Met een racefietshelm veilig onderweg in het verkeer

Racefietshelm

Wie regelmatig op de racefiets zit weet uit eigen ervaring dat het verkeer vol gevaren is voor een fietser. Een onoplettende automobilist, stenen op bergpassen of een onverwacht natte bocht: een val zit in een kleiner hoekje dan je denkt. Een racefietshelm zal dit weliswaar niet kunnen voorkomen, maar zal de schade aanzienlijk beperken. Daarom hoort een racefietshelm op het hoofd van elke wielrenner, of het nu gaat om een snel rondje na het werk of een meerdaagse tocht.

Waaraan moet de optimale racefietshelm voldoen?

Alle fietshelmen hebben één ding gemeen: hun beschermende werking is getest volgens de Europese norm. Aan deze norm moet elke fietshelm voldoen, los van het feit of het gaat om een goedkope supermarktaanbieding of een high-end carbonproduct voor professionals. Wel moet je als gebruiker zelf ervoor zorgen dat je de helm na een val vervangt. De verschillen tussen racefietshelmen zitten hem in de gebruikte materialen, constructie en uitrusting. Afhankelijk van de omstandigheden waarin je de helm draagt, bestaan er racefietshelmen in verschillende vormen. De klassieke helm voor langere tochten zit licht en luchtig op het hoofd en lijkt erg op een mountainbikehelm. Giro, POC en Endura gebruiken lichte, maar stabiele materialen, waardoor de helm nauwelijks iets weegt. Ventilatiegaten zorgen voor een constante toevoer van frisse lucht en voorkomen dat warmte zich onder de fietshelm ophoopt. Juist tijdens lange ritten zijn het lage gewicht en de geavanceerde ventilatie van groot voordeel. Fietshelmen voor triatlon en tijdrijden zoals die van Lazer hebben een aparte vorm. De constructie heeft bijna geen ventilatiegaten en maakt daardoor een optimale aerodynamica mogelijk, die de cruciale tienden van een seconde kunnen bepalen. De kwaliteit van de helmen wordt ook bepaald door de uitrusting. De voering aan de binnenzijde van de helm bepaalt de demping bij een val.

Racefietshelm

Bovendien is deze van belang voor het draagcomfort van de racefietshelm, dat ondanks alle sportieve ambities niet te kort mag schieten. Afhankelijk van het model beschikken racefietshelmen over verschillende veiligheidskenmerken. Reflecterende elementen verhogen de veiligheid tijdens nachtelijke ritten in het verkeer aanzienlijk, maar verzwaren de helm niet. Sommige racefietshelmen beschikken over houders voor een lampje. Een extra optie bij racefietshelmen is een bescherming tegen insecten. De kans dat een bij of wesp in je helm vliegt is weliswaar niet heel groot, maar de gevolgen kunnen wel erg vervelend zijn.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een racefietshelm?

Om een racefietshelm optimaal tot zijn recht te laten komen, moet allereerst de pasvorm goed zijn. Zodat de racefietshelm optimaal bij je hoofdomvang past, bieden veel merken hun modellen in verschillende maten aan. Door middel van een verstelmechanisme met bijvoorbeeld een draaiwieltje kun je de helm precies aanpassen. Of een helm uiteindelijk past of niet wordt door de individuele vorm bepaald die van merk tot merk varieert. Dus goed passen is belangrijk! Racefietshelmen worden vaak in combinatie met fietsbrillen gedragen. Daarom dien je er bij de aanschaf op te letten dat beide qua vorm samen te dragen zijn en geen vervelende drukpunten veroorzaken. Ga je regelmatig fietsen bij koud weer of houd je van steile afdalingen? Dan zul je graag een fietsmuts onder de helm dragen. Let er dus op dat de racefietshelm ook met een muts nog even comfortabel en stevig zit.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.