaan uit twee snapkarabiners, die door een slinge voor klimsetjes aan elkaar zijn verbonden. Ze verlengen de karabijnen in de tussenzekeringen en reduceren daardoor de wrijving aan het touw. Bovendien vormen klimsetjes een belangrijke verbinding en voorkomen ze het gevaarlijke verdraaien van de karabijn, wat kan leiden tot dwarsbelasting. Ook al lijkt het grote aanbod van klimsetjes op het eerste oog verwarrend; met een beetje ervaring vindt elke enthousiaste klimmer gegarandeerd het juiste product.

Klimsetjes voor het bergbeklimmen, voor klimmen met meerdere touwlengtes en het sportklimmen.

Bij het sportklimmen zijn de expressen met een slinges-lengte van 12 cm de standaard geworden. Deze lengte voldoet aan alle belangrijke eisen, zonder echt te storen aan de gordel. Voor het gebruik in alpine tochten bij klimmen met meerdere touwlengtes of bij zeer lange sportklimroutes waarbij het reduceren van de wrijving duidelijk belangrijker wordt, worden ook langere slinges gebruikt. De langste slinges in klimsetjes zijn circa 30 cm. lang.

Verschillende karabijnen voor klimsets

In principe zijn alle gangbare snapkarabijnen te gebruiken voor een klimset. De klassieke variant is aan de haakzijde (de naar de boorhaak gerichte kant), evenals aan de touwzijde (de kant die naar het touw is gericht) voorzien van een massief aluminium snapkarabijn. Sinds enkele jaren worden er bijna uitsluitend karabiners met een keylock sluiting gebruikt. Deze hebben als voordeel dat de neus van de karabijnhaak niet in de haak verstrikt raakt. Dit maakt het gebruik van de klimsetjes veel gemakkelijker.
Als alternatief zijn er expressen die zijn uitgerust met draadsnapper karabijnen. Deze karabijnvorm heeft als voordeel dat de sluiting ook bij temperaturen onder nul niet bevriest. Bovendien biedt hij meer veiligheid bij het inslaan van de karabijn in de rots, omdat het niet snel mogelijk is de karabijn in geopende toestand te belasten. Sommige klimsetjes zijn voorzien van een draadsnapper met een soort keylock systeem dat de voordelen van deze beide karabijnvormen combineert. Bij andere klimsetjes worden de karabijnen door elkaar gebruikt; geheel naar persoonlijke voorkeur is het juiste setje makkelijk te vinden.

Slinges voor klimsetjes van dyneema of nylon?

Een andere vraag die onvermijdelijk opduikt bij de aankoop van klimsetjes, is die van de materiaalkeuze van de slinges. Dyneema heeft als voordeel dat het aanmerkelijk lichter is en zodoende wordt gebruikt bij alle klimsetjes, waarbij een zo laag mogelijk gewicht doorslaggevend is. Nylon is zwaarder, maar minder gevoelig voor uv-straling. Bovendien zijn nylon slinges iets breder en worden ze daarom gewaardeerd door beginners en bij uitproberen van routes. Ze zijn veel beter vast te houden dan de dunne dyneema-klimsetjes. Een praktisch detail, waarop in dit verband nog moet worden gelet, zijn de rubberen fixaties aan de setjes. Deze voorkomen dat de karabijn aan de touwzijde zich verdraait in de slinges voor klimsetjes. Dat biedt meer veiligheid en vergemakkelijkt het aanbrengen van het klimtouw in het setje.

Speciale uitvoeringen bij de klimsetjes

Behalve de reeds genoemde klimsetjes met extra lange slinges voor klimsetjes zijn er nog een aantal speciale uitvoeringen. Zo zijn er expressen in de handel, die aan beide zijden met een schroefkarabijn zijn uitgerust. Deze vorm is bijzonder geschikt voor zeer belangrijke tussenzekeringen, omdat het risico van een belasting in niet gesloten stand sterk wordt gereduceerd. Bovendien zijn er expressen met een stijvere slinge, die zijn te hanteren als geïmproviseerde clipstick.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.