Zeker- en abseilapparaten

Zeker- en Abseilapparaten

Een zekeringsapparaat is vandaag de dag heel normaal in de klimsport. In vergelijk met het zekeren met een halve mastworp biedt het vaak meer gebruiksgemak en is het beter voor het touw. Veel zekeringsapparaten kunnen bovendien ook als abseilapparaat worden gebruikt.

Bij ons in de shop vind je een ruim assortiment met verschillende zekeringsapparaten, van tubers en abseilachten tot halfautomaten.

Voor sportklimmers aan een enkele streng

Halfautomaten

Halfautomaten zijn zekeringsapparaten met een blokkeerondersteuning. Bij een val of wanneer de klimmer in het touw gaat hangen blokkeert een halfautomaat het touw, waardoor de zekeraar wordt ontlast en die het remtouw met weinig handkracht kan houden. Toch moet er nog steeds rekening worden gehouden met het remhandprincipe.

Vooral bij het klimmen van een route met nieuwe uitdagingen biedt een halfautomatisch zekeringsapparaat extra comfort. Klassieke voorbeelden van halfautomaten zijn de Grigri2 van Petzl en de Matik van Camp.

Autotubers

Autotubers zijn een subgroep van de halfautomaten. Ze hebben weliswaar ook een blokkeerondersteuning, maar deze is afhankelijk van de juiste positie van de remhand.

In zekere zin bevinden de autotubers zich dus tussen de klassieke tubers en de halfautomaten in, maar volgens de definitie van de Duitse alpenvereniging (DAV) behoren ze tot de halfautomaten en dus tot de aanbevolen zekeringsapparaten.

Enkele autotubers zijn de Smart, Click Up, Ergo en Mega Jul.

De tuberachtigen: veelzijdig en goed te hanteren

Ook de categorie van de tubers is zeer populair. Klassieke voorbeelden hiervan zijn de Black Diamond ATC of de Reverso van Petzl. De populariteit is te danken aan het gebruiksgemak en vooral de veelzijdigheid. Vooral bij het multipitch klimmen en wanneer dynamisch zekeren aangeraden is, laat de tuber zich van zijn sterkste kant zien.

Zo zijn de meeste tubers dankzij twee sleuven ook geschikt om mee te abseilen en kunnen ze afhankelijk van het model ook met half- of tweelingtouwen worden gebruikt. Door hun constructie zijn tubers erg licht. Dankzij deze eigenschappen zijn ze heel interessant voor alpien gebruik. Er zijn varianten met extra ogen of ringen, die het zekeren van naklimmers mogelijk maken.

Zeker- en Abseilapparaten

Voor specialisten en liefhebbers: de abseilacht

De abseilacht was ooit hét zekeringsapparaat voor het klimmen. Onderzoek op het gebied van zekeringen heeft in de loop der jaren aangetoond dat de acht bij het zekeren van voorklimmers tal van nadelen met zich meebrengt. Daarom wordt hij uitdrukkelijk afgeraden voor de partnerzekering. Abseilachten blijven wel nog een goede mogelijkheid voor het abseilen. Ze kunnen worden gebruikt met enkel-, half- en tweelingtouwen. De acht is er in klassieke ringvorm, in V-vorm en in hoekige vorm. Deze laatste bevordert het verloop van het touw in het apparaat en zorgt voor een hogere remkracht.

De abseilacht is verkrijgbaar bij talrijke fabrikanten, zoals AustriAlpin, Mammut of Black Diamond.

Zekeringsapparaten voor dunnen touwen

Tegenwoordig zijn er touwen met een zeer kleine diameter verkrijgbaar. Naast ervaring is hier ook de keuze van een geschikt zekeringsapparaat belangrijk. Bij de producten is aangegeven voor welke touwdiameter ze geschikt zijn.

Kiezen is moeilijk

Het is moeilijk geworden om het juiste zekeringsapparaat te vinden. Het is goed om hierbij het gewenste gebruiksdoel en de eigen ervaring als doorslaggevende factoren te beschouwen. Onze klantenservice geeft je bovendien graag advies en is telefonisch en per e-mail bereikbaar.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.