Traditionele en moderne Noorse truien

Noorse truien

Een traditionele Lusekofte, oftewel een Noorse trui, is een gebreide trui die een bepaald kleurenpatroon heeft, meestal bestaande uit twee of maximaal drie kleuren. De traditie van Noorse truien gaat terug tot het midden van de 19e eeuw en komt uit het zuiden van Noorwegen.

Van zijn oorsprong als handgemaakte wollen trui voor het dagelijks leven en het werk, ontwikkelde de Noorse trui zich ook tot een identiteitsvormend kledingstuk in de steden. Zo werd een trui voor Noren een Noorse trui voor de hele wereld. De klassieke patronen en materialen werden uitgebreid en aangevuld, waardoor veel wintertruien en kersttruien nu Noorse truien worden genoemd.

Klassieke Noorse truien voor heren, dames en kinderen

Oorspronkelijk waren de Noorse truien alleen zwart en wit en werden zij voornamelijk door mannen gedragen. Later voegden de Noren meestal rood als derde kleur toe aan hun truien. In de loop der jaren kwamen er steeds meer kleuren en kleurencombinaties bij. Traditioneel vervaardigde Noorse truien voor vrouwen, mannen en kinderen zijn tegenwoordig echter nog beperkt tot een vrij kleine selectie van kleuren en patronen.

Niet elke moderne Noorse trui is ook daadwerkelijk in Noorwegen gemaakt. Verschillende soorten wol en merinowol worden in verschillende delen van de wereld verwerkt tot Noorse truien. Ze worden gekenmerkt door een aangename warmte, zijn geurremmend en warm, zelfs wanneer zij vochtig zijn.

Warme wintertruien en kleurrijke kersttruien

Niet elke kersttrui met rendieren en sneeuwvlokken is ook een Noorse trui. Noorse truien voor vrouwen en Noorse truien voor mannen zijn niet versierd met speciale voorstellingen, symbolen of motieven, maar zijn gemaakt volgens klassieke breipatronen.

Outdoorfabrikanten zoals Dale of Norway of Devold maken bij de vervaardiging van functionele Noorse truien van merinowol graag gebruik van klassieke motieven en combineren ze met hun eigen trendy accenten. Hierdoor ontstaan moderne Noorse truien die op stijlvolle wijze de eisen aan moderne kleding voor trekkingtochten, winterwandelingen en skiën met klassieke elegantie naar een nieuwe hoogte brengen.

€5 waardebon
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.