Fiets
Fiets
MTB | Racefiets | Toerfiets | Bike to Work
Fiets
Kleding & Uitrusting

Moderne fietsen: Mountain bike & racefiets uitrusting

Fietsen

Ongelofelijk maar waar: Al in de 19e eeuw bewogen de eerste mensen zich voort per fiets. De ontwikkeling die de fiets als transportmiddel en sportartikel in de volgende decennia heeft beleefd is ongelooflijk en de vernieuwende kracht van de fietsfabrikanten is nog steeds ongebroken. Terwijl de Tour de France al sinds 1903 zorgt voor de populariteit van het wielrennen ontstaan mountainbikes pas 75 jaar later. En dankzij steeds lichtere en stevigere onderdelen alsmede technische vernieuwingen zoals bijvoorbeeld versnellingen, geveerde voorvorken, schijfremmen en volledig vering zijn de ontelbare fietssoorten voor toertochten, onverhard terrein, freeride, downhill, cyclocross en talrijke andere gebruiksmogelijkheden mogelijk geworden. Vandaag de dag is de fiets soms een middel om je in de stad te verplaatsen, soms een voorwerp om mee te trainen en maximale prestaties mee te behalen, maar vaak ook een manier om een speciale levensstijl en -gevoel uit te drukken.

Mountainbikes en racefietsen, een groter verschil bestaat er bijna niet

Naast fietsen voor stad, school, universiteit of alledag zijn er twee grote kampen van fietsers waarbij het sportieve aspect centraal staat. Zowel racefietsen als ook mountainbikes zijn ondertussen in talrijke uitvoeringen en types en altijd speciaal afgestemd op het betreffende gebruik. Het aantal materialen, geometrische vormen, aanbouwdelen en technische details schijnt hierbij nagenoeg onuitputtelijk te zijn. En ook de juiste accessoires zoals fietskleding, onderhoudsgereedschap en onderhoudsmiddelen bieden meer dan voldoende keuzemogelijkheden.

Niet alleen MTB - enduro, freeride, trail en downhill!

De opsomming van de diverse soorten mountainbikes is lang. Kortweg samengevat hebben mountainbikes op eenvoudig terrein minimaal geveerde voorvorken op steilere en snellere routes met grote stenen en wortels komt daar ook een geveerde achtervork bij. Alle verdere constructies zijn af te leiden van de keuze voor hardtail of fully. Tussen freeride, enduro en downhill MTB zijn in toenemende mate grotere veerwegen, grotere schijfremmen en stevigere frames te herkennen. Alles geheel afhankelijk van de betreffende belasting.

Terwijl juist downhill fietsen in eerste instantie erg zwaar waren kan het gewicht vandaag de dag met moderne materialen sterk worden gereduceerd. Zo gebruiken fietsfabrikanten als Ghost, Santa Cruz of Pivot ultralichte koolstofvezels voor de productie van frames en aanbouwdelen zoals sturen en zadelpennen. Carbon kan dankzij de positieve rijeigenschappen op steeds meer waardering van mountainbikers rekenen. Maar ook aluminium wordt nog steeds gebruikt als grondstof voor fietsen. Dankzij de enorme stevigheid van de fietsframes en het geringe gewicht worden steeds meer nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor nog veeleisendere trails en nog hogere sprongen met de MTB.

Fietsen

Afhankelijk van de fiets en de berijder verandert niet alleen de individuele afstemming van de fiets, maar ook de extra uitrusting met speciale fietsonderdelen en de betreffende fietskleding.

  • Remmen, remschijven en remblokken moeten zo worden vormgegeven dat ze bestand zijn tegen de belasting die hoort bij het betreffende gebruik. Dat betekent dat bij downhill de remschijven eerder groot van vorm zijn en bij toerfietsen eerder wat kleiner.
  • Sturen zijn er in talrijke materialen, vormen en breedtes. In combinatie met de juiste stuurpen is het fietsgedrag afdoende te beïnvloeden. Downhillsturen zijn vaak iets breder dan trailsturen. Korte stuurpennen maken de MTB wendbaar, lange stuurpennen zorgen daarentegen voor een rustig loop.
  • Fietskleding is speciaal op de afzonderlijke gebruiksdoelen afgestemd. Baggy shorts of MTB-shorts zijn in combinatie met Downhill shirts en downhill schoenen populaire outfits onder de freeriders en downhill mountainbikers en er is veel vraag naar in de downhill en enduro shop. Met Maloja, IXS, Gore Bike Wear en nog veel meer merken biedt Bergfreunde.nl een ruim assortiment aan kleding voor de fietssport.
  • Fietshandschoenen beschermen je handen tegen wind, weer en verwondingen en zijn onmisbaar bij elke MTB-tocht.
  • Fietshelmen zijn onontbeerlijk voor mountainbikers. Of je kiest voor een goed ventilerende freeridehelm of een integraalhelm voor downhill of fietspark hangt van de betreffende fietser af.
  • Pedalen voor MTB zijn in de regel platform pedalen, maar bij MTB wedstrijden en bij toerritten gebruiken sommige mountainbikers ook graag klikpedalen.
  • Beschermers zijn niet alleen belangrijk in fietsparken. Bij downhill zijn rug- en elleboogbeschermers al lang standaard, maar ook op trails en bij freeride worden knie- en scheenbeschermers steeds populairder.
  • Banden zijn voor mountainbikers erg belangrijk. Afhankelijk van de ondergrond (modder of gesteente) worden er verschillende MTB-banden gebruikt om altijd optimale grip te kunnen garanderen. Er zijn vouwbanden, draadbanden, banden met en zonder (tubeless) binnenband die met verschillende rubbermengsels en profielen steeds verder worden ontwikkeld. Niet minder complex is vervolgens de keuze voor de juiste bandenspanning. Onze handleiding voor de juiste bandenspanning bij mountainbikes helpt hierbij.
  • Zadels zijn niet zonder meer sportief of comfortabel. Een hoogwaardig fietszadel bezit beide eigenschappen. Lengte, gewicht en smaak van de fietser zijn bepalend voor de keuze.

Racefiets voor de weg en cyclocross voor nog meer nieuwe wegen

Ook op het gebied van racefietsen is carbon als ultralicht en hoogwaardig materiaal niet meer weg te denken. Fabrikanten van racefietsen zoals Ridley of Ghost bewijzen op indrukwekkende wijze dat niet alleen het frame uit koolstofvezel kan bestaan maar ook bijna alle andere fietsonderdelen zoals wielen en sturen. Voor een optimale krachtoverbrenging zijn wielrenners vast uitsluitend met klikpedalen onderweg. De speciale fietsschoenen zijn daarom voorzien van pedaalplaten of cleats zodat racefiets en wielrenner altijd een perfecte eenheid vormen. Racefietsbanden worden ter minimalisering van het wrijvingsoppervlak vaak met zeer hoge bandenspanning gereden.

De kleding van wielrenners is aerodynamischer dan die van mountainbikers en nauw aansluitende Bib Shorts met voering zijn uitstekend geschikt om bij lange en snelle tochten altijd van een perfecte bewegingsvrijheid te genieten. In de Rennvelo Shop van Bergfreunde.nl vinden wielrenners en cyclocrossers een groot assortiment aan fietskleding.

Voor doe-het-zelvers: De Bergfreunde fiets rekenmachine

Doe-het-zelf is ook bij gepassioneerde fietsers het devies! In plaats van het kopen van een complete fiets en elke reparatie en onderhoud door de vakman uit te laten voeren wordt de gereedschapskist uitgepakt en er wordt losgeschroefd. Omdat er voor enkele werkzaamheden wat rekenwerk nodig is hebben wij hiervoor een makkelijk te bedienen fiets rekenmachine ontwikkeld. Zo is er met enkele klikken de juiste spaaklengte te berekenen voor het nieuwe wiel (met een handleiding voor het spannen van de spaken) of de optimale lengte van de fietsketting. Bij een nieuwe aankoop is vooral de juiste framehoogte van belang, terwijl in het dagelijks gebruik vooral de vraag naar de optimale bandenspanning met enige regelmaat wordt gesteld.