Goede fietsrugzakken zijn comfortabel en bieden extra opbergruimte

Fietsrugzakken

Voor fietsers die onderweg geen stuurtassen of bagagedragertassen willen gebruiken, zijn fietsrugzakken de beste mogelijkheid om de bagage en de maaltijden te vervoeren. Zadeltassen zijn in de meeste gevallen te monteren, ook als je met de mountainbike op een trail rijdt. Toch bieden deze slechts weinig plek voor de meest noodzakelijke pechuitrusting. Komen er nog reservekleding of dranken bij, dan volstaan de kleine tassen onder het zadel niet meer.
Hoogwaardige fietsrugzakken hebben nog een doorslaggevend voordeel: ze beïnvloeden - in tegenstelling tot fietstassen - het rijgedrag niet. Daarom is op de mountainbike of op de racefiets een goede fietsrugzak, c.q. drinkrugzak het betere alternatief. Fabrikanten zoals Evoc, Ferrino, Scott en Deuter hebben veel ervaring en weten precies hoe een goede fietsrugzak wordt uitgerust. Voor de minimalistisch lichte wielrenrugzak, die de drinkzak, de armwarmers, beenwarmers en energierepen meeneemt, tot de robuuste protectorenrugzak voor de downhill- en endurorijder.

Het fundamentele verschil van fietsrugzakken

Omdat met een fietsrugzak niet heel grote lasten vervoerd worden en de fietser in het zadel gaat zweten, zijn de rugbeluchting en -ventilatie belangrijker dan een dikke heupgordel! Door de zittende positie worden er andere eisen gesteld aan het draagsysteem. Uiteraard zijn fietsrugzakken aan de schouderbanden en de rug gevoerd; het draagcomfort wil tenslotte ook wat. De lichaamshouding in het zadel verschilt wezenlijk van die tijdens het wandelen, daardoor is er op de heupen nou eenmaal minder plek. Bovendien mag de bewegingsvrijheid bij het trappen niet worden beperkt. Daarom volstaan op de fiets een borstriem en buikriem om de rugzak netjes in positie te houden en de fietser niet te beperken.

Belangrijke uitrustingsdetails van fietsrugzakken

Net zoals bij wandelrugzakken en dagrugzakken hebben goede fietsrugzakken binnenin een zinvolle indeling. De uitrusting is in handig geplaatste binnenzakken netjes op te bergen. Op meerdaagse fietstours en fietsreizen biedt een opbergzak extra indelingsmogelijkheden. Een vak voor natte was is eveneens praktisch en houdt de reservekleding droog. Met een uitgang voor een drinkslang is de fietsrugzak tevens een drinkrugzak. Zodat extra uitrusting meegenomen kan worden. Doordachte fietsrugzakken hebben daarbij nog praktische extra's, zoals een helmhouder of een mogelijkheid om het fietsslot te bevestigen. Sommige modellen zijn apart uitgerust met een materiaalvak. Zo zijn inbussleutel en co altijd terug te vinden en zijn ze afgescheiden van de rest van de uitrusting.

Een fietsrugzak biedt extra veiligheid

Reflecterende elementen aan de buitenkant van de rugzak en de mogelijkheid een extra knipperlicht te bevestigingen, verhogen de passieve veiligheid. Dat geldt eveneens voor de regenhoezen in signaalkleuren. Enkele fabrikanten bouwen in hun fietsrugzakken stabiele, TÜV en CE gekeurde beschermers voor de wervelkolom. Opdat deze effectief bescherming bieden, zijn deze modellen ook in lengtematen verkrijgbaar. Zo zorgt de drager als hij toch al met de rugzak een trail begaat tegelijk voor zijn eigen veiligheid.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.