Veilig op wintertour met lawinesets

Lawinesets

Glanzende sneeuwhellingen, eindeloze poedersneeuw - zo ziet het paradijs er uit voor elke toerskiër, freerider en snowboarder. Ware het niet de altijd aanwezige dreiging van lawinegevaar die de pure vreugde van de wintersporter overstemt. Met een hoogwaardige lawineset, bestaande uit betrouwbare afzonderlijke componenten, wordt het gevaar weliswaar niet uitgebannen, maar bij een val kan in ieder geval effectief hulp worden geboden. Een volledige lawineset bestaat uit een lawinesonde, een lawinepieper en een lawineschep.
Belangrijk is echter in het achterhoofd te houden, dat zelfs de beste lawine uitrusting een lawine niet kan verhinderen. Dat kan alleen door een degelijke planning van de tocht, ervaring bij de beoordeling van de betrouwbaarheid van de helling en eventueel het afbreken van een tour respectievelijk het besluit om niet naar de helling te skiën. Zelfs de mooiste afdaling in poedersneeuw of de interessantste klim trekken aan het kortste eind als het gaat om de veiligheid. In geen geval mag men zich door een lawineset laten verleiden om grotere risico's te nemen!

Wat moet er in mijn lawineset zitten?

Zoals reeds genoemd, bestaat een goede set uit een lawinesonde, een lawinepieper en een lawineschep.
Laten we beginnen bij de sonde. Een goede lawinesonde is stabiel, snel inzetbaar en in het beste geval licht. Hoe lichter de sonde, des te minder last heb je ervan in de rugzak en wordt dan ook echt altijd meegenomen. Lawinesondes bestaan uit meerdere afzonderlijke segmenten en worden in geval van nood met een kabel of een touw binnenin uitgeklapt. Zoals bij de overige delen van de uitrustingsset geldt ook voor de sondes - alleen met regelmatige training en veel oefening kunnen goede resultaten worden bereikt bij het nauwkeurig traceren.
Lawinescheppen moeten robuust en licht zijn en compact kunnen worden opgeborgen in de rugzak. Ergonomische grepen maken het werk gemakkelijker. Een lawineschep dient niet alleen voor de redding van bedolven personen, maar kan ook worden gebruikt voor de bouw van een kleine springschans of sneeuwbar.
De lawinepieper is het duurste onderdeel van de lawine-uitrustingsset. Ze worden door verschillende fabrikanten gemaakt, maar in principe is de wijze van functioneren altijd hetzelfde. Lawinepiepers zenden wereldwijd uit op dezelfde frequentie. De laatste jaren werden op dit gebied steeds weer nieuwe functies ontwikkeld, die het zoeken met behulp van digitale ondersteuning moeten verlichten. Bij alle elektronische hulpen gelden de basisregels: je moet weten hoe het apparaat werkt, ook in paniek moet het kunnen worden bediend en voor alles is één ding heel belangrijk - oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.