Goed zicht in de eindeloze sneeuw met de passende skibril

Skibrillen en Snowboardbrillen

De juiste bril voor een langdurig aangenaam zicht in de sneeuw hoort er net zo goed bij als de skihelm en de ski-jas! En dat niet alleen om praktische redenen (hoewel die natuurlijk op de voorgrond staan), want net als bij de andere delen van de uitrusting speelt ook hier de look een belangrijke rol. Skibrillen zijn ook geweldig accessoires en zien er bijvoorbeeld met spiegelende lenzen zeer goed uit op de piste.
Hieronder kun je lezen waarop je moet letten bij de aankoop en welke verschillen er zijn bij skibrillen.

Constructie en doel van sneeuwbrillen

Een skibril, ook wel sneeuwbril of goggle genoemd, sluit in tegenstelling tot andere brilsoorten je ogen goed af met een nauw aansluitende voering van schuimrubber. Wanneer je meerdere uren in de sneeuw op pad bent, heeft het heldere, reflecterende licht na een tijdje een verblindend effect. Het veroorzaakt de zogenaamde 'sneeuwblindheid', waarbij je alleen nog maar wit kunt zien. De lens van de skibril moet breed zijn, zodat je op de piste of offpiste alles goed in de gaten kunt houden. Tenslotte heb je ook wel eens wat meer snelheid en als je dan een beperkt zicht hebt, betekent dat ook een beperkte veiligheid. Voor een goede pasvorm van skibrillen zorgt een brede elastische band die je kunt instellen en aan de skihelm kunt vastmaken (let hierbij op de breedte). Ventilatieopeningen moeten voorkomen dat de bril aan de binnenkant beslaat.
In principe vormt de lens de kern van een skibril. Deze beschermt het gezicht tegen neerslag, rondvliegende stukjes ijs of sneeuwvlokken enzovoort en zorgt voor een veilige waarneming. Elke skibril moet ervoor zorgen dat de omgeving tijdens het skiën steeds duidelijk en aan alle kanten scherp kan worden waargenomen bij de desbetreffende lichtsterkte.

Lenzen van ski- en snowboardbrillen

Er zijn verschillen! De vorm van de lens verschilt bij de verschillende takken van de skisport. Voor het freeriden op onbeveiligde hellingen worden voornamelijk bredere lenzen gebruikt. Het materiaal van de lens en zijn speciale behandeling zijn echter het belangrijkste bij elke skibril.
De meeste glazen zijn spiegelend. Daarnaast zijn er skibrillen met en skibrillen zonder fotochromatisch effect. Fotochromatische lenzen passen zich bij wisselende helderheid binnen een bepaald spectrum automatisch aan de lichtsterkte aan. Met een dergelijke skibril neem je de omgeving bij zon en wolken steeds op dezelfde manier waar en kun je je ongestoord op het skiën of snowboarden concentreren. Verder wordt er in de glazen van skibrillen vaak een polarisatiefilter gebruikt. Deze voorkomt dat op heldere dagen het enorm verblindende witte licht door de reflectie van zonlicht op de sneeuw tot bij de ogen komt. Deze reflecties worden dan in zekere zin door de lens geabsorbeerd.
Ondanks de ventilatieopeningen in het montuur van de skibril zijn de meeste lenzen aan de binnenkant nog voorzien van een coating, zodat ze niet beslaan.
Wanneer je de aanwijzingen in de productbeschrijving bekijkt, is het belangrijk erop te letten voor welke weersomstandigheden de skibril wordt aanbevolen (zeker bij skibrillen met niet-meekleurende lenzen)!

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5