Touwen schoon en veilig inpakken in de juiste touwzak

Touwzakken

Touwzakken maken niet alleen het transport van lange touwen in onbegaanbaar terrein makkelijker, maar beschermen de mantel ook tegen vuil en slijtage. Het aanbod van goede touwaccessoires is zeer uitgebreid. Daarom volgen hier enkele tips om de keuze makkelijker te maken.

Materiaal en constructie van touwzakken

Een touwzak bestaat uit zeer slijtvast materiaal (meestal nylon) en zorgt er zo voor dat het touw beschermd kan worden vervoerd en weggelegd. Bij enkele modellen is het buitenmateriaal zelfs voorzien van een coating en daardoor bijzonder weerbestendig.
De meeste touwzakken hebben een brede, gevoerde draagriem, wat het dragen ervan aangenaam maakt. Als je er echter de voorkeur aan geeft om de touwzak op de rug te dragen, moet je kiezen voor een rugzakmodel met twee gevoerde schouderbanden. Dit is met name aan te raden wanneer de weg naar de rots moeilijk of lang is.
Er zijn touwzakken die zeer eenvoudig zijn vormgegeven en hoofdzakelijk bedoeld zijn om het touw te beschermen. Betere modellen zijn uitgerust met kleine organizervakken. Hierdoor is het opbergen van accessoires gemakkelijker wanneer de touwzak de enige zak is die je bij je hebt. Zo is er plaats voor sleutels, tape en mueslirepen.
Een ander punt waar je rekening mee moet houden is het paksysteem. Meestal heeft elke klimmer min of meer zijn of haar eigen systeem om het touw zonder knopen in te pakken. Er zijn daarom zowel touwzakken die lang en smal (buisvormig) zijn als touwzakken die een rondere vorm hebben. Bij de keuze hangt het er hier vanaf of je het touw liever oprolt, neerlegt of in de zak duwt. Opbergzak en touwzeil zijn vaak standaard aan elkaar vastgenaaid, maar er zijn ook enkele gecombineerde modellen van touwzakken. Hierbij kan het touw op een uitneembaar, stevig zeil worden rondgedragen, zonder dat de rest van de touwzak er vervelend aan bengelt.
Om het lastige zoeken naar de uiteinden van het touw in de touwzak te voorkomen, moet je erop letten dat de zak gekleurde lussen heeft voor de touwuiteinden.

De juiste maat kiezen

Voor wie graag met slechts één bagagestuk op pad gaat, zijn er touwzakken die het op basis van hun grootte overbodig maken om nog een andere tas mee te nemen voor klimgordel, schoenen, klimsetjes en overige klimaccessoires. Bij hoge draaglasten is een rugzakmodel met goed gevoerde schouderbanden aan te raden. Wanneer je alle spullen behalve het touw al in een rugzak draagt, kies je beter een touwzak die je kan omhangen, zodat je handen vrij zijn. Voor een lang enkeltouw (70 m) of twee kortere dubbeltouwen (50 m) is er natuurlijk in elke goede touwzak voldoende plaats.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.