Goed zien in eeuwig wit met de passende skibril

Skibrillen en Snowboardbrillen

De juiste bril voor langdurig aangenaam zicht in de sneeuw hoort er net zo goed bij als skihelm en ski jas! Niet alleen om praktische redenen (hoewel die natuurlijk op de voorgrond staan), maar net als bij de andere uitrustingsonderdelen speelt ook het uiterlijk een belangrijke rol! Elke skibril is tevens een geweldig accessoire en ziet er op de piste met gespiegelde glazen zeer goed uit.
In het navolgende overzicht kun je lezen waarop je moet letten bij de aankoop en welke verschillen er zijn bij skibrillen.

Constructie en doel van sneeuwbrillen

Een skibril, ook wel sneeuwbril of ski goggle genoemd, sluit in tegenstelling tot andere brilsoorten je ogen goed af met een nauw aansluitende voering van schuimrubber. Wanneer je meerdere uren in de sneeuw op pad bent gaat het heldere, reflecterende licht na verloop van tijd erg verblinden. Het bekende dilemma van de zogenaamde sneeuwblindheid waarbij je alleen nog maar wit kunt zien. Het glas van de skibril moet breed zijn zodat je op de pist of backcountry alles goed in de gaten kunt houden. Tenslotte heb je ook wel eens wat meer snelheid en een beperkt zicht betekent ook een beperkte veiligheid. Voor een goede pasvorm van skibrillen zorgt een brede elastische band die je kunt instellen en aan de skihelm vast kunt maken (let hierbij op de breedte). Ventilatieopeningen moeten voorkomen dat de bril van de binnenkant beslaat.
In principe vormt het glas de kern van een skibril. Deze beschermt het gezicht tegen neerslag, rondvliegende ijs- of sneeuwklompen etc. Bovendien zorgt het glas ervoor dat de veilige waarneming van de ogen behouden blijft. Elke skibril moet ervoor zorgen dat de omgeving tijdens het skiën steeds duidelijk en aan alle kanten scherp wordt waargenomen ongeacht de lichtsterkte.

Glazen van ski en snowboard brillen

Er zijn verschillen! De vorm van het glas verschilt bij de verschillende takken van de skisport. Voor het freeriden op ongezekerde hellingen wordt er vooral breder glas gebruikt. Het materiaal van het glas heeft een speciale behandeling ondergaan en vormt het hart van elke snowboard bril.
De meest glazen zijn gespiegeld. Dan zijn er skibrillen en snowboardbrillen met en zonder fotochromisch effect. Dit betekent dat de glazen zich bij wisselende helderheid binnen een bepaald spectrum automatisch aan de lichtsterkte aanpassen. De drager van de skibril neemt de omgeving dan bij zon en bewolking steeds op dezelfde manier waar en kan zich ongestoord op het skiën concentreren. Verder wordt er in het glas van skibrillen vaak een polarisatiefilter gebruikt. Die voorkomt dat op heldere dagen het enorm verblindende witte licht van sneeuwreflecties het oog binnendringt. Deze reflecties worden dan in zekere zin door het glas geabsorbeerd.
De meeste glazen zijn ondanks ventilatieopeningen in het montuur van de skibril aan de binnenkant voorzien van een extra laag. Dit voorkomt dat ze beslaan.
Wanneer je de aanwijzingen in de productbeschrijvingen volgt is het belangrijk erop te letten voor welke lichtsterkte de skibrillen aanbevolen worden (in ieder geval bij niet meekleurende glazen)!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.