Stijgvelaccessoires

Stijgvelaccessoires

Stijgvellen, stijgvellen om zelf te snijden en voorgeconfectioneerde vellen zijn erg belangrijk bij het toerskiën. Daarom bestaan er ook allerlei zinvolle accessoires. Naast onderhouds- en herstelproducten bestaan er ook zinvolle aanvullingen op de stijgvellen, reserveonderdelen en accessoires om ze op te bergen. Voornamelijk Black Diamond biedt een ruim assortiment aan accessoires voor toerskigebruik aan.

Velonderhoud

Net zoals bij alle onderdelen van een hoogwaardige uitrusting moet de skiër ook de vellen voor tourski regelmatig onderhouden. Ten eerste betekent dit dat de vellen na iedere tour zorgvuldig moeten worden gereinigd. Zo blijven de vellen en lijm effectief. Ten tweede moet de skiër de vellen ook regelmatig controleren op beschadigingen en eventueel repareren. Hiervoor bestaan producten als lijm voor stijgvellen, klittenbandfixaties, metalen lussen of skipunten waarmee je de beschadigde onderdelen kunt vervangen. Bij het onderhoud van de vellen hoort ook een regelmatige impregnering van de glijvlakken. Als ze beschermd zijn tegen vocht, vertonen ze namelijk minder stollingen en stoten ze vuil en vocht af.

Aanvullingen en accessoires

Toerskiërs doen er goed aan om ijsijzers bij zich te hebben bij verharde sneeuw en ijzige grond aan de bergtoppen. Net zoals vellen maken ook de ijzers namelijk deel uit van de veiligheidsuitrusting. Vangbanden staan niet rechtstreeks in contact met de stijgvellen, maar toch zijn ze belangrijk in diepe sneeuw. Ze remmen namelijk de ski's af, waardoor je na een val niet verloren raakt in de sneeuw.

Opslag van de vellen

Of de vellen nou in je rugzak zitten of de hele zomer lang thuis liggen, de vellen willen zorgvuldig worden opgeborgen. Een opbergzak voor stijgvellen vermijdt dat de klimhulpen nat of vuil worden. Ook tijdens een tour in de rugzak zorgt een klein zakje ervoor dat de kleverige binnenkant van de vellen niet in contact komen met andere uitrustingen.

Droge opslag en regelmatig onderhoud

Na de afdaling hangt de skiër de vellen op om te drogen en reinigt hij ze zorgvuldig. Hierna moeten ze in het donker en droog worden opgeborgen. De vellen hebben een lange levensduur en werken uitstekend als de skiër ze regelmatig onderhoudt. Want goed onderhouden is half gewonnen!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.