Altijd met de juiste spanning onderweg met de goede fietspomp!

Fietspompen

Niet alleen bij het repareren van een lekke band, maar ook bij het vervangen van banden wordt de fietspomp gebruikt. Elke gevulde band verliest wat lucht, ook wanneer hij niet wordt gebruikt. Daarom is het noodzakelijk om regelmatige met de pomp de bandenspanning van de fiets te controleren. Naast verschillende types pompen (minipompen, vloerpompen, voetpompen, CO2-pompen) met verschillend pompvermogen dient er bij de aankoop van een pomp ook rekening te worden gehouden met de ventielsoorten waarmee deze combineerbaar is. Hierover en over verdere kenmerken van luchtpompen voor de fiets volgen hier enkele tips

Soorten en eigenschappen van fietspompen

Fietspompen

Fietspompen ondersteunen verschillende ventielen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Niet alle modellen zijn verkrijgbaar met manometer (schaalverdeling voor de weergave van de bandenspanning in bar en PSI) en hebben hetzelfde pompvermogen.
Net als bij andere fietsaccessoires dient er hier in eerste instantie op het gebruiksdoel gelet te worden. Wie op zoek is naar een mobiele fietspomp voor het gebruik onderweg dient te kiezen voor een telescopische minipomp of een co2-pomp. Zulke modellen zijn klein, licht en eenvoudig aan het frame te bevestigen of ze kunnen in de zadeltas worden opgeborgen. Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de juiste ventielsoort voor de ventielkop die bij het wiel gebruikt is. Te krijgen zijn het dunlopventiel, het sclaverand- of prestaventiel alsmede het schrader- of autoventiel. Het pompvermogen van de compacte fietspomp wordt aangegeven en niet alle modellen zijn geschikt voor racefietsbanden met hoge bandenspanning. Voor snel oppompen en tijdens wedstrijden is een pomp met co2-patroon aan te bevelen.

Bij het gebruik thuis voor de regelmatige controle van de bandenspanning of het verwisselen van het wiel of de band dient de stand- of voetpomp de eerste keus te zijn. Dit gaat duidelijk eenvoudiger en je hebt sneller een hoge spanning opgebouwd dan met een minipomp. Manometers en ventieladapters zijn bij zulke grote racecompressors meestal reeds inbegrepen.
Je dient bij de aankoop van een fietspomp ook te letten op het materiaal. Er zijn lichte modellen van aluminium om altijd bij je te hebben, maar juist bij duurzame varianten voor de werkplaats is het beter wanneer de pompschacht van metaal gemaakt is. Kleine details zoals ergonomische en zachte handgrepen, een geïntegreerde slang bij minipompen alsmede een brede, stevige voet bei standpompen ronden het comfort wat betreft het gebruik van de fietspompen af. Fietspompen met goede kwaliteit zijn hier van Zefal, Birzman en Contec verkrijgbaar.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.