In een donzen slaapzak heerlijk warm ingepakt

Donzen slaapzakken

Donzen slaapzakken zijn de eerste keuze als het kwik in de thermometer gevaarlijk dicht bij het vriespunt komt. Bij sneeuw en kou komt het erop aan, dat een goede donzen slaapzak het rustende lichaam warm houdt en beschermt tegen bevriezing. Diverse ervaringen met slaapzakken in de bergsport, bij trekking, op expedities of gewoon bij het kamperen, laten zien dat de vulling van ganzendons in combinatie met veren de beste warmte-/gewichtsverhouding vormt. Ambitieuze bergsporters en alpinisten, maar ook outdoor-sporters en natuurliefhebbers kiezen daarom graag voor donzen slaapzakken.

Donzen slaapzak versus synthetische slaapzak

Op expeditie, alpine tochten of trekkingtour komt het voor ambitieuze bergsporters en alpinisten aan op weinig gewicht en een klein te verpakken alpien- en bergsportuitrusting. Inderdaad kun je bij de keuze voor een donzen slaapzak ettelijke grammen besparen. Dons heeft in vergelijking tot synthetisch materiaal betere isolatie eigenschappen. De donzen vulling is veel lichter dan de synthetische. Donzen slaapzakken zijn bovendien beter te comprimeren bij het inpakken. Een warme synthetische slaapzak is automatisch een volumineuze en zware bal, terwijl het pakketje met de donzen slaapzak in vergelijking filigraan en licht oogt. Beide varianten zijn verkrijgbaar in mummie- en eimodel.

De vulling en vulkracht in cuin maken het verschil

De vulling beschrijft de hoeveelheid ganzendons en veren, dat zich in de compartimenten van de donzen slaapzak bevindt. De vulkracht van het ganzendons - ook wel fill power - wordt daarentegen gemeten in cuin (kubieke inch) en geeft aan welke uitzettingskracht het dons heeft na het comprimeren. Hoe hoger het cuin-getal, des te meer vulkracht en dons de slaapzak bezit en des te hoger de kwaliteit van het dons is.

Pro en contra dons

Donsslaapzakken zijn de eerste keuze voor outdoor en bergsport als het gaat om een lichte, compacte en warme slaapzak. Echter, de vulling van ganzendons heeft alleen een sterk isolerende werking als deze droog is. Als dons eenmaal nat wordt, dan neemt de isolerende werking snel af. Derhalve kiezen mensen die zich vaak in vochtige en warme gebieden bevinden automatisch voor synthetisch, omdat dit ook weer sneller droogt. Als het bij een slaapzak om de beste verhouding warmte/gewicht draait, is de donzen slaapzak nog steeds niet te overtreffen.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.