Touwen schoon en veilig verpakken in de juiste touwzak

Touwzakken

Touwzakken maken niet alleen het transport van lange touwen in onbegaanbaar terrein makkelijker, maar beschermen je jas ook tegen vuil en slijtage. Het aanbod van goede touwaccessoires is zeer breed, daarom volgen hier enkele tips om de keus makkelijker te maken.

Materiaal en constructie van touwzakken

Een touwzak bestaat uit zeer slijtvast materiaal (meestal nylon) en zorgt er zo voor dat het touw beschermd getransporteerd en weggelegd kan worden. Bij enkele modellen is het buitenmateriaal zelfs voorzien van een coating en zo weerbestendig.
Geen enkele touwzak wordt geleverd zonder brede gevoerde draagriem wat het dragen aangenaam maakt. Wie er echter de voorkeur aan geeft om de touwzak op de rug te dragen dient te kiezen voor een rugzakmodel met twee gevoerde schouderbanden. Dit is met name aan te raden voor het gebruik aan de rots met lastige of lange approaches.
Er zijn touwzakken die zeer eenvoudig zijn vormgegeven en uitsluitend bestemd zijn om te beschermen. Betere modellen zijn voorzien van kleine organizertasjes. Hierdoor wordt het opbergen van accessoires makkelijker wanneer de touwzak de enige tas is die je bij je hebt. Sleutel, tape en mueslirepen kunnen hierin goed worden opgeborgen.
Een ander punt waar je rekening mee moet houden is het pakmechanisme: Meestal heeft elke klimmer min of meer zijn of haar eigen systeem om het touw zonder knopen in te pakken. Hiermee rekening houdend zijn er touwzakken die hetzij lang en smal (buisvormig) of eerder rond van vorm zijn. Het hangt er hierbij vanaf of je het touw liever oprolt, legt of stopt. Terwijl pakzak en touwonderlegger vaak standaard aan elkaar genaaid zijn, zijn er afzonderlijke gecombineerde modellen van touwzakken. Hiermee kan het touw op een uitneembaar, stevig zeil worden rondgedragen zonder dat de rest van de touwzak storend rondslingert.
Om het lastige zoeken naar vrije touweinden in de touwzak te voorkomen dient er altijd gelet te worden op de gekleurde lussen aan het touweinde.

De juiste maat touwzak kiezen

Voor wie graag met slechts één bagagestuk op pad is zijn er touwzakken die op basis van hun maat het meebrengen van verdere tassen voor gordel, schoenen, voorklimsetjes en overige klimaccessoires overbodig maken. Bij hoge draaglasten is een rugzak met rugzakdrager met goede voering van de gordels aan te raden. Wanneer alles (met uitzondering van het touw) toch in een rugzak wordt gedragen kies dan voor een schoudermodel zodat je bij de approach je handen vrij hebt. Voor een lang enkeltouw (70 m) of twee kortere halftouwen (50 m) is natuurlijk in elke goede touwzak voldoende plaats.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.