Een goed zicht op steile hellingen met de juiste goggle.

Goggles

Wanneer de wind hard waait, stof en modder door de lucht worden gekatapulteerd en insecten door de hoge snelheid tijdens afdalingen wel projectielen lijken, moeten de ogen zonder twijfel worden beschermd door een passende bril!
De grote downhillbrillen hebben een essentieel veiligheidsaspect, want ze beschermen de ogen niet alleen tegen vuil, insecten en regen, maar houden ook verblindende zonnestralen tegen dankzij de getinte en spiegelende lens. Bovendien zorgt de diffuse lichtinval in het bos of woud ervoor dat de structuur van de ondergrond niet goed zichtbaar is, waardoor hindernissen moeilijk in te schatten zijn. Fietsbrillen met uv-bescherming verhogen duidelijk het contrast en maken het daardoor gemakkelijker om de route te zien.
Bescherming tegen wind, vuil en zonnestralen zijn echter niet de enige aspecten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een mountainbikebril voor downhill. We geven je hieronder nog enkele tips voor het kiezen van de juiste bril!

Kenmerken van goggles

Goggles zijn in de eerste plaats veiligheidsbrillen. Behalve voor het mountainbiken zijn er ook dergelijke brillen voor het duiken of skiën. Met name bij mountainbikedisciplines die gericht zijn op afdaling (downhill, enduro, freeride) worden de grote brillen, die de ogen volledig van de zijkanten tot aan de neusbrug beschermen, gecombineerd met een gesloten helm. Zo blijven neus en mond vrij en beschermen de bril en de helm bij een valpartij het hele hoofd, inclusief kaak en kin.
Het is belangrijk dat de bril een perfecte pasvorm heeft, zodat hij niet knelt en er via de zij- en onderkant van de bril geen zonnestralen en stof kunnen binnendringen. De brillen hebben meestal standaardmaten en een verstelbare elastische band en moeten hoe dan ook samen met de helm worden gepast. De brede, verstelbare hoofdband heeft vaak een silicone laag, zodat hij niet afglijdt of verschuift. Om een beslagen lens te voorkomen wanneer het regent of wanneer de lift tegen de verwachting in een keer uitvalt, zijn er lenzen met speciale behandelingen of ventilatieopeningen aan de zijkanten. Ook een zachte voering is belangrijk, zodat er geen drukpunten ontstaan. De lenzen van goggles zijn meestal gespiegeld. Je moet er in het bijzonder op letten hoe sterk de lens getint is, of de lens een speciale, krasbestendige laag heeft en hoe sterk de lens gebogen is. Praktische accessoires zijn een brillendoekje en een gevoerd opbergzakje.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5