Lawinerugzakken voor meer veiligheid tijdens de tocht

Lawinerugzakken

Door ongerepte sneeuwlandschappen trekken is een onvergetelijke ervaring. Tocht moet je in de bergen altijd oppassen voor een plotselinge lawine. Lawinerugzakken vormen hier een belangrijke basis om met dit gevaar om te gaan. De lawinerugzakken beschikken over genoeg ruimte om je uitrusting voor lawineveiligheid bij je te dragen en hebben speciale mechanismen die je overlevingskansen duidelijk verhogen. In veel gevallen kan een lawinerugzak over je eigen leven en dat van je reispartner beslissen.

Lawinerugzakken met airbagsysteem

Geen lawinesonde of -schep zal je reisgenoten helpen als je zelf onder een lawine bedolven bent. Veel lawinerugzakken beschikken daarom over zogenaamde lawine-airbags. Deze werken op dezelfde manier als airbags in auto's. Hierbij wordt een groot luchtkussen in een fractie van een seconde opgeblazen. Dit luchtkussen zorgt ervoor dat het slachtoffer op de lawine blijft drijven en er niet onder bedolven raakt.
De airbag wordt door een riem aan de schouderband geactiveerd. Bij enkele systemen is ook een activatie met afstandsbediening door een reisgenoot mogelijk.

Lawine-airbags

Lawinerugzakken kunnen het de bedolven persoon mogelijk maken om de restlucht die hij nog heeft optimaal te gebruiken. Sneeuw, zelfs in natte sneeuwlawines, bestaat voor meer dan 50% uit lucht. Systemen zoals het AvaLung-systeem van Black Diamond maken gebruik van deze lucht.
Hierbij kan je met behulp van een mondstuk en luchtslangsysteem ademhalen. Bij het inademen via dit systeem wordt lucht uit de sneeuw gehaald en bij het uitademen via een ventiel aan de achterkant weer afgegeven. De overlevingskansen zijn hierdoor aanzienlijk hoger.

Verdere uitrusting

Alle goede lawinerugzakken bieden de mogelijkheid om extra uitrusting voor de lawineredding mee te nemen. Hierbij horen in de eerste plaats de lawinepieper, de lawinesonde en een lawineschep. De verdere uitrusting van lawinerugzakken kan verschillen en hangt af van je vereisten en je budget. Zo zijn sommige rugzakken voorzien van extra rugbeschermers, die je rug bij een eventuele val beschermen. Bovendien beschikken enkele modellen over goed geïsoleerde drinksystemen die ook na vele uren in sneeuw en ijs nog goed werken.

Ondanks alle technische verfijndheden maakt een lawinerugzak, hoe goed deze ook is, een goede voorbereiding niet overbodig. Een zorgvuldige planning en voldoende ervaring bij het inschatten van het terrein blijven essentieel.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.