Een goed zicht op stijle hellingen met de juiste goggles.

Goggles

Wanneer de wind hard waait en stof en slijk door de lucht katapulteert en insecten door de hoge snelheid tijdens afdalingen bijna als projectielen zijn, moeten de ogen zonder twijfel met een passende goggle beschermd worden.
De grote downhill-brillen hebben een essentieel veiligheidsaspect, omdat ze de ogen net enkel tegen vuil, insecten en regen beschermen, maar ook omdat de getinte en spiegelende glazen de verblindende zonnestralen afweren. Bovendien zorgt de verspreide lichtinval in het bos of woud ervoor dat de structuur van de ondergrond niet goed zichtbaar is, waardoor hindernissen moeilijk in te schatten zijn. Fietsbrillen met UV-bescherming verhogen duidelijk het contrast en maken het daardoor gemakkelijker om vooruit naar de route te kijken.
Bescherming tegen wind, vuil en zonnestralen zijn echter niet alle aspecten die tijdens de aankoop van een mountainbike bril waarmee downhill-mountainbikers rekening moeten houden. Daarom hieronder nog enkele tips voor het kiezen van de juiste goggles!

Kenmerken van goggles

Een goggle is in het algemeen eerst en vooral een beschermingsbril. Naast mountainbike goggles bestaan er eveneens duik- of skigoggles. Speciaal bij afdalingsgeörienteerd mountainbiken (downhill, enduro, freeride) worden de grote brillen, die het hele oog zowel langs de voorkant tot aan de neusbrug als aan de zijkant beschermen, met een full face helm gecombineerd. Zo blijven de neus en mond niet onbedekt; de bril en full face helm beschermen het hele hoofd, inclusief de kaak en kin bij valpartijen.
Belangrijk is de precieze pasvorm van de bril, zodat hij niet knelt en langs de zij- en onderkant van de bril geen zonnestralen en stof kunnen binnendringen. Goggles hebben meestal standaardmaten en een verstelbare elastische band en moet daarom zeker samen met helm gepast worden. De brede, verstelbare hoofdbanden hebben vaak een silicone bovenlaag, waardoor ze niet afglijden of verschuiven. Om aangeslagen glazen te vermijden wanneer het regent of de lift tegen de verwachting in een keer uitvalt, kunnen de glazen daarvoor behandeld worden of zijn ze voorzien van verluchtingsopeningen. Zachte voering is evenzeer belangrijk, zodat er geen drukpunten ontstaan. De glazen van goggles zijn meestal gespiegeld. Hier moet er op verschillende zaken gelet worden, namelijk de mate waarin de glazen getint zijn, alsook een speciale, krasbestendige coating of de buiging van de glazen. Praktische accessoires voor goggles zijn een poetsdoekje en een gevoerde brillendoos.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.