Stijgvelaccessoires

Stijgvelaccessoires

Stijgvellen, skivellen om zelf op maat te snijden en geprefabriceerde vellen zijn erg belangrijk bij het toerskiën. Daarom bestaan er ook allerlei handige accessoires hiervoor. Naast onderhouds- en reparatieproducten zijn er zinvolle aanvullingen op de stijgvellen verkrijgbaar, zoals reserveonderdelen en materiaal om ze op te bergen. Voornamelijk Black Diamond biedt een ruim assortiment aan accessoires voor toerskigebruik aan.

Onderhoud van stijgvellen

Net zoals bij alle onderdelen van een hoogwaardige uitrusting moet je als skiër ook de vellen voor het toerskiën regelmatig verzorgen. Ten eerste betekent dit dat de vellen na iedere tocht zorgvuldig moeten worden gereinigd. Zo blijven de vellen en de lijm effectief. Ten tweede moet je de vellen regelmatig controleren op beschadigingen en zo nodig repareren. Producten zoals lijm voor stijgvellen, klittenbandfixaties, metalen lussen of skipunten helpen je om de beschadigde onderdelen te vervangen. Het impregneren van de glijvlakken maakt ook deel uit van het onderhoud van stijgvellen. Als deze beschermd zijn tegen vocht, vertonen ze namelijk minder stollingen en stoten ze vuil en vocht af.

Aanvullingen en accessoires

Wanneer je bij de bergtop over harde sneeuw of ijzige grond heen moet zien te komen, doe je er goed aan om harschijzers oftewel speciale stijgijzers voor het toerskiën bij je te hebben. Net zoals vellen maken ook de ijzers namelijk deel uit van de veiligheidsuitrusting. Vangriemen hebben niet direct te maken met stijgvellen, maar toch zijn ze belangrijk in diepe sneeuw. Ze remmen namelijk de ski's af, waardoor ze bij een val niet verloren gaan onder de sneeuw.

Het bewaren van de vellen

Of de vellen nou in je rugzak zitten of de hele zomer lang thuis liggen, ze moeten zorgvuldig worden opgeborgen. Een opbergzak voor stijgvellen vermijdt dat deze klimhulpen nat of vuil worden. Ook in de rugzak tijdens het skiën kan een kleine opbergzak nuttig zijn, want deze zorgt ervoor dat de kleverige binnenkant van de vellen niet in contact kan komen met andere spullen.

Droog bewaren en regelmatig onderhoud

Na de afdaling hang je de vellen op om te drogen en reinig je ze zorgvuldig. Hierna moeten ze in het donker en droog worden opgeborgen. De vellen gaan lang mee en blijven goed werken mits je ze goed verzorgt. Goed onderhoud is het halve werk!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.