Softshelljassen: zacht materiaal voor zware toepassingen

Softshell jas

Outdoorkleding van softshellmateriaal is vanwege de uitstekende materiaaleigenschappen niet meer uit de bergsport en outdoorwereld weg te denken. Het elastische weefsel is breed inzetbaar. Daarom behoren softshelljassen en softshellbroeken intussen tot de populairste kledingstukken, zowel in het dagelijkse leven als in de natuur. Het stevige materiaal combineert een heleboel goede eigenschappen. Softshelljassen, -broeken, -bodywarmers en -handschoenen draag je als een soort tweede huid, want de stof is zacht, relatief licht en beschermt tegen wind, water en kou. Het maakt niet uit of het om alpine tochten gaat of wandelen, klimmen op een rots of trailrunning: er zijn maar weinig sporten waarin softshellmaterialen niet gebruikt worden.

Softshell: de stof waar outdoordromen van gemaakt zijn

Softshell wordt in verschillende outdoorkleding verwerkt. Van jacks, bodywarmers en broeken tot mutsen en handschoenen. Het weefsel valt afhankelijk van het gebruiksdoel dikker of dunner uit en bij sommige modellen wordt nog een extra membraan toegevoegd. Zo zijn er bijvoorbeeld softshelljassen met een geïntegreerd membraan, dat bijzonder werkzaam is tegen wind en kou. Een voorbeeld hiervan is Gore Windstopper. Het is geen toeval dat een 'windstopperjas' een synoniem geworden is voor een softshelljas.
Ook waterdichte membranen, zoals NeoShell of membranen van andere fabrikanten beschermen het softshellweefsel tegen storm en regen. Daarmee is softshell de perfecte stof voor zwoele zomeravonden, koude regendagen in de herfst of winterse temperaturen.

Softshell jas

Softshell als ademende bescherming onder alle weersomstandigheden

Alle softshelljassen beschermen het lichaam goed tegen koele wind en geven slecht weer geen kans. Dankzij de goede isolerende eigenschappen houdt een softshelljas de eigen lichaamswarmte vast waar die op koude dagen het meeste nodig is. Dankzij de uitstekende ademende eigenschappen van het materiaal verandert daar ook niets aan bij berg-, ski- of wandeltochten waarbij je je in het zweet werkt. Softshelljassen hebben een zeer goed ademend vermogen, wat voor een optimaal lichaamsklimaat zorgt. Daarbij wordt het vocht direct van het huidoppervlak getransporteerd en net als overtollige warmte zo snel mogelijk naar buiten afgevoerd. Zo blijft het bovenlichaam lekker droog en koel je niet zo snel af na het sporten.
Alleen als het gaat om regenbescherming scoort het softshellmateriaal niet zo goed als hardshelljassen.

Softshelljassen zijn altijd flexibel en sterk

Tot de grootste voordelen van softshellmateriaal behoren de hoge flexibiliteit en het feit dat het materiaal zeer stevig is. Terwijl een hardshelljas bij bepaalde bewegingen aan zijn grenzen komt, kan een softshelljas nog enige centimeters uitrekken. Het rekbare weefsel en het gebruik van elastaan geven softshellkleding bijzonder flexibele eigenschappen. Vooral bij klimtochten is de extra elasticiteit een groot voordeel, omdat de bewegingsvrijheid dan zo min mogelijk beperkt mag worden. Aan de rots merk je ook hoe stevig en slijtvast het materiaal is. Zelfs scherpe oppervlakken en direct contact met ruw gesteente kan een softshelljas aan. Ook bij extreme belasting wordt het materiaal maar weinig aangetast. Daarom zijn softshelljassen perfect bij iedere bergsport.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON