Met een racefietshelm veilig onderweg in het wegverkeer.

Racefietshelm

Wie regelmatig op de racefiets zit weet uit eigen ervaring: Het wegverkeer is vol gevaren voor de fietser. Een onoplettende automobilist, stenen op bergpassen of een onverwacht natte bocht - een val zit in een kleiner hoekje dan je denkt. De racefietshelm zal dit weliswaar niet kunnen voorkomen, maar zal de schade aanzienlijk beperken. Daarom hoort de racefietshelm op het hoofd van de wielrenner - of dit nu voor een snel rondje na het werk is of voor een meerdaagse tour.

Waaraan moet de optimale racefiets helm voldoen?

Alle racefiets helmen hebben één ding gemeen: De beschermende werking is getest volgens de Europese norm. Aan deze norm moet elke fietshelm voldoen, los ervan of het een goedkope supermarktaanbieding of een high-end carbon product voor professionals betreft. De gebruiker dient er echter wel voor te zorgen dat de helm na een val direct wordt vervangen. De racefietshelmen verschillen qua gebruikte materialen, constructie en uitrusting. Per gebruiksdoel bestaan er racefietshelmen in verschillende vormen. De klassieke helm voor toerrijders zit licht en luchtig op het hoofd en lijkt erg op een mountainbikehelm. Giro, POC en Endura gebruiken lichte, maar stabiele materialen, waardoor de helm nauwelijks gewicht in de schaal legt. Ventilatiegaten zorgen voor een constante toevoer van frisse lucht en vermijden oververhitting onder de fietshelm. Juist tijdens lange ritten zijn het lage gewicht en de geavanceerde ventilatie van groot voordeel. Fietshelmen voor triatlon en tijdrijden zoals die van Lazer hebben een aparte vorm. De constructie heeft bijna geen ventilatiegaten en maakt daardoor een optimale aerodynamica mogelijk, die de cruciale tienden van een seconde kunnen bepalen. De uitrusting is mede bepalend voor de kwaliteit van de tourhelmen. De voering aan de binnenzijde van de helm bepaalt de demping bij een val.

Racefietshelm

Bovendien is deze van belang voor het draagcomfort van de racefietshelm, dat ondanks alle sportieve ambities niet te kort mag schieten. Afhankelijk van het model beschikken racefietshelmen over verschillende veiligheidskenmerken. Reflecterende elementen verhogen de veiligheid tijdens nachtelijke ritten in het verkeer aanzienlijk terwijl ze geen gewicht in de schaal leggen. De racefietshelmen beschikken gedeeltelijk over extra houders voor veiligheidslampjes. Een extra optie bij racefietshelmen is een bescherming tegen insecten. De waarschijnlijkheid dat een bij of wesp in je helm verdwaald raakt is weliswaar niet heel groot, maar de gevolgen kunnen wel erg vervelend zijn.

Hierop dien je bij de aanschaf van een racefietshelm te letten

Om een racefietshelm optimaal tot zijn recht te laten komen geldt ten eerste: De pasvorm moet kloppen. Zodat de racefietshelm optimaal bij je hoofdomvang past, bieden veel merken per model verschillende maten aan. Door middel van een afstelmechanisme met bijvoorbeeld een draaiwiel kun je de helm aanpassen en fine-tunen. Of een helm uiteindelijk past of niet wordt door de individuele vorm bepaald die van merk tot merk varieert. Dus: Passen en meten! Racefietshelmen worden vaak in combinatie met fietsbrillen gedragen. Daarom dien je er bij de aanschaf op te letten dat beide qua vorm compatibel zijn en geen onaangename knelpunten veroorzaken. Wie vaak bij koel weer en tijdens steile afdalingen op de fiets zit, zal graag een fietsmuts onder de helm dragen. Ook hierbij dien je erop te letten dat de racefietshelm ook met een muts nog even comfortabel en stevig zit.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.