Zeker- en abseilapparaten

Zeker- en Abseilapparaten

Een zekerapparaat is vandaag de dag heel normaal in de klimsport. In vergelijk met de zekering via een halve mastworp biedt deze vaak meer comfort bij het gebruik en het is beter voor het touw. Veel zekerapparaten kunnen bovendien ook als abseilapparaat worden gebruikt.

Bij ons in de shop vindt je een ruim assortiment met verschillende zekerapparaten, van tube via abseilacht tot aan halfautomaten.

Voor sportklimmers aan een enkele streng

Halfautomaten

Halfautomaten zijn zekerapparaten met een blokkeerondersteuning. Na een val of het instappen blokkeert een halfautomaat het touw en ontlast zo de zekeraar die het remtouw met weinig handkracht kan houden. Bovendien dient er beslist rekening te worden gehouden met het remhandprincipe.

Vooral bij lang projecteren biedt een halfautomatisch zekerapparaat om die reden extra comfort. Klassieke voorbeelden van halfautomaten zijn de Grigri2 van Petzl of de Matik van Camp.

Autotuber

Autotubes zijn een ondergroep van de halfautomaten. Zij hebben weliswaar ook een blokkeerondersteuning maar deze is afhankelijk van de juiste positie van de remhand.

Om deze reden bewegen de autotubes zich in zekere zin tussen de klassieke tubes en de halfautomaten in, maar horen overeenkomstig de definitie van de Duitse alpenvereniging (DAV) tot de halfautomaten en zo tot de aanbevolen zekerapparaten.

Tot de autotubes horen: Smart, Click Up, Ergo, Mega Jul. Een uitvoerig artikel met aanbevelingen van de DAV kun je vinden in ons basiskamp.

De tube is veelzijdig en goed te hanteren

Zeer populair is ook de klasse van de tubes. Klassieke voorbeelden hiervan zijn de Black Diamond ATC of de Reverso van Petzl. De populariteit is terug te voeren op het gebruiksgemak en vooral de veelzijdigheid. Vooral op het gebied van multipitch-routes en wanneer een dynamische zekering is aan te raden laat de tube zich van zijn sterkste kant zien.

Zo kunnen de meeste tubes dankzij twee touwkanalen ook als abseilapparaat worden gebruikt. Bovendien kunnen ze afhankelijk van het uitleggen ook met half of tweelingtouwen worden gebruikt. Door hun constructie zijn tubes erg licht. Door deze eigenschappen zijn ze heel interessant geworden voor het alpine bereik. Hier staan varianten met extra ogen ter beschikking die het zekeren van naklimmers mogelijk maken.

Voor specialisten en liefhebbers: De abseilacht

De abseilacht was ooit HET zekerapparaat voor het klimmen. Onderzoek op het gebied van zekeringen heeft in de loop der jaren aangetoond dat de acht in de voorklimzekering tal van nadelen met zich meebrengt. Daarom wordt hij uitdrukkelijk niet meer aangeraden voor de partnerzekering. Net als voorheen blijft het een goede mogelijkheid voor abseilen. Ze zijn te gebruiken met enkele-, half- en tweelingtouwen. De acht is er in de klassieke ringvorm, de V-vorm en de hoekige vorm. Deze laatste bevordert het verloop van het touw in het apparaat en zorgt voor een hogere remkracht.

De abseilacht is verkrijgbaar bij talrijke fabrikanten zoals AustriAlpin, Mammut of Black Diamond.

Zekerapparaten voor dunnen touwen

Tegenwoordig zijn er touwen met een zeer kleine diameter verkrijgbaar. Hier moet je naast je ervaring ook rekening houden met de keuze voor het betreffende zekeringsapparaat. Een opgave van de geschikte diameter van het touw kun je vinden in de productbeschrijving.

Kiezen is moeilijk

Het is moeilijk geworden om het juiste zekerapparaat te vinden. Het is goed om hierbij het gewenste gebruik en de eigen ervaring als doorslaggevende factoren in het oog te houden. Ons klantenservice team staat je bovendien graag met raad terzijde en is via chat, hotline en e-mail te bereiken.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.