Boven in de hoogste hoogten met de gletsjerbril

Gletsjerbrillen

Hoe hoger het wordt, hoe intensiever en dus agressiever de zonnestralen worden. Daar biedt een "normale" zonnebril niet genoeg UV-bescherming. Een gletsjerbril dus wel! Gletsjerbrillen zijn sterk getinte sportbrillen die de ogen tegen verblindend licht en schadelijke UV-stralen beschermen. Of het nu gaat om alpinisme, hoogtetours of een tocht op een gletsjer - aangepaste bescherming tegen de zon is bij elke bergsport essentieel.

Wat onderscheidt gletsjerbrillen van een gewone zonnebril?

Zoals reeds gezegd is een gletsjerbril een sterk getinte sportbril. De glazen van zulke sportbrillen worden gecategoriseerd volgens filter. Die categorisering beschrijft heel eenvoudig hoeveel licht de brillenglazen nog doorlaten. De filter wordt aangeduid met een getal tussen 0 en 4, waarbij 4 de sterkste filter en dus het donkerste glas is. Onze gletsjerbrillen vallen binnen categorie 4. Daardoor zijn ze 100% geschikt voor het gebruik in hooggebergten. Door hun sterk getinte glazen zijn gletsjerbrillen niet geschikt voor wegverkeer. Enkel de bescherming tegen het licht is nog niet voldoende. Hoogwaardige merkglazen bieden daarbij ook nog een uitstekende UV-filter. Zo worden de ogen bij intensieve zonnestralen volledig beschermd.

Extra functies en het montuur

Als het over de brillenglazen gaat, is er nog meer waarop gelet moet worden. Het materiaal waarvan de glazen bij gletsjerbrillen gemaakt is, is in het algemeen hoogwaardige, onbreekbare en krasvrije kunststof. Dat biedt als voordeel dat het lichter is dan echt glas. Verder is het risico op verwondingen minder, omdat het glas niet kan barsten of splinters kan afgeven. Mocht het glas toch "barsten" of er dient van filtercategorie gewisseld te worden, zijn er modellen met een verwisselbaar glas.

Een andere belangrijk punt is de glazen en hun individuele functies. Net hoog in de Alpen worden de zonnestralen door ijs en sneeuw ongehinderd gereflecteerd. Polariserende brillenglazen elimineren die storende reflecties (bijvoorbeeld Julbo Chamäleon). Brillenglazen met een bescherming tegen condens (bijvoorbeeld Julbo Zebra) zorgen - zoals de naam dat reeds duidelijk maakt - dat de bril niet aanslaat. Bovendien zijn er ook nog fototrope of meekleurende brillenglazen. Ze zijn fotochroom en passen hun tint in een paar seconden aan het veranderende licht aan.

Over het montuur kan gezegd worden dat het licht en comfortabel moet zijn. De zonnebril beschermt ook uw ogen tegen reflecties langs de zijkant. Benen met anti-slipstof zorgen ervoor dat de bril op zijn plaats blijft zitten, zelfs tijdens intensieve activiteit. Met een hoogwaardige gletsjerbril van Julbo, Uvex of een ander merk, kunt u uw blik ongestoord over de bergwereld laten dwalen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.