De Bergfreunde Downhill Shop voor mountainbikers

Downhill MTB Shop

Downhill heeft tot een discipline binnen de mountainbikesport ontwikkeld. Het gaat erom zo snel mogelijk een afdalingstraject af te leggen. Een afdaling over ruw terrein: Afwisselend met stenen, wortels, keien en scheuren. Op de vraag "Wat is Downhill MTB?" is er eigenlijk maar één antwoord: Op volle toeren door het terrein omlaag, niet vallen en vol adrenaline onder in het dal aankomen.

Door het Downhill mountainbiken zijn er nieuwe fietssoorten ontstaan

De eerste mountainbikes waren niet erg geschikt voor snel gebruik onder maximale belasting. Uitgerust met velgremmen, zonder verende voorvork en met fragiele frames, eindigden de eerste downhill afdalingen vaak met een gebroken velg, vork of frame.

De fietsindustrie heeft de problemen aangepakt en veel van de uitvindingen uit de motorcrosssport overgenomen. De fietsen werden voortaan uitgerust met stabielere, geveerde voorvorken met een flexibele verstijving. Als resultaat werden daarmee aanzienlijk hogere snelheden behaald in DH-Sport. Dat ook de conventionele velgremmen niet langer voldeden, was slechts een kwestie van tijd. De remkracht was te laag, de systemen waren te gevoelig voor stenen en takken en de velgen werden veel te warm.

Een volledige ophanging en schijfremmen maken downhill bikes tot snelheidsmachines

Downhill MTB Shop

Met de introductie van de schijfremmen werd een nieuwe mijlpaal in de downhill sport bereikt. Moderne remsystemen bereiken met grote remschijven een ongelooflijke remkracht. En dat terwijl de biker de remhendel met slechts één vinger kan bedienen. Met veel gevoel en bijna zonder inspanning. Hierdoor kan er nog net veilig worden gestuurd, zelfs bij hoge snelheden.

Een speciaal downhill stuur is meestal erg breed en stabiel verwerkt. Vanwege de innovatie met de volledige ophanging was de downhill MTB, zoals we die vandaag kennen, compleet. Voor de geveerde achterkant zijn er weliswaar verschillende constructies bedacht, maar allemaal met één doel: Comfortabeler, maar ook veiliger over ruw terrein.

Om te verhinderen dat DH-bikers de fiets niet onder hun voeten verliezen, zijn speciale pedalen met een goede grip absoluut noodzakelijk. Met een paar stabiele downhill-schoenen vormen bikers en fiets samen een solide eenheid. En opdat de fiets ook goed aan de ondergrond blijft hechten, zijn de juiste downhill-banden enorm belangrijk bijvoorbeeld van het merk Schwalbe.

Geen downhill zonder beschermende uitrusting

Bij de downhill sport bereikt de mountainbiker enorm hoge snelheden. Daarom is een uitgebreide beschermende uitrusting absoluut noodzakelijk. In een bikepark is dit sowieso te allen tijde verplicht.

Zonder downhill helm kan men er maar beter helemaal niet aan beginnen. Deze moet beslist over een kinbescherming beschikken. Ook kan men beter niet zonder een bril van hoge kwaliteit van start gaan. Speciale fietsbrillen voor downhill gebruik beschermen de ogen tegen tocht, modder en stenen. Bovendien moet er een rugbescherming worden aangebracht, bijvoorbeeld POC of Evoc. Kniebeschermers en downhill handschoenen van bekende fabrikanten zoals IXS of O'Neal maken eveneens deel uit van de basisuitrusting van elke downhiller. Om de beschermende kleding te completeren worden elleboogbeschermers en scheenbeschermers aanbevolen.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.