Met de beste spanning onderweg dankzij de juiste fietspomp!
Een luchtpomp wordt niet alleen gebruikt voor het repareren van een lekke band of het verwisselen van een band. Elke opgeblazen band verliest een beetje lucht, ook wanneer hij niet wordt gebruikt. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig de bandenspanning van je fiets te controleren met een pomp. Naast het type pomp (minipompen, vloerpompen, voetpompen, CO₂-pompen) met verschillend pompvermogen moet je bij de aankoop van een pomp ook rekening houden met de verschillende ventielsoorten. Hieronder geven we je graag meer uitleg en enkele tips.
Verschillende soorten fietspompen
Fietspompen ondersteunen verschillende ventielen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Niet alle modellen hebben een manometer (hiermee wordt de druk weergegeven in bar en PSI) en hetzelfde pompvermogen.
Net als bij andere fietsaccessoires moet in de eerste plaats rekening worden gehouden met het beoogde gebruik. Wie op zoek is naar een mobiele fietspomp voor onderweg kan het beste kiezen voor een telescopische minipomp of een CO₂-pomp. Dergelijke modellen zijn klein, licht en gemakkelijk aan het frame te bevestigen of kunnen in een zadeltas worden opgeborgen. Het is altijd belangrijk om het juiste ventieltype te gebruiken voor de ventielkop op het wiel. Zo heb je het dunlopventiel, het prestaventiel (ook wel sclaverandventiel genoemd) en het schraderventiel (ook wel autoventiel genoemd). De pompcapaciteit van de compacte fietspomp wordt aangegeven en niet alle modellen zijn geschikt voor racefietsbanden met hoge druk. Wil je een band snel kunnen oppompen of tijdens wedstrijden gebruiken, dan raden we je aan te kiezen voor een pomp met CO₂-patronen.
Voor gebruik thuis om regelmatig de bandenspanning te kunnen controleren of om een band te verwisselen is een stand- of voetpomp de beste keuze. Hiermee pomp je duidelijk makkelijker dan met een minipomp en je hebt sneller een hoge spanning opgebouwd. Manometers en ventieladapters zijn bij zulke grote wedstrijdcompressors meestal inbegrepen.
Je dient bij de aankoop van een fietspomp ook te letten op het materiaal. Er zijn lichte modellen van aluminium, zodat je de pomp makkelijk kunt meenemen, maar bij duurzame varianten voor de werkplaats is het beter wanneer de pompschacht van metaal gemaakt is. Kleine details zoals ergonomische en zachte handgrepen, een geïntegreerde slang bij minipompen en een brede, stevige voet bij standpompen maken het gebruik van fietspompen comfortabel. Goede kwaliteit fietspompen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar van het merk Contec.