Lawinerugzakken voor meer veiligheid bij touren.

Lawinerugzakken

Door ongerepte sneeuwlandschappen gaan is een onvergetelijke ervaring. In de bergen bestaat toch nog altijd het gevaar op een plotse lawine. Lawinerugzakken vormen hier een belangrijke basis om met dit gevaar om te gaan. Zo bieden lawinerugzakken de mogelijkheid om meer uitrusting voor lawineveiligheid bij zich te hebben en beschikken over mechanismen die je overlevingskansen duidelijk verhogen. In vele gevallen kan een lawinerugzak over je eigen leven en dat van je tourpartner beslissen.

Lawinerugzakken met airbagsysteem

Een lawinesonde of -schep helpt je tourpartner niet als je zelf onder een lawine begraven bent. Vele lawinerugzakken beschikken daarom over zogenaamde lawine airbags. Deze werken op dezelfde manier als airbags in auto's. Een groot luchtkussen wordt in een fractie van een seconde opgeblazen. Dit luchtkussen zorgt ervoor dat de betrokkene op de lawine blijft drijven en er niet onder begraven wordt.
De airbag wordt door een riem aan de schouderband geactiveerd. Bij enkele systemen is ook een activatie met afstandsbediening door de andere tourpartners mogelijk.

Lawine airbags

Lawinerugzakken kunnen het de bedolven persoon mogelijk maken om de restlucht die hij nog heeft optimaal te gebruiken. Sneeuw, zelfs in natte sneeuwlawines bestaat uit meer dan 50% lucht. Systemen zoals het AvaLung-systeem van Black Diamond maken gebruik van deze lucht.
Hierbij wordt met een luchtslangsysteem een kunstmatig mondstuk gemaakt. Bij het inademen via dit systeem wordt lucht uit de sneeuw gehaald en bij het uitademen via een ventiel aan de achterkant weer afgegeven. De kansen om veilig te overleven, worden duidelijk verhoogd.

Meer uitrusting

Alle goede lawinerugzakken bieden de mogelijkheid om meer uitrusting voor de lawineredding bij zich te hebben. Hierbij horen voornamelijk de lawinepiep, de lawinesonde en een lawineschep. De andere uitrusting van lawinerugzakken is heel verschillend, afhankelijk van je vereisten en je budget. Zo zijn enkele rugzakken voorzien van extra rugbeschermers, die je rug bij een eventuele botsing beschermen. Bovendien beschikken enkele modellen over goed geïsoleerde drinksystemen die ook na vele uren in sneeuw en ijs nog goed werken.

Ondanks alle technische verfijndheden kan een lawinerugzak, hoe goed deze ook is, niet vervangen worden door een zorgvuldige planning en voldoende ervaring op het terrein.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.