Hoe vind je de juiste fietsmuts?

Fietsmuts

De fietsmuts is een hoofddeksel die je over het algemeen onder de fietshelm draagt. Deze geeft bescherming tegen kou, UV- en zonnestraling en kan ook nattigheid afstoten.
Omdat er zeer uiteenlopende mutsen, petten en andere hoofddeksels zijn die je tijdens het fietsen kunt dragen, vind je hier informatie die je helpt makkelijker een keuze voor het geschikte model te maken.

Eigenschappen van fietsmutsen en fiets bandana's.

Fietsmutsen moeten in elk geval ademend zijn. Een stof die het zweet effectief absorbeert en snel laat verdampen is zowel in de zomer als winter goud waard en vermijdt dat het hoofd afkoelt of oververhit raakt.
Bij koud weer of in de winter zijn modellen met een windstopper zinvol. Deze fietsmutsen hebben een winddicht membraan of ze zijn van een zeer fijn geweven stof gemaakt die geen wind doorlaat. Zo wordt afkoeling door de rijwind die door de ventilatieopeningen van de helm giert effectief tegengegaan.
Modellen met membraan bieden bovendien ook een betere bescherming tegen weersinvloeden. Als het membraan niet alleen wind-, maar ook waterdicht is, heb je onder je helm een weerbestendige capuchon voor ritten bij slecht weer.
Fietsmutsen zijn over het algemeen ergonomisch en nauwsluitend gevormd, met vlakke naden, zodat er niets knelt onder de helm. Sommige modellen beschikken over een praktisch scherm dat de zon afweert en qua uiterlijk ook een winnaar is.
Er zijn ook modellen in de vorm van een hoofdband. Zulke fietsmutsen vermijden dat zweet in je ogen loopt en verhogen net als alle fietsmutsen het draagcomfort van de helm, door een extra laag aan zachtheid. Maar juist ook in de zomer bij heet weer of als bescherming voor de oren is deze variant zeker aan te raden.
Bij de fietsmutsen bestaan er bovendien capuchonmodellen. Deze kun je aan bijpassende jacks bevestigen en worden over de helm getrokken. Ze bieden door een verstelbare constructie met verstevigd scherm een nog betere bescherming tegen weersinvloeden dan de mutsen die alleen waterdicht zijn.
In de shop zijn fietsmutsen van onder andere POC, Pearl Izumi, Maloja, Vaude en X-Bionic verkrijgbaar.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.